28 Temmuz 2010 Çarşamba

2009 yılının Türkiye Devleri

 
Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması sonuçları, İstanbul Sanayi Odası'nda (İSO)düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.

''Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu'' araştırmasının 2009 yılı sonuçlarına göre, satış vergileri hariç net üretimden satışlar alanında 15 milyar 495 milyon 595 bin 133 lira ile Tüpraş birinci sırayı alırken, bunu 6 milyar 527 milyon 417 bin 392 ile EÜAŞ, 5 milyar 473 milyon 800 bin 40 lira ile Oyak-Renault izledi.

En Büyük 30 Şirket

1 TÜPRAŞ-Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş.-Kocaeli
2 EÜAŞ Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürlüğü-Kamu
3 Oyak-Renault Otomobil Fabrikaları A.Ş.-İstanbul
4 Arçelik A.Ş.-İstanbul
5 TOFAŞ Türk Otomobil Fabrikası A.Ş.-İstanbul
6 Ford Otomotiv Sanayi A.Ş.-İstanbul
7 Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş.-Ankara
8 Aygaz A.Ş.-İstanbul
9 Vestel Elektronik San. ve Tic. A.Ş.-İstanbul
10 Habaş Sınai ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstrisi A.Ş.-İstanbul
11 İçdaş Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım San. A.Ş.-İstanbul
12 İskenderun Demir ve Çelik A.Ş.-İskenderun
13 Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş.-Sakarya
14 PETKİM Petrokimya Holding A.Ş.-Ege Bölgesi
15 Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.-Kamu
16 Unilever Sanayi ve Ticaret Türk A.Ş.-İstanbul
17 BSH Ev Aletleri San. ve Tic. A.Ş.-İstanbul
18 Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu-Kamu
19 İpragaz A.Ş.-İstanbul
20 Çolakoğlu Metalurji A.Ş.-İstanbul
21 PHILSA Philip Morris Sabancı Sigara ve Tütün. San. ve Tic. A.Ş.-İstanbul
22 Mercedes-Benz Türk A.Ş.-İstanbul
23 Kroman Çelik Sanayii A.Ş.-Kocaeli
24 Goldaş Kuyumculuk Sanayi İthalat İhracat A.Ş.-İstanbul
25 Coca-Cola İçecek A.Ş.-İstanbul
26 Milangaz LPG Dağıtım Ticaret ve Sanayi A.Ş.-İstanbul
27 Vestel Beyaz Eşya Sanayi ve Ticaret A.Ş.-İstanbul
28 Borçelik Çelik Sanayii Ticaret A.Ş.-İstanbul
29 Sarkuysan Elektrolitik Bakır San. ve Tic. A.Ş.-İstanbul
30 Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı-Kamu

23 Temmuz 2010 Cuma

Yeni Vergi Tasarısı

 
Vergide Yeni Dönem

TBMM Genel Kurulu’na sunulan yeni vergi tasarısıyla kaçakları azaltmak hedeflenirken, ihbarlara ödül geliyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan yeni tasarı vergi denetimlerine köklü değişiklikler getiriyor. Vergi incelemeleri tam veya sınırlı olmak üzere ikiye ayrılıyor. Vergi incelemesine tabi tutulacak şirketler risk analizlerine göre belirlenecek. Şirketler yıllık iş hacimleri, aktif ve sermaye büyüklüklerine göre üç gruba ayrılacak. Büyük mükellefler üç yılda bir, orta büyüklükteki mükellefler 6 yılda bir, daha küçük ölçektekiler ise 9 yılda bir denetlenecek. Tasarıyla denetim maksimum bir yılda bitirilecek, yetmezse 6 ay ek süre verilecek. İncelemenin bitirilememe nedenleri mükelleflere yazılı olarak bildirilecek. Peki, öngörülen sürede bitmeyen incelemelerin akıbeti ne olacak? Bu konuda mevcut tasarıda bir hüküm bulunmuyor. Tasarı yasalaşırsa bir koordinasyon kurulu oluşturulacak. Aslında Maliye Bakanlığı bünyesinde mevcut bir kurul zaten vardı. Tasarıyla bu kurul yasal zemine oturacak.

Denetçiler Kilit Rol Oyanayacak

Tasarını yasalaşmasıyla kilit bir rol üstlenecek denetim elemanları için performans sistemi hayata geçirilecek. Kaçakları tespit eden başarılı denetim elemanlarına prim verilecek. suistimallerin önüne geçemk içinse ceza öngörülüyor. Örneğin raporları hatalı çıkan denetimcilerin notları düşecek. Bu amaçal denetim kadrosuda güçlendirilecek. Halen 40 binin üzerinde elemanı bulunan Gelirler İdaresi Başkanlığı bünyesine 15 bin ek personel alınacağı düşünülüyor.

Yeni tasarı kayıt dışılığı azaltmak ve vergi denetimlerine belirli bir standart getirmek için önemli düzenlemeler öngörüyor. Denetimlerin daha etkin ve cezaların daha caydırıcı olması, denetçilerin keyfi hareket etmemesi ve denetimlere süre sınırı getirilmesi bunlardan birkaçı... Yine de kağıt üstündeki çözümlerin gerçek hayatta karşılığının neler olacağını görmek için uygulamaları beklemek gerekiyor.

infomag - aylık iş ve ekonomi dergisi

ISTANBUL FINANCE SUMMIT 2010

 
IFS

İSTANBUL FİNANS ZİRVESİ

Dünya finans sektörünün liderleri 28-29-30 Eylül 2010 tarihlerinde İstanbul'da buluşuyor.

Yerinizi ayırttınız mı?

The Istanbul Finance Summit, to be held in Istanbul on September 28-29-30, 2010, will host some of the most important figures of the global financial world from North America, Europe, the Gulf Region and East Asia. We are pleased to invite you and your institution to join this prestigious group and play a role in this landmark event. IFS is designed to provide an annual platform for state of theart discussions on the current state and future direction of the world finance. The Summit is a broad-ranging event, bringingtogether leading global policy makers, bankers, corporate financiers and regulators, among others. The discussions are expected to have signifi cant impact on the direction of the newfinancial architecture following the deleterious effects of the global financial crisis. Participants will also find fresh ideas and opportunities for every form of corporate finance during this turbulent period. The Summit will be closely followed by the international media, who will promote it to both international and national constituencies. The Summit will provide a unique opportunity for delegates to interact and will allow you to showcase the capabilities of your institution in a unique international setting. This first Summit will be inaugurated at the Prime Ministerial level and will include top leaders in the banking, corporate finance and project finance sectors as speakers.

işadamlarının Türkiye'ye müthiş ilgisi

 
Türkiye'de mülk sahibi olmak son derece önemli bir hale geldi

TURKISH DELIGHT

Türkiye’ye gelen yabancıların, turistlerin ilk karşılaştığı ürünlerin başında gelen Türk lokumu haklı bir teveccühle beğenileri üstüne toplar, hatta sokakta çevirdiğiniz herhangi bir turistin ağzından ilk dökülen sözler olurdu. Bugün iş dünyasının, yabancı çevrelerin ilgi odağı haline gelmiş olan Türkiye artık “Turkish Delight” kelimesine sığmıyor. Dergimizin bu ayki kapak konusu olan iş dünyasının yabancı çalışanlarıyla yaptığımız çalışma çevresinde gördük ki ekseriyetle bütün yabancı dostlarımızın ortak kanaati Türkiye’nin inanılmaz bir potansiyeli ve gelişme çizgisi gösterdiği yönünde… Yaklaşık 3 hafta evvel Dubai’de bir ofis açmış olan bir yatırım şirketinin üst düzey yöneticileriyle sohbet ediyoruz. Muhatabıma şu soruyu soruyorum: Türkiye’ye ilgi nasıl? Tereddüt etmeden cevaplıyor. “İlgi müthiş, özellikle İstanbul’da mülk sahibi olmak bir prestij meselesi…” Bu söz bir zamanlar New York’ta daire sahibi olan işadamlarımızın tavrını hatırlatıyor bana. Bugün İstanbul’da bir mülk sahibi olmak ya da bir ofis açmak fikri sadece Dubai’deki iş çevreleri için geçerli bir durum değil. Irak, Ürdün, İran, Mısır, Azerbaycan, Suriye, Lübnan, Cezayir, Libya, Makedonya, Kazakistan, Türkmenistan, Yunanistan gibi çevre ve komşu ülkelerin iş adamları için İstanbul’da mülk sahibi olmak son derece önemli bir hale gelmiş durumda. Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı Alparslan Korkmaz bütün enerjisiyle Türkiye’nin özellikle İstanbul’un bir “hub” olması gerektiğini söylüyor ve uçakla 4 saatlik bir yolculukla çizilecek bir dairenin nerelere ulaştığının altını çiziyor. Evet, kapağımızda konuk ettiğimiz ama aslında bünyemize kabul ettiğimiz Türk ekonomisine katkıda bulunan yabancı misafirlerimiz, bu durumu bizden önce tespit etmiş durumdalar. Türkiye hızla büyüyor. İstanbul, geçtiğimiz yüzyıldaki konumuna yeniden ulaşmak için çaba harcıyor.

Büyüyen, yeni pazarlar arayan Türkiye bugün önemli sıkıntılarla da boğuşuyor. Terör bu büyümeyi durdurmak isteyen irinli bir el gibi filiz veren çiçeklere uzanıyor. Onları kopartıyor. En önemli gelir kalemlerimizden olan ve artık bir galat haline gelmiş bacasız fabrikaların yani turizmin önünü kesmek için elinden geleni yapıyor. Ama her şeyden önce huzurumuzu bozuyor. Bizi tedirgin ediyor. Komşumuza, bakkalımıza, manavımıza ya da gündelik hayatta karşılaştığımız dostlarımıza şüpheyle bakmamıza sebep oluyor. Zaman aklın ve itidalin zamanıdır.

Baha Yılmaz / infomag - aylık iş ve ekonomi dergisi

BURSANIN EN BÜYÜK FİRMALARI

 
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından yapılan açıklamada, Bursa'nın en büyüğü yine sırasıyla Oyak Renault, Tofaş ve Bosch oldu.

Bursa'da en büyük ilk 20 firma

1 Oyak Renault
2 Tofaş
3 Bosch
4 Borçelik
5 Sütaş
6 Zorlu Enerji
7 Bis Enerji
8 Özdilek
9 Korteks
10 Yeşim Satış Mağazaları
11 Türk Prysmain
12 Gemlik Gübre
13 Starwood
14 Bursagaz
15 Karsan
16 Yeşim Tekstil
17 ...
18 Kamil Koç
19 Erikli
20 Comppnenta Döktaş

11 Temmuz 2010 Pazar

2010 KPSS SORU VE CEVAPLARI

 
2010 KPSS SORU VE CEVAPLARI

12/07/2010 osym internet sitesinde açıklandı.

Kpss Soru ve Cevaplarının bir kısmını Data Yayınları yayınladı.

Web sitesini ziyaret edin.

8 Temmuz 2010 Perşembe

SPK (Sermaye Piyasası Kurulu)

 
Ulusal ve Uluslararası Kuruluşlar

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK)

1981 yılında kurulmuştur.

İdari ve mali özerkliğe sahip düzenleyici ve denetleyici bir kamu kurumudur.

Temel amacı sermaye piyasalarının işleyiş kurallarını belirlemek, piyasadan fon kullanan şirketlerin belli kurallara uygun olarak en iyi şekilde yararlanmalarını sağlamak, sermaye piyasasına yatırım yapan tasarruf sahiplerinin hak ve yararlarını korumak ve piyasaların adil ve etkin çalışmasını sağlamak, menkul kıymetlerle ilgili ödünç alıp verme, açığa satış ve repo işlemlerini düzenlenmek, olarak tanımlanmıştır. SPK başlıca sermaye piyasası kurum ve şirketleri;

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası
İstanbul Altın Borsası
Vadeli İşlem ve Obsiyon Borsası A.Ş.
IMKB Takas ve Saklama Bankası A.Ş.
Merkezi Kayıt Kuruluşu
Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği
Halka Açık Şirketler
Aracı Kuruluşlar
Yatırım Fonları
Yatırım Ortaklıkları
Portföy Yönetim Şirketleri
Bağımsız Denetim Kuruluşları
Derecelendirme Kuruluşları

Rekabet Kurulu

 
Ulusal ve Uluslararası Kuruluşlar

Rekabet Kurulu

Mal ve Hizmet piyasalrındaki rekabeti engelleyici, bozucu veya ksııtlayıcı anlaşma, karar ve uygulamaları ve piyasaya hakim olan teşebbüslerin bu hakimiyetlerini kötüye kullanmalarını önlemek, bunun için gerekli düzenleme ve denetlemeleri yaparak rekabetin korunmasını amaç edinir.

Kamu tüzel kişiliği vardır. İdari ve mali özerkliğe sahiptir.

11 üyeden oluşan kurulun başkan ve üyelerini Bakanlar Kurulu seçer.

İlişkili olduğu bakanlık, Sanayi ve Ticaret Bakanlığıdır.

Kamu Ihale Kurumu

 
Ulusal ve Uluslararası Kuruluşlar

Kamu İhale Kurumu

Kamu kurum ve kuruluşlarının yağacakları ihalelerde uygulanacak esas ve usullerin doğru bir şekilde uygulanmasını sağlamak amacıyla kurulmuş bir kurumdur.

Kamu tüzel kişilği vardır. İdari ve mali özerkliğe sahip bir kurumdur.

10 üyeden oluşur. Kurulun başkan ve üyelerini Bakanlar Kurulu seçer.

İlişkili olduğu bakanlık Maliye Bakanlığı'dır.

EPDK (Enerji Piyasası Duzenleme ve Denetleme Kurumu)

 
Ulusal ve Uluslararası Kuruluşlar

Enerji Piyasası Duzenleme ve Denetleme Kurumu (EPDK)

Kamu tüzel kişiliğine, idari ve mali özerkliğe sahip bir kurumdur. 2001 yılında kurulmuştur.

7 üyeden oluşan kurulun başkan ve üyelerini Bakanlar Kurulu seçer.

İlişkili olduğu bakanlık Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'dır.

TMSF (Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu)

 
Ulusal ve Uluslararası Kuruluşlar

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF)

Tasarruf Mevduatının sigorta edilmesi, BDDK tarafından kendisine devredilen bankaların yeniden yapılandırılması, bu bankaların üçüncü kişilere devredilmesi ile görevli bir kamu tüzel kişisidir.

TMSF'nin karar organı, Fon Yönetim Kurulu'dur. Fonun Yönetim Kurulu Başkanı, BDDK Başkanıdır. Söz konusu kurulda, ayrıca, BDDK ikinci başkanı, 3 Kurul üyesi, 1 BDDK Başkan Yardımcısı ve 1 Tmsf Başkan Yardımcısı yer almaktadır.

TMSF, BDDK tarafından idare ve temsil olunmaktadır.

TMSF görevini yaparken bağımsızdır. Kararları yerindelik yönetimine tabi tutulamaz. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, TMSF'nin kararlarını etkilemek amacıyla emir ve talimat veremez.

BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu)

 
Ulusal Kuruluşlar

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK)

Tasarruf sahiplerinin haklarını korumak, bankaların düzenli ve emin bir şekilde çalışmasını sağlamak, kredi sistemini etkin bir şekilde çalıştırmak için 1999 yılında kurulmuştur. BDDK faaliyetlerine 2000 yılında başlanmıştır.

Karar organı 7 kişilik kuruldan oluşur, kurulun başkanı aynı zamanda kurumun da başkanıdır.

İdari ve mali özerkliğe sahip bir kamu tüzel kişisidir.

Kurumun kararları yerindelik denetimine tabi tutulamaz. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi kurumun kararlarını etkilemek amacıyla emir ve talimat veremez.

Bankaların kurulmasına veya kaldırılmasına karar verir.

Bankaların kurulmasına ilişkin izni Bakanlar Kurulu verir.

BDDK üyeleri, Bakanlar Kurulu tarafından 6 yıl için seçilir.

5 Temmuz 2010 Pazartesi

Google'nin yeni girişimi

 
Google TV

Artık hem internet hem televizyon...

Türkiye'deki internet kısıtlamaları tartışıladursun, ABD'li dev arama motoru Google, bilinen televizyon teknolojisi ile internetin özgür ve güçlü dünyasını birleştiren Google TV'nin önümüzdeki sonbaharda satışa sunulacağını duyurdu.

Google'dan yapılan açıklamada, Intel, Sony, Logitech, Best Buy, Dish Network ve Adobe firmaları ile birlikte çalışıldığı, 2010 sonbaharından itibaren Google TV için gerekli cihazların Sony ve Logitech'ten sağlanabileceği kaydedildi.

Televizyonlarına takılan ve internete bağlanabilen bir cihaz ile Google TV'den faydalanabilecek olan kullanıcılar, Chrome tabanlı tarayıcısı sayesinde, bütün kablolu ile uydu televizyon kanallarında arama yapabilecek, istedikleri kanal veya programları izleyebilecek, aynı anda internete girebilecek. Kaydettikleri dizi, film ve diğer şovları istedikleri zaman izleyebilecek olan Google TV sahipleri, You Tube'daki videolara da bu platformdan ulaşabilecek. Boyutları küçültülen televizyon yayını, ekranın bir köşesine çekilebilecek. Bu sayede kullanıcı, ekranın kalan kısmında internette sörf yapabilecek.

Televizyonlarına müzik ve fotoğraf indirebilecek olan kullanıcılar, dünyanın her yerindeki radyo kanallarına buradan ulaşabilecek. "Televizyonu kişiselleştirmeyi" amaçladığını bildiren Google, 50 binin üzerinde program paketi ve daha fazla özgürlük vaat ediyor.

Önce ABD'de satışa sunulması beklenen Google TV'nin fiyatı konusunda henüz kesin bir açıklama yapılmadı. Ancak internetteki bazı yabancı haber siteleri, fiyatının 299 dolar civarında olacağını iddia ediyor.

zaman.