21 Mayıs 2011 Cumartesi

Dikey Yuzdelerin Gelir Tablosu Açısından Yorumlanması

 
Dikey Yüzdelerin Gelir Tablosu Açısından Yorumlanması


  1. Gelir tablosunun yorumlanmasında, her kalemin net satışlara oranının, kalemin özelliği de dikkate alınarak, hasılat veya karlılık açısından yeterli olup olmadığı araştırılır.
  2. Hasılattaki yeterlilik, brüt satışlar dikey yüzdesinin net satışların temel kabul edilen 100 değerine yakın olmasıyla ölçülür. Aksi takdirde, bu oranlar arasında fark arttıkça, işletmenin satış iskontosu ve satış iadesi sebebiyle hasılattan kayba uğradığı yorumlanır.
  3. Kar kalemlerindeki yeterlilik incelenirken, bir kar kaleminin dikey yüzdesindeki yeterlilik, onun kendisinden sonraki gider ve zararları karşıladıktan sonra, dönem karına katkıda bulunacak büyüklükte olmasıyla ölçülür.
  4. Dönem karı ve dönem net karı kalemlerinin dikey yüzdesinin yeterliliği, onun daha çok ana faaliyet konusundan kaynaklanmış olması ve işletmenin gereği kadar otofinansmana ve kar dağıtımına gitmesine imkan tanıyacak büyüklükte olmasıyla ölçülür.
  5. Dönem karı yüzdesinin, diğer işletmeler veya sektör ortalamasıyla karşılaştırılması bu konuda daha geçerli bir ölçüt olacaktır.
  6. Gider ve zarar kalemlerinin dikey yüzdesinin yeterliliği ise, kendinden önceki hasılat ve karı yok edecek büyüklükte olmamasıyla ölçülür. Genel olarak gider ve zarar yüzdesinin küçük olması istenir
  7. Ancak, bu küçüklüğün üretimin veya hizmetin kalitesini düşürecek derecede olmamasına dikkat edilmelidir.
  8. Ayrıca faaliyet dışı gider ve zararların olmaması tercih edilir ve varsa bile olabildiğince düşük olması arzulanır.