20 Mart 2011 Pazar

Dikey Yüzdelerin Bilanço Açısından Yorumlanması

 
Dikey Yüzdelerin Bilanço Açısından Yorumlanması
  1. Bilanço kalemlerinin, grup ve genel toplama oranları açısından bilançodaki yerleri ele alınarak, grubun özelliği, kompozisyonu ve işletmenin türüne göre yeterli olup olmadığı araştırılır.
  2. Bir grup tek başına işletmenin mali durumunu yansıtamayacağından, bütün grupların birlikte incelenmesi gerekir. Bunun için dikey yüzdelerle gösterilmiş bilanço, a) varlık dağılımı, b) kaynak dağılımı ve c) varlık-kaynak ilişkisi açısından incelenir.
  3. Ticaret işletmelerinde aktifte dönen varlıklar toplamının dikey yüzdesinin duran v. dikey yüzdesinden büyük olması beklenirken; üretim işletmelerinde tersi normal karşılanır. Grup büyüklükleri bu ideal duruma uygun olsa bile, bir grubun gereğinden az ya da fazla olmasının işletme faaliyetlerinde ve karlılığında istenmeyen sonuçlar doğurabileceği dikkate alınmalıdır.
  4. Dönen ve duran v. oluşturan kalemlerin dikey yüzde olarak grup toplamı içindeki ağırlıklarına bakılarak, dönen varlıkların satış, borç ödeme ve üretime gönderme bakımından; duran varlıkların ise işletmenin üretim veya ticaret işletmesi olmasına göre gerekli unsurları içerip içermediği incelenir. Bu incelemede kalemlerin atıl veya yetersiz oluşunun işletmeyi iş hacmi ve karlılık açısından zayıflatacağı göz önünde bulundurulur.
  5. Bilançonun pasifini oluşturan kvyk, uvyk ve özkaynakların pasif toplamına oranları ele alınır. Bu oranların büyüklük açısından özkaynaklar, uvyk ve kvyk biçiminde olması arzulanan durumdur. Ayrıca kvyk ve uvyk dikey yüzde toplamının, özkaynak grubunun dikey yüzdesini aşmaması istenir.
  6. Kaynak dağılımının incelenmesinde ayrıca, her bir kalemin içinde bulunduğu grup içindeki ağırlığına bakılır. Burada özellikle devamlı ve maliyetsiz bir finansman kaynağı olarak özkaynaklarda, karın işletmede bırakılmasından doğan otofinansman kaynakları ve dönem net karının payının yüksek olması olumlu karşılanır. Bu işletmenin yabancı kaynağa ihtiyacını azaltacağı gibi, ortakların ellerindeki hisse senetlerinin değerini de artıracaktır.
  7. Varlık-kaynak ilişkisinin incelenmesinde, ilk olarak dönen v.-kvyk dikey yüzdeleri karşılaştırılır ve dön.v. dikey yüzdesinin kvyk dikey yüzdesinden büyük olması arzulanır. Bu durumda hem işletmenin net işl.ser. var hem de borç ödeme gücü iyi demektir.
  8. İkinci olarak, duran v.-özkaynak ilişkisine bakılır ve özkaynak yüzdesi ve uvyk yüzdesi toplamının duran v. yüzdesinden büyük olması arzulanır. Aksi takdirde, duran v.’ın kvyk da finanse edildiği ve net işetme sermayesi noksanı ve kv borç ödeme güçlüğü ortaya çıkar.
  9. Üçüncü olarak, kvyk kalemlerinin pasif toplamına, dönen v. kalemlerinin aktif toplamına olan dikey yüzdeleri karşılaştırılır. Eğer dön.v.’ın likit yapısı nakitle ödenecek borçları, stoklar ise mal şeklinde ödenecek borçları karşılayabiliyorsa, o dön.v. kv borç ödeme gücü bakımından iyi sayılır.

14 Mart 2011 Pazartesi

Dikey Yüzde Yönteminde Gelir Tablosunun Düzenlenmesi

 
Dikey Yüzde Yönteminde Gelir Tablosunun Düzenlenmesi
  • Dikey yüzdeler, bir döneme ait gelir tablosundaki her bir kalemin net satışlara oranlanmasıyla bulunur. Bu hesaplamada net satışlar 100 kabul edilir.
  • Gelir tablosu dikey yüzdesi = Kalemin tutarı x 100 / Net satışlar tutarı

7 Mart 2011 Pazartesi

Yuzdeler Yontemi Ile Analiz-Dikey Analiz

 
Yuzdeler Yontemi Ile Analiz-Dikey Analiz
Bir işletmenin, tek bir faaliyet dönemine ait finansal tablolarının dikey yüzdeler biçiminde ifade edilerek incelenmesine dikey analiz denir. Burada bilançodaki kalemlerin, aktif veya pasif içindeki payları ve gelir tablosundaki kalemlerin net satışlara oranı bulunur.
Dikey Analizin Amacı
  • Dikey yüzdelerle ifade edilmiş tablolardan amaç; işletmenin belli bir dönemdeki finansal durumunu ve faaliyet sonuçlarını incelemektir. Bu tabloların karşılaştırılması suretiyle işletmenin kendi içinde veya diğer işletmelerle karşılaştırılması mümkündür.
  • Dikey yüzde biçiminde hazırlanmış bilanço, ait olduğu dönemde işletmenin varlık ve kaynak dağılımı ile varlıkların hangi kaynaklardan finanse edildiğini incelemeye yararken; gelir tablosu o yılda işletmenin gelir, gider, kar veya zarar kalemlerinin net satışlara olan oranının incelenmesine yarar.
Dikey Yüzde Yönteminde Bilançonun Düzenlenmesi
  1. Dikey yüzde yönteminin uygulanmasında, bilançodaki kalemler için bir sütun, tutarlar için bir sütun ve grup ve genel toplamlara oranını göstermek üzere hesaplanacak dikey yüzdeler için iki sütun olmak üzere toplam dört sütunlu tablolar oluşturulur.
  2. Her bir kalemin dikey yüzdesi içinde bulunduğu grup ve aktif veya pasif toplamları 100 kabul edilerek hesaplanır.
  3. Her bir grup, içinde bulunduğu grup toplamına ve ayrıca bir kalem olarak içinde bulunduğu aktif veya pasif toplamına oranlanarak dikey yüzdeler hesaplanacaktır.
  4. Grup toplamına göre dikey yüzde = kalemin tutarı x 100 / grup toplamı
  5. Genel toplama göre dikey yüzde = kalemin tutarı x 100 / aktif veya pasif toplamı
Dikkat edilecek hususlar
  1. İçerisinde indirim kalemleri olan bilanço unsurları, aktif ve pasif toplamına net tutarlarıyla oranlanacaktır.
  2. Özkaynaklar grubunda, bir indirim olarak yer alan Dönem Net Zararı ve Geçmiş Yıllar Zararı kalemlerinin grup ve pasif toplamına oranları hesaplanır, ancak dikey yüzdesi negatif olarak (parantez içinde) gösterilir.
  3. Ödenmiş sermaye içinde bulunan sermaye ve ödenmemiş sermaye için ayrı dikey yüzdeler hesaplanmaz, doğrudan ödenmiş sermaye tutarının özkaynaklar ve pasif toplamına oranı dikey yüzde olarak bulunur.