27 Şubat 2011 Pazar

Karşılaştırmalı Tabloların Yorumu

 
Karşılaştırmalı Tabloların Yorumu
Karşılaştırmalı tabloların yorumu, sebep-sonuç ilişkisine dayanır. Bir kalemdeki artış veya azalışın sebebi ise, her tablodaki ilişkili diğer kalemlerin değişmeleri ile yıl içinde uygulanan işletme politika ve kararları olabilir. Yoruma, incelenen kalemin analiz sonucu olan artış veya azalışla başlanır ve sebeplerin belirlenmesiyle devam edilir. Bilanço ve gelir tablosuna ilişkin yorumlar aşağıdaki gibi özetlenebilir:

 
Bilançonun Yorumlanması
  • Karşılaştırmalı bilançolarda önce aktif sonra pasif kalemler incelenir. Grup sırası takip edilerek, önce her grubu oluşturan unsurlar tek tek ve ardından grup toplamının değişme sebeplerinin araştırılması biçiminde devam edilir.
  • Bir kalemdeki değişmenin sebepleri önce bilanço içinde aranır. Bunun için, incelenen kalemle ilişkisi olan ve aynı tarafta (aktif veya pasif) ters yönde veya karşı tarafta aynı yönde değişme gösteren kalemlere bakılır.
  • İkinci adım olarak, bir kalemdeki değişmenin sebebi, varsa kendisiyle ilişkili olan gelir tablosu kalemlerindeki değişmelere bakılarak yorumlanır.
  • Bazen yukarıda açıklandığı gibi, bilanço ve gelir tablosu kalemleri arasında ters veya aynı yönlü değişmelerden sebep bulunamayabilir. Bu durumlarda bir kalemdeki değişmenin sebebi, uygulanan işletme politika ve kararları da olabilir.
  • Hazır değerlerdeki artışın sebepleri, ticari alacaklar ve gelir tahakkuklarındaki azalma olabilir. Zira bu iki kalemdeki azalış, tahsilat yapıldığını ve dolayısıyla hazır değerlerde artışa sebep olduğunu gösterir. Ancak burada kalemler ayrıntılı incelenmeli ve örneğin, gelecek aylara ait giderler hesabında azalış varsa, burada gidere dönüşme söz konusu olacağından hazır değerlerle ilişkilendirilmeyecek ve sebep olarak dikkate alınmayacaktır.
  • Stoklardaki artışın sebepleri, (aynı tarafta yer alan kalemlerdeki azalış ve karşı taraftaki kalemlerde artış dikkate alınarak) ticari alacaklar, gelir tahakkukları ve ticari borçlarda aranmalıdır. Ticari alacaklar ve gelir tahakkuklarındaki azalıştan sağlanan para, stoklara bağlandığı gibi, kredili mal alımı da yapılmıştır.
  • Stokların, gelir tablosundaki brüt satışlarla da ilişkisi vardır. Burada hem stokların artması hem de brüt satışların oldukça yüksek bir oranda artması, stokların hem rahat satılabildiği hem de müşteri taleplerini karşılayacak stok bulundurulduğu anlamına gelir. Eğer, brüt satışlar azalış gösterseydi, bunu, stokların satılamayıp elde kalması sebebiyle artış gösterdiği söylenebilirdi.
  • Bazen bilanço kalemleri içinde sebep bulunamayabilir. Bunun örneği, ticari alacaklardaki azalıştır. Ticari alacaklarla brüt satışlar arasındaki ilişki önemlidir. Burada, ticari alacaklar azalırken satışların artması, işletmenin kredili satışı azaltarak, peşin satış politikasına ağırlık verdiği ve alacakların tahsilinde güçlük yaşanmadığı yorumu yapılabilir.
Gelir Tablosunun Yorumlanması

 
  • Gelir tablosunda her grubun sonucu, hem kendinden önceki grup sonucundan hem de kendisinin içerdiği unsurlardan etkilenmektedir. Bundan dolayı karşılaştırmalı gelir tablosunda, grup sonuçlarını sırayla incelemeye almak ve grup sonuçlarının değişme sebeplerini aramak gerekir. Ancak bunlardan da önce, Brüt Satışlar ile Net Satışlar ilişkisinin ve tek başına Satışların Maliyetinin incelenmesi gerekir.
  • Karşılaştırmalı gelir tablolarının bir gruptaki değişmenin sebebi, aynı gruptaki kalemlerin değişmeleri ile bir önceki grup sonucunun değişimi olabilir. Yalnız, burada sebep-sonuç ilişkisinin aynı yönde ve ters yönde etkileşim içerisinde olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
  • Bunlar dışında sebebin, işletme politikalarına dayanması da söz konusu olabilir.

  • Örnekte, olağan kardaki azalmanın sebepleri öncelikle bir önceki grubun sonucu olan faaliyet karındaki azalma ve bunun yanında finansman giderlerindeki artıştır. Görüldüğü gibi, diğ.faal.olğ.gider ve zararların olmaması ve diğ.faal.olğ.gel.ve karlardaki artış yüzdesinin faaliyet karı yüzdesinden daha hızlı bir artış göstermesine rağmen, tutar farkının faaliyet karınınkinden düşük olması, olağan kardaki azalmayı bir derece azaltmıştır.
  • Burada faaliyet karındaki azalma ve finansman gid.’ndeki artış, olağan karın azalma sebeplerini oluştururken; diğ.faal.gid ve zararlardaki azalma ve diğ.faal.olğ.gel.ve karlardaki artış olağan kardaki azalmanın hızını yavaşlatıcı unsurlar olmuştur.

23 Şubat 2011 Çarşamba

Karşılaştırmalı Tablolar Analizi

 
Karşılaştırmalı Tablolar Analizi (Yatay Analiz)


Karşılaştırmalı tablolar analizinde, bir işletmenin birbirini izleyen dönemlere ait finansal tablolarının karşılaştırılarak, kalemlerin zaman içinde gösterdiği değişmeler incelenir.

Karşılaştırmalı Tablolar Analizinin Amacı
Karşılaştırmalı tablolar analizinde amaç, finansal tablolardaki her kalemin yıllar itibariyle ortaya çıkan değişmelerini incelemek suretiyle, işletmenin finansal durum ve faaliyet sonuçları açısından göstermiş olduğu gelişmeyi görebilmektir. Bu özelliğiyle söz konusu teknik, sadece bir işletmenin kendi içinde analizine imkan verir.
Karşılaştırmalı Tabloların Hazırlanması
Karşılaştırmalı tablolar, cari dönem bilanço ve gelir tablosunun bir önceki dönemle veya önceki dönemlerle karşılaştırılacağı biçimde hazırlanır. Karşılaştırmada kalemlere ait bir sütun, ele alınan dönem sayısı kadar tutar sütunu ve bunlara ek olarak “artış ve azalış” sütunu yer alır. Artış ve azalışı oluşturan tutar, “fark” ve “yüzde” olarak iki sütun halinde düzenlenir.

Tabloların karşılaştırılmasında, artış ve azalış olarak fark ve yüzde sütunları en sonda yer alır. Bunlar, cari dönemin önceki dönemlerin her biriyle karşılaştırılması biçiminde olabileceği gibi, her dönemin kendinden önceki dönemle karşılaştırılması biçiminde de olabilir.

16 Şubat 2011 Çarşamba

Değişim Liderleri Zirvesi

 
Değişim Liderleri Zirvesi

Dünya Liderleri geleceğin dünyası için İstanbul’da buluşuyor.
  • Dengeler değişiyor…
  • Teknoloji değişiyor…
  • Alışkanlıklar değişiyor…
  • İklim ve çevre değişiyor…
  • Toplumlar ve değer yarıları değişiyor…

“Buluşmak için değişmek, değişmek için buluşmak”
14-15 Mart 2011 İstanbul Kongre Merkezi

12 Şubat 2011 Cumartesi

Davos 41. Dunya Ekonomik Forumu Toplantisi

 
Davos 41. Dünya Ekonomik Forumu Toplantısı


İsviçre'nin Davos kentinde gerçekleştirilen Davos Forumu, dünya liderlerinin, sorunları ve bu fırsatların da aralarında bulundukları çözüm alternatiflerini tartıştıkları bir platform olması nedeniyle önem taşıyor.
26-30 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilen 41. Dünya Ekonomik Forumu Toplantısı'nda liderlerin gündeminde bu seneki ana tema ise “yeni gerçek için paylaşılan normlar” olarak belirlendi.
Davos'taki orumdaki esas sorun ise kriz sonrası ekonomik toparlanma ve çıkış yolları olacak. 2011 toplantısına dünya çapında 2500 den fazla lider katıldı. Katılımcılar arasında 35'ten fazla devlet başkanı ve 19 başbakan da var.
100'ün üzerinde ülkeden yaklaşık 2 bin 500 katılımcının, uluslararası iş dünyasından 1400'ü aşkın iş adamının yer aldığı toplantılara, Türkiye'den Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz da katıldı.
Ayrıca dünyanın önde gelen şirketlerin CEO'ları ve yöneticileri, bankacılar, uluslararası kuruluşların resmi yöneticileri, dini liderler, sivil toplum örgütü temsilcileri, medya dünyası ve akademisyenler de Davos'ta buluştu.
Davos'un bu yılki açılışını ise Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev yaptı.

11 Şubat 2011 Cuma

Finansal Analiz Hakkinda Genel Bilgiler

 
Finansal Analiz Hakkında Genel Bilgiler
  1. Finansal Analiz Teknikleri
  2. Analiz Sonuçlarının Yorumu ve Finansal Kararlarda Kullanılabilir Bilginin Elde Edilmesi
  3. Finansal Analiz Türleri
  4. Finansal Analizin Başarılı Olabilmesinin Şartları

Finansal Analiz Teknikleri
  1. Karşılaştırmalı finansal tablolar analizi
  2. Trend analizi
  3. Dikey yüzde analizi
  4. Oran analizi

Finansal Analiz Türleri
  • Yapanın durumuna göre analiz çeşitleri
  1. Dış Analiz
  2. İç Analiz
  • Kapsamına göre analiz çeşitleri
  1. Statik Analiz
  2. Dinamik Analiz
Yapılma amaçlarına göre analiz çeşitleri
  1. Yönetim Analizi
  2. Kredi Analizi
  3. Yatırım Analizi
Finansal Analizin Başarılı Olabilmesinin Şartları
  1. Genel Şartlar
  2. Finansal Analistin Yeterliliği

10 Şubat 2011 Perşembe

Ozkaynaklar Degisim Tablosu

 
Özkaynaklar Değişim Tablosu
Özkaynaklar değişim tablosu, ilgili dönemde işletmenin öz kaynak kalemlerinde meydana gelen artış ve azalışları gösteren finansal tablodur.
Özkaynaklar Değişim Tablosunun Düzenlenmesi
  1. Tabloda, ödenmiş sermaye, sermaye yedekleri, kar yedekleri, geçmiş dönem kar (zarar) ve dönem net kar (zarar) kalemlerinin her birinin dönem başı tutarlarını, dönem içinde bu kalemlerde meydana gelen azalışları, artışları, dönem sonu kalanını ayrı ayrı gösterecek biçimde her bir özkaynak kalemi için birer sütun açılır ve her kalemin hareketi bir sütun içinde izlenir. Özkaynak kalemlerini artıran işlemler artı, azaltan işlemler ise parantez içinde gösterilerek eksi olarak dikkate alınır.
  2. Özkaynak kalemlerindeki artışlar ve azalışlar yatay kalemlerde belirtilerek ait olduğu sütuna ve özkaynaklar toplamı sütununa kaydedilir. Karşılaştırılabilirliği sağlamak bakımından önceki dönem hareketleri, cari dönem hareketlerine ilave olarak ayrı bir bölüm şeklinde gösterilir.
Özkaynaklar Değişim Tablosunun İçerik Yönünden İncelenmesi
Özkaynaklar değişim tablosu, önceki dönem ve cari dönem verilerini içerecek biçimde sunulur. Tabloda, özkaynakları oluşturan kalemlerin her biri için ayrı bir sütun açılmakta ve bu kalemlerde meydana gelen değişiklikler kendi sütunlarına kaydedilmektedir. Satırlarda yer alan yatay kalemler, işletmede öz kaynak kalemlerini etkileyen olayların niteliğine göre değişiklik gösterebilir.

 

9 Şubat 2011 Çarşamba

Kar Dagitim Tablosu

 
Kar Dağıtım Tablosu
Kar dağıtım tablosu, işletmenin dönem karının, ortaklara ve diğer ilgililere dağıtılacak kar payı, ödenecek vergiler, ayrılacak yedek akçeler ve fonlar şeklinde dağıtım biçimini gösteren finansal tablodur.
Kar dağıtım tablosunun düzenlenme amacı, özellikle sermaye şirketlerinde (AŞ ve Ltd. Şti.) dönem karından, ödenecek vergilerin, ayrılan yedek akçelerin ve ortaklara dağıtılacak kar ile hisse başına temettü tutarlarının hesaplanmasıdır.

Kar Dağıtım Tablosu'nun İçerik Yönünden İncelenmesi
  1. Kar dağıtım tablosunun hazırlanması ilgili yasal hükümler, şirket ana sözleşmesi ve genel kurul kararlarından etkilenir. Bu tablonun Net Dönem Karı tutarı bölümü muhasebe karından (dönem karı) başlayarak cari vergi uygulamalarına göre hesaplanan vergi ve diğer yasal yükümlülüklerin yer aldığı bölümdür.
  2. Net Dönem Karı bölümünden Dağıtılabilir Net Dönem Karı tutarına ulaşılırken, TTK hükümleri gereğince,  indirilen ve işletmede bırakılması zorunlu olan I. Tertip Yedek Akçe, her yıl dönem karının %5'i oranında ödenmiş sermayenin %20'sine ulaşıncaya kadar ayrılır.
  3. Dağıtılabilir Net Dönem Karından sonra Ortaklara Birinci Temettü yine, TTK'ya göre zorunludur ve ödenmiş sermayenin %5'i oranında uygulanır. Ortaklara Birinci Temettü dağıtımından sonra, yine TTK hükümlerine göre, dağıtımına karar verilen temettü tutarı üzerinden %10 oranında II. Tertip Yedek Akçe ayrılarak işletmede bırakılır.
  4. İşletmede I. Ve II. Tertip Yasal Yedek Akçe bırakılma zorunluluğu işletmenin finansal yapısının güçlendirilmesine yöneliktir. Ortaklara Birinci Temettü verilmesinin zorunlu kılınmasındaki amaç ise, küçük yatırımcıları korumaktır.

8 Şubat 2011 Salı

Nakit Akis Tablosu Ornegi

 

NAKİT AKIŞ TABLOSU

A. İŞLETME FAALİYETLERİNE İLİŞKİN NAKİT AKIŞLARI
1.Esas Faaliyet Gelirlerinden Sağlanan Nakit Girişleri (+) *
Satışlardan sağlanan nakit girişleri (+)
............. Gelirlerden sağlanan nakit girişleri(+)
2 Esas Faaliyet Giderlerine İlişkin Nakit Çıkışları** (-)
Satılan mal ve hızmet maliyetleri ve stok değişimlerine ilişkin nakit çıkışları(+)
Faaliyet Giderlerine İlişkin Nakit Çıkışları (+)
Esas Faaliyet Sonucu Sağlanan Net Nakit Akışı(1-2)
3. Diğer Gelir ve Karlardan Sağlanan Nakit Girişleri +
4. Diğer Gider ve Zararlardan Kaynaklanan Nakit Çıkışları(-)
5.Finansman Giderlerinden Kaynaklanan Nakit Çıkışları (-)
6. İşletme Faaliyetleriyle İlgili Varlık ve Yabancı Kaynaklardaki Değişikliklere İlişkin Nakit Akışları (+) (-)
Varlık Artışları (-)
Varlık Azalışları (+)
Yabancı Kaynak Artışları (+)
Yabancı Kaynak Azalışları (-)
7. Dönem Karı Vergi ve Diğer Yasal Yükümlülüklere İlişkin Nakit Çıkışları (-)
Önceki Dönem Karından Ödenen (+)
Geçici Vergiler(+)

B. YATIRIM FAALİYETLERİNE İLİŞKİN NAKİT AKIŞLARI
1.Yatırım Faaliyetinden Sağlanan Nakit Girişleri(+)
Mali Duran Varlık Satışlarından Sağlanan Nakit Girişleri (+)
Maddi Duran Varlık Satışlarından Sağlanan Nakit Girişleri (+)
Diğer Duran Varlık Satışlarından Sağlanan Nakit Girişleri (+)
Mali Duran Varlıklarla İlgili Alınan Temettülerden Sağlanan
Nakit Girişleri (+)
Yatırım Faaliyetleriyle İlgili Faizlerden Sağlanan Nakit Girişleri(+)
Üçüncü Kişilere Verilen Avans ve Kredilere İlişkin Tahsilatlardan
Sağlanan Nakit Girişleri(+)
Diğer Yatırım Faaliyetlerinden Sağlanan Nakit Girişleri(+)
2. Yatırım Faaliyetlerine İlişkin Nakit Çıkışları (-)
Mali Duran Varlık Alışları (+)
Maddi Duran Varlık Alışları (+)
Maddi Olmayan Duran Varlık Artışları (+)
Özel Tükenmeye Tabi Varlıklardaki Artışlar (+)
Diğer Duran Varlık Artışları (+)
Üçüncü Kişilere Verilen Avans ve Kredilerle İlgili Nakit Çıkışları(+)
Diğer Yatırım faaliyetiyle İlgili Nakit Çıkışları(+)

C. FİNANSMAN FAALİYETLERİNE İLİŞKİN NAKİT AKIŞLARI
1. Finansman Faaliyetlerinden Sağlanan Nakit Girişleri
Kısa Vadeli Mali Borçlardan Sağlanan Nakit(+)
Uzun Vadeli Mali Borçlardan Sağlanan Nakit (+)
Sermaye Artırımından Sağlanan Nakit (+)
Hisse Senedi İhraç Primlerinden Sağlanan Nakit (+)
Diğer Finansman Faaliyetlerinden Sağlanan Nakit Girişleri (+)
2. Finansman Faaliyetlerine İlişkin Nakit Çıkışları (-)
Kısa Vadeli Mali Borç Ödemeleri (-)
Uzun Vadeli Mali Borç Ödemeleri (-)
Ödenen Temettüler (-)
Sermayenin Azaltılması (-)
Diğer Finansman Faaliyetlerine ilişkin Nakit Çıkışları

D. KUR FARKLARININ NAKİT VE NAKİT BENZERLERİNE ETKİLERİ (+), (-)
E. NAKİT VE NAKİT BENZERLERİNDE MEYDANA GELEN NET ARTIŞ (+) (AZALIŞ) (-)
F. DÖNEM BAŞI NAKİT VE NAKİT BENZERLERİ MEVCUDU
G. DÖNEM SONU NAKİT VE NAKİT BENZERLERİ MEVCUDU
--------------------------------------------------------------
*1 her işletme ait olduğu sektörün özelliğine göre kendi esas faaliyet gelirlerine göre alt kalemleri oluşturur. ( Örneğin bankalar esas faaliyet geliri olarak faiz gelirleri, komisyon gelirleri,..gibi sınıflandırma yapar.
**2 Her işletme ait olduğu sektörün özelliğine göre kendi esas faaliyet giderlerine göre alt kalemleri oluşturur. ( örneğin bankalar,esas faaliyet giderleri olarak faiz giderleri, komisyon giderleri,....gibi sınıflandırma yapar.
3. İşletmeler sadece mevcut olan verilerini tabloya alırlar. Boş kalemlerin tabloya alınmasına gerek yoktur.
Hesaplamalara ilişkin açıklamalar (örnek olarak verilmiştir.)
1. Satışlardan sağlanan nakit girişi
Net Satışlar (+)
Ticari Alacaklardaki Artışlar (Satışlardan Kaynaklanan) (-)
Ticari Alacaklardaki Azalışlar (Satışlardan Kaynaklanan)(+)
Alınan Sipariş Avanslarındaki Artışlar (+)
Alınan Sipariş Avanslarındaki Azalışlar (-)
Yıllara Yaygın İnşaat ve Onarım Hakedişleri Artışları (+)
Yıllara Yaygın İnşaat ve Onarım Hakedişleri Azalışları (-)
2. Maliyetlerden ve stok Değişimlerinden kaynaklanan nakit çıkışları(-)
Satışların Maliyeti (+)
Stoklardaki Artışlar (+)
Stoklardaki Azalışlar (-)
Ticari Borçlardaki Azalışlar (Alımlardan Kaynaklanan) (+)
Ticari Borçlardaki Artışlar (-)
Amortisman ve Nakit Çıkışı Gerektirmeyen Giderler (-)
Yıllara Yaygın İnşaat ve Onarım Maliyetlerindeki Artışlar (+)
Yıllara Yaygın İnşaat ve Onarım Maliyetlerindeki Azalışlar(-)
3. Faaliyet Giderlerine İlişkin Nakit Çıkışları (-)
Araştırma Geliştirme Giderleri (+)
Pazarlama, Satış ve Dağıtım Giderleri (+)
Genel Yönetim Giderleri (+)
Amortisman ve Nakit Çıkışı Gerektirmeyen Diğer Giderler(-)
4. Diğer Gelir ve Karlardan Sağlanan Nakit Girişleri(+)
Olağan gelir ve karlardan sağlanan nakit girişleri (+)
Diğer gelir ve karlardan sağlanan nakit girişleri (+)
Nakit Girişi Sağlamayan Gelir ve Karlar (-)
5. Diğer Gider ve Zararlara İlişkin Nakit Çıkışları(-)
Diğer Faaliyetlerle İlgili Olağan Gider ve Zararlar (+)
Diğer gider ve zararlar (+)
Nakit Çıkışını Gerektirmeyen Diğer Gider ve Zararlar (-)

7 Şubat 2011 Pazartesi

Nakit Akis Tablosu

 
NAKİT AKIŞ TABLOSU

Nakit akış tablosu, belirli bir dönemde işletmenin nakit kaynaklarını ve bunları kullandığı alanları gösteren finansal tablodur. Nakit akış tablosunun değerlendirilmesiyle varılan sonuçlar gelecekteki bekleyişler ile birleştirilerek nakit bütçeleri yapılmakta ve işletmenin finansman politikası yönlendirilebilmekte ve yöneticilerin geçmişteki para yönetimleri değerlendirilebilmektedir.

Nakit Akış Tablosunun İçerik Yönünden İncelenmesi

A) DÖNEM BAŞI NAKİT MEVCUDU
İşletmenin dönem başı kasa ve banka mevcudunu ifade eder. Bu tutara vadesiz çekler de dahil edilir.
B) DÖNEM İÇİ NAKİT GİRİŞLERİ
1) Satışlardan Elde Edilenler
a) Net Satışlar
b) Tic. Alacaklardaki Azalışlar (+)
c) Tic. Alacaklardaki Artışlar (-)
2) Diğ.Faal.Ol.Gel. ve Karlar. Dolayı Sağlanan Nakit
3) Olağandışı Gel. ve Karlardan Sağlanan Nakit
4) K.V.Yab.Kaynaklardaki Artış. Sağlanan Nakit
5) U.V. Yab. Kaynaklardaki Artışlardan Sağlanan Nakit
6) Sermaye Artışlarından Sağlanan Nakit
7) Hisse Senedi İhraç Primlerinden Sağlanan Nakit
8) Diğer Nakit Girişleri
C) DÖNEM İÇİ NAKİT ÇIKIŞLARI
1) Maliyetlerden Kaynaklanan Nakit Çıkışları
Satışların Maliyeti: Cari dönemin gelir tablosundan alınır.
Stoklardaki Artışlar: Cari yıl stoklarındaki artış esas alınır.
Ticari Borçlardaki Azalışlar: Alımlarla ilgili borç azalışı alınır.
Ticari Borçlardaki Artışlar (-): Alımlarla ilgili borç artışı alınır.
Amortisman ve Nakit Çıkışı Gerektirmeyen Giderler(-)
Stoklardaki Azalışlar(-):Cari yılın stoklarındaki azalış tutarı
2) Faaliyet Giderlerine İlişkin Nakit Çıkışları
Araştırma Geliştirme Giderleri
Pazarlama, Satış ve Dağıtım Giderleri
Genel Yönetim Giderler
Amortisman ve Nakit Çıkışı Gerektirmeyen Diğer Giderler (-)
3) Diğ. Faal. Olağan Gid. ve Zarar İlişkin Nakit Çıkış.
Diğ. Faal. Olağan Gid. ve Zararlar
Amort. ve Nakit Çıkışı Gerektirmeyen Diğer Giderler(-)
4) Finansman Giderlerinden Dolayı Nakit Çıkışları
5) Olağandışı Gid. ve Zararlardan Dolayı Nakit Çıkışları
Olağandışı Gider ve Zararlar
Amortisman ve Nakit Çıkışı Gerektirmeyen Diğ.Gider. (-)
6) Duran Varlık Yatırımlarına İlişkin Nakit Çıkışları
7) K.V. Yabancı Kaynak Ödemeleri
8) U.V. Yabancı Kaynak Ödemeleri
9) Ödenen Vergi ve Benzerleri
10) Ödenen Temettüler
11) Diğer Nakit Çıkışları
D) DÖNEM SONU NAKİT MEVCUDU (A+B+C)
İşletmenin dönem sonu kasa ve banka mevcudunu ifade eder. Bu tutara vadesiz çekler de dahildir.
E) NAKİT ARTIŞI VEYA AZALIŞI (B-C)
Dönem içindeki nakit girişleriyle nakit çıkışları arasındaki farkı gösterir.

6 Şubat 2011 Pazar

Net Isletme Sermayesinin Kaynak ve Kullanim Yerleri

 
Net İşletme Sermayesinin Kaynak ve Kullanım Yerleri
Net işletme sermayesi için kaynak oluşturan unsurlar:
  1. Cari faaliyet sonucu yaratılan kaynaklar,
  2. Duran varlık satışı,
  3. Uzun vadeli borçlanma,
  4. Sermaye artışı.

Net işletme sermayesinin kullanım yerleri:
  1. Faaliyet sonucu uğranılan zararlar,
  2. Nakdi kar dağıtımı,
  3. Vergi ödemeleri,
  4. Duran varlıklara yatırım yapılması,
  5. Uzun vadeli yabancı kaynakların ödenmesi,
  6. Sermayenin azaltılması.

5 Şubat 2011 Cumartesi

isletme Sermayesi Kavrami

 
İşletme Sermayesi Kavramı

İşletmenin bütün dönen varlıklarına "Brüt İşletme Sermayesi"; dönen varlıklarla kısa vadeli yabancı kaynaklar arasındaki farka ise "Net İşletme Sermayesi" denir.

İşletme Sermayesinin İhtiyacını Belirleyen Faktörler
  1. İşletmenin faaliyet konusu ve türü,
  2. İmalat ve satış için gerekli süre ve birim maliyetler,
  3. Satış hacmi,
  4. Satın alma ve satış şartları,
  5. Stok devir hızı,
  6. Alacak devir hızı,
  7. Ekonomik konjonktür,
  8. Dönen varlıkların değerinde düşme olasılığı,
  9. Satışların yıl içindeki dağılımı,
  10. Kullanılan teknoloji.
İşletme Sermayesi Nedir, İşletme Sermayesi Kavramı

2 Şubat 2011 Çarşamba

Ev Ekonomisi ile Cuzdana Katki

 
Ev Ekonomisi İle Cüzdana Katkı

Hayatı daha rahat hale getirmek için kolay formüller üretebiliriz. Ekonomik durum, aileleri eğlence ve spordan uzaklaşmasını gerektiriyor. Hatta bu ihtiyaçları bir kenara koyup zorunlu ihtiyaçları da azaltmanın yollarını arıyoruz.
Her zaman bardağın dolu kısmından bakmak gerekir diyerek çözüm için öneri yapalım...
Yemek yapmak için zaman olmuyor bahanesiyle dışarda yemek yememiz maddi açıdan olumsuz etki gösteriyor. Yemek yapmak için zaman bulacağımızı biliyoruz; Ama bilmek istemiyoruz. Eğer cebinize katkı yapmak istiyorsanız evinizde yemek yaparak, dışardan aldığımız kremler ve kozmetik ürünler yerine evde bitkilerden yaptığımız kremlerle sağlayabilirsiniz. Bu konuda geniş bir arşivi olan siteyi takip edin.

http://www.yemektat.com/