31 Aralık 2011 Cumartesi

2011 Türkiye Gelişmeleri ve Güncel Konular

 
2011 Türkiye Gelişmeleri ve Güncel Konular.


  • 7 OCAK - PAPANDREU İLE ERZURUM'DA AÇILIŞ Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Erzurum'da 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları Tesisleri'nin açılışını Yunanistan Başbakan Yorgo Papandreu ile birlikte yaptı.
  • 27 ŞUBAT: Eski Başbakanlardan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan, uzun süredir tedavi gördüğü Özel Güven Hastanesinde öğle saatlerinde kalp yetmezliği nedeniyle yaşamını yitirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Almanya seyahatini yarıda keserek, Erbakan'ın cenaze törenine katılacağını bildirdi.
  • 17 MART: Türkiye ile Rusya arasında vizeler kaldırıldı.
  • 8 HAZİRAN - 8 DEVLET BAKANLIĞI KALDIRILDI Başbakan Erdoğan, yeni Bakanlar Kurulu'nun Başbakan dahil 25 üyeden oluştuğunu, yeni yapıda 4 başbakan yardımcılığı ve 20 icracı bakanlık bulunduğunu açıkladı. 8 devlet bakanlığının kaldırıldığını, 6 yeni bakanlık ihdas edileceğini belirten Erdoğan, her bakanlığa, bakan ile müsteşar arasında bir bakan yardımcılığı ihdas edildiğini bildirdi.Bakanlıkların yeniden yapılandırılması çerçevesinde “Gümrük ve Ticaret”, “Ekonomi”, “Kalkınma”, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık”, “Bilim, Sanayi ve Teknoloji” bakanlıkları kuruldu.
  • 4 TEMMUZ TBMM BAŞKANI SEÇİLDİ AK Parti Ankara Milletvekili Cemil Çiçek, TBMM Başkanı seçildi.
  • 6 TEMMUZ 61. HÜKÜMET KURULDU Türkiye Cumhuriyeti'nin 61. Hükümeti, AK Parti Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığında kuruldu. Kabinede, 6 yeni bakan yer alırken, 3 bakanın görevleri değiştirildi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bu göreve 4. kez getirilen ilk bakanlar oldu. Yeni kabinenin kurulmasıyla 11 devlet bakanlığı kaldırıldı.
  • 22 TEMMUZ HAVAALANI TEMELİ Türkiye'nin denize kurulacak ilk havaalanı olma niteliğini taşıyan Ordu-Giresun Havaalanı'nın temeli atıldı.
  • 19 EYLÜL YARGIDA YENİ DÖNEM Yargıda sesli ve görüntülü ifade dönemi başladı.
  • 6 EKİM Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın annesi Tenzile Erdoğan, vefat etti.
  • 20 KASIM Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'den İngiltere'ye 23 yıl aradan sonra ilk kez cumhurbaşkanı düzeyinde resmi ziyarette bulunmak üzere Londra'ya gitti.
  • 26 KASIM Başbakan Erdoğan, “laparoskopik” yöntemle sindirim sistemi ameliyatı oldu.
  • 29 KASIM Hukuk, siyaset bilimi ve sosyoloji uzmanı Prof. Dr. Server Tanilli vefat etti.


17 Aralık 2011 Cumartesi

Türkiye Ekonomide Zirvede ve Dünya İkincisi

 
Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 8.2 büyüme kaydetti. Böylece Türkiye en hızlı büyüyen ikinci ekonomi oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2011'in üçüncü çeyreğinde Gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,2 arttı. Bu rakamla Türkiye 3. çeyrekte Çin'in ardından dünyada ikincisi oldu. İlk dokuz ayda ise yüzde 9,6 büyüme ile Çin'i de geride bırakarak ilk sırada yer aldı. Türkiye'nin iç talebiyle bu kadar büyüyebilen ender ülkelerden olduğuna işaret eden ekonomistler, yılsonu büyüme oranının yüzde 8'i aşacağını belirtiyor.

HANGİ ÜLKE NE KADAR BÜYÜDÜ?
Çin: Yüzde 9.1
Türkiye: Yüzde 8.2
Estonya: Yüzde 7.9
Hindistan: Yüzde 6.9
Litvanya: Yüzde 6.6
Endonezya: Yüzde 6.5
Singapur: Yüzde 6.1