27 Aralık 2010 Pazartesi

Girişimcilik Proje Destek Programı

 
Girişimcilik Proje Destek Programı


Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ve Türkiye İş ve İşçi Bulma Kurumunun (İŞKUR), ortaklaşa düzenledikleri Girişimcilik Proje Destek Programı kapsamında, iş kurmak isteyen girişimcilere 27 bin lira hibe verilecekmiş. Çok güzel bir uygulama hatta işlerini kurduktan 1 yıl sonra 70 bin lira kredi vericek; Fakat bu 70 bin geri ödemeli olacak 2 yıl sonra ödenmek üzere verilicek.
Bu girişimcilik parasını alabilmek için sadece 15 günlük bir girişimcilik kursu verilecek. Eğitim sonunda başarılı olanlara işletmeyi kurmak için 5 bin, kurduktan sonra makina techizat için 10 bin, destek için de 12 bin lira verilecek.
Girişimcilik eğitimine katılabilmek için ilkokul mezunu ve 18 yaşından büyük olmak gerekiyor.

Girişimci olmak isteyip imkanı olmayan için çok güzel bir proje. İnşallah hakeden işletme sahibi olur.

20 Aralık 2010 Pazartesi

Yabancılara Türkiye Mülkü Satışı Yapabilir mi

 
Yabancılara Türkiye Mülkü Satışı Yapabilir mi?

Birçok kişiyi ilgilendiren bu soruya cevap ararken ekonomist dergisi editörünün yazısını okudum. Bunu özetle; gündemde olan yasa yani 2B yasası yabancıların Türkiye’de gayrimenkul alımının kolaylaştırılmasını sağladı. Eğer bu tasarı yasalaşırsa Türkiye, yabancı iş adamları ve girişimciler için çok önemli bir ülke olacak. Zaten bunun farkında olmayan ülke yok ama bu da tuzu biberi olacak.
Yabancıların kolaylıkla bir arsa ev sahibi olması ne kadar doğru olur ya da yanlış olur bilinmez; Ama metrekarede sınır koymak çok mantıklı. 100bin metrekarenin altında verilecek yasaya göre. Komşu ülkelere bu sınır şartı aranmadı. Bu mantıklı mı o da bilinmez.
Sonuç olarak şunu da ekleyerek kapatalım. Bu haklardan yararlanmak için, Türkiye’den gayrimenkul alanın ülkesinde de aynı haklardan olması gerekir. Yani yabancılar Türkiye’den arsa alabiliyorsa o yabancının ülkesinden de biz arsa alabilecek durumda olmamız gerekiyor. Ülkeler arası karşılıklı anlaşma gibi bir şey.