28 Mart 2012 Çarşamba

Ülker Karını Üçe Katladı

 

Ülker Kârını Üçe Katladı.
Ülker Bisküvi, net kârını 2011 yılında yaklaşık 3,5 kat artırarak 669 milyon liraya yükseltti.
Ülker'den Kamu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamada, şirketin 1 Ocak 2011 ile 31 Aralık 2011 dönemi faaliyet raporuna göre 2010'da 191 milyon 422 bin lira olan net dönem kârı 668 milyon 991 bin liraya çıktı. Ülker Bisküvi'nin geçen yıl 1 milyar 523 milyon lira olan net satış gelirleri ise 2011 yılında yüzde 18 yükselişle 1 milyar 798 milyon 789 bin lira olarak gerçekleşti. Ülker'in açıklamasında şirketin 31 Aralık 2010'da bin 254 olan çalışan sayısının yüzde 71,7 artarak 31 Aralık 2011 itibarıyla 2 bin 154 kişiye yükseldiği belirtildi.
Zaman

Dünya Bankası Ülke Ortaklık Stratejisi

 

Dünya Bankası Ülke Ortaklık Stratejisi
Dünya Bankası, Türkiye'ye 4,45 milyar dolara varan oranda 4 yıllık finansman sağlayacak.
Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu dün, Türkiye'ye yönelik 2012-2015 yıllarını kapsayacak yeni bir Dünya Bankası Ülke Ortaklık Stratejisini (CPS) görüşerek kabul etti. Bu strateji çerçevesinde, 4 yıllık dönem için Türk hükümeti tarafından yürütülen programların ya da Türk hükümetinin üstlendiği garantilere yönelik olarak azami 4,45 milyar dolara kadar finansman sağlanması öngörülüyor.
Strateji buna ek olarak, Uluslararası Finans Kuruluşu (IFC) tarafından sağlanan özel sektör yatırımlarına yönelik kredi ve Çok Taraflı Yatırım Garanti Ajansı (MIGA) tarafından ticari olmayan risklere karşı verilen garantilerin finansmanını da içeriyor.
Dünya Bankası'ndan yapılan açıklamada, ortaklık stratejisinin, Türk hükümetinin 9'uncu Kalkınma Planı ve 2012-2014 Orta Vadeli Programın belirlediği kalkınma ve reform planını desteklemeyi hedeflediği belirtilerek, hızlı, kapsamlı ve sürdürülebilir büyüme ile Türkiye'nin 2023 yılına kadar dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme hedefine destek olmak amacını taşıdığı vurgulandı.
Açıklamada, bu ortaklık stratejisinin Türkiye için öncelikli üç hedefinin, rekabet ve istihdam olanaklarını artırmak, kamu hizmetlerini ve fırsat eşitliğini geliştirmek, sürdürülebilir kalkınmayı üst seviyelere taşımak olduğu ifade edildi.
Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu ayrıca Türkiye için 600 milyon dolar tutarındaki Üçüncü Çevresel Sürdürülebilirlik ve Enerji Sektörü Kalkınma Politikası Kredisini (ESES-DPL 3) de onayladı.
AA

15 Mart 2012 Perşembe

Hem Ekonomik Hem Tarz

 

Hem Ekonomik Hem Tarz...
Daha fazla harcamayarak, tarzınıza uygun kıyafetler ortaya çıkarabilirsiniz.
Herkesin dolabında giymediği, gereksiz gördüğü, yine de atmaya kıyamadığı elbiseleri, tişörtleri vardır. Çok basit ve etkili bir yöntemle kullanmadığınız giysilerinizi sezonun modasına uygun hale getirebilir ve kendinize herkesten farklı bir tarz yaratabilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan şeyler eski bir tişört, bir makas ve biraz hayal gücü...
Kariyerine terzilikle başlayan Adam Saaks, eski tişörtlerden harikalar yaratarak bir anda gündeme oturdu. Kestiği eski kıyafetlere marjinal modeller veren Saaks, günümüzün en ünlü moda tasarımcılarından biri olmayı başardı. Yaratıcı elbise modelleri.
Adam Saaks'ın yaptığı çalışmaları siz de deneyebilir, kendi moda anlayışınızı yaratabilirsiniz. Kendi emeğinizle yarattığınız kıyafetlerinizi çeşitli davetlerde ve günlük hayatınızda kullanabilirsiniz.

11 Mart 2012 Pazar

Türkiye Bankacılıkta Uzman

 
Türkiye Bankacılıkta Uzman

Küresel finansal krizden etkilenmeyen Türk bankacılık sektörü Avrupa ve ABD'nin yanı sıra komşu ülkelere de örnek oldu.
Krize rağmen yeni enstrümanlar geliştirerek yastıkaltı birikimi ekonomiye kazandıran finans sektörü, bilgi birikimini Irak'a aktarmaya hazırlanıyor. Altın bankacılığı konusunda Iraklı finansçılara eğitim verilecek. Eğitimin kapsamı Bağdat'ın ilgili otoritesinden gelen talepler doğrultusunda belirlenecek. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) konuya ilişkin program çalışması başlatırken, Erbil ve Bağdat'ta eğitim faaliyetine başlanılacak.
Irak Özel Bankalar Federasyonu kısa süre önce Bankalar Birliği'ni ziyaret ederek altın bankacılığı konusunda eğitim talebinde bulundu. Irak'ta altının önemli bir tasarruf aracı olduğuna dikkat çeken Iraklı heyet, "Türkiye, son yıllarda altın bankacılığı konularında önemli çalışmalar yaptı. Yeni enstrümanlar geliştirilerek yastıkaltındaki birikimi ülke ekonomisine kazandırıyorlar. Bizde de altın önemli bir tasarruf aracı. Türk finansçıların bilgi birikiminden faydalanmak istiyoruz." talebinde bulundu.
TBB olarak bölgesel işbirliğinin geliştirilmesine yönelik program üzerinde çalıştıklarını belirten Bankalar Birliği Genel Sekreteri Ekrem Keskin, "Amacımız, Türkiye'nin bölgesel ilişkilerine bankacılık sektörü olarak katkı sağlamak. Ülkeler arasında ilişkileri geliştirmek. Bu yıl özellikle Irak üzerinde çalışmaya başladık. Ne kadar ilerleneceğini zaman gösterecek. İhtiyaçlarını belirleyecekler, biz de çalışıp yardımcı olacağız." dedi. Iraklı heyetin geçen hafta Türk Arap Bankacılık Forumu'na katıldığını aktaran Keskin, Irak'ta altının önemli bir tasarruf aracı olduğunu kaydetti. İki ülke arasındaki bankacılık ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik çalıştıklarını ifade eden Keskin, bölgesel işbirliklerinin geliştirilmesine yönelik program üzerinde durduklarını sözlerine ekledi. Türkiye Bankalar Birliği, Irak'ın yanı sıra Suriye ve Lübnan'a yönelik bir program üzerinde de çalışıyordu. Geçmiş yıllarda Arnavutluk, Azerbaycan ve Bosna-Hersekli bankacılar eğitimden geçirilmişti.

Yılda En Fazla 10 Araç

 

Yılda En Fazla 10 Araç...
Maliye, herhangi bir vergiye tabi olmadan bir yılda üçten fazla araç satışı yapanları yakın takibe aldı. Denetim birimleri, 10 araç alıp satan bir kişiye 50 bin liralık vergi çıkardı. Yetkililer ayrıca, ticaret yasağına rağmen araç alım satımı yapan devlet memurlarını tespit edip bağlı bulunduğu kuruluşa bildiriyor.
Bir yıl içerisinde üçten fazla ikinci el araç alıp satan komisyonculara Maliye'nin çıkardığı fatura ağır oldu. Herhangi bir vergiye tabi olmadan ikinci el araç alım satımı yapanlara geriye yönelik mükellefiyet tesis ettirilince elde edilen kârdan daha fazla vergi çıktı. Gelir İdaresi Başkanlığı'na bağlı denetim birimleri, 10 araç alıp satan bir kişiye 50 bin liralık toplam vergi çıkardı. Komisyoncudan 50 bin liralık gelirin vergisi istenecek. Edinilen bilgilere göre uzlaşma komisyonlarında cezalar silineceği için 10 araç alıp satanın cebinden ortalama 4-5 bin lira civarında bir para çıkacak. İlk satışını 2006 yılında yapan bir komisyoncu, beş yıllık vergi mükellefi sayılacak. İkinci el araç alım satımını ek iş olarak yapan memuru ise büyük bir risk bekliyor. Komisyoncunun devlet personeli olup olmadığına bakılmadan ticarî mükellefiyet tesis eden Maliye Bakanlığı'na bağlı inceleme elemanları alım satımını yapan kişinin memur olduğunu tespit etmesi halinde bağlı bulunduğu kamu kuruluşuna bildirecek. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda memurun hiçbir ticarî faaliyette bulunamayacağı hükmünün yer aldığına dikkat çeken üst düzey bir Maliye yetkilisi, "İncelemeyi yapan kişi, komisyonculuk yapanın devlet memuru olduğunu öğrenirse disiplin amirine bildirmekle yükümlü. Bu tespitin yapılmasının ardından soruşturma açılır. Disiplin amiri, gerekli olan işlemi yapar. Eğer bizim bakanlığımızda çalışan bir memuru tespit edersek ben soruşturma açarım." dedi.
Türkiye'de ikinci el araç alım satımının dört milyona dayanmasının ardından Maliye, vergi gelirlerini artırmak amacıyla komisyoncuların kapısını çalmaya başladı. Bir yıl içerisinde üçten fazla araç alıp satan komisyoncular, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın radarına takılıyor. 2011 yılı içinde takipteki 1 milyon 686 bin mükelleften 623 binine mektup gönderilerek vergi dairesine çağrıldı. Edinilen bilgilere göre bir yıl içerisinde 12-13 araba satan eski bir milletvekili dahi bulunuyor. Türkiye genelinde 40 bini kayıtlı, 60 bin civarında ise kayıt dışı olmak üzere yaklaşık 100 bin civarında galerici bulunuyor. 2011'de 3 milyon 700 bin ikinci el araç noterler aracılığı ile el değiştirdi. Bunun 1 milyon adedi galericiler tarafından yapıldı. Geriye kalan alım satımlar ise komisyoncular tarafından gerçekleştirildi.
Gelir İdaresi'nin banka, noter ve emniyet kanalıyla elde ettiği bilgiler ışığında yılda birden fazla araç alıp satan komisyonculara yönelik vergi incelemesi başlatması, bu işi yapan yaklaşık 50 binin üzerinde kişiyi de harekete geçirdi. Beş yıl önce satılan üç dört araba için vergi mükellefi yapılanlar olduğuna dikkat çeken S.Y. isimli bir ikinci el araç alımı satımı yapan kişi, yedi sekiz araç satışı yapan bir komisyoncuya 50 bin liralık fatura çıkarıldığını kaydetti. Henüz tebligat yapılmayanların endişe içerisinde beklediğini aktaran S.Y., "Bizler vergi vermeyelim demiyoruz ancak bize çıkarılan toplam vergiler çok yüksek. 10 araba alım satımından 10-15 bin lira kazanan bir kişiye bunun iki katı fatura çıkarılmış. Bu verginin ödenmesi mümkün değil. Maliye, geçmişteki cezaları silerse biz düşük bir oranda vergi ödemeye razıyız." değerlendirmesinde bulundu.