20 Mayıs 2012 Pazar

En Sanayileşmiş Ülkelerin Oluşturduğu G-8 Zirvesi Sona Erdi

 

En Sanayileşmiş Ülkelerin Oluşturduğu G-8 Zirvesi Sona Erdi
Sekizler Grubu'nun Camp David'deki zirvesi sonra erdi. Zirvede, krizle mücadelede uygulanacak ekonomi politikaları konusunda uzlaşmacı bir mesaj verilerek, "Hem bütçe disiplini, hem de büyüme" denildi.
Dünyanın önde gelen sekiz sanayi ülkesi ABD, Kanada, İtalya, Fransa, İngiltere, Almanya, Japonya ile Rusya’nın liderlerini ABD’nin Camp David kentinde buluşturan Sekizler Grubu zirvesinde Euro krizi ile Yunanistan’ın durumu öne çıktı. Liderler arasında özellikle Euro krizinin aşılması konusunda yaşanan görüş ayrılığı, zirvenin sonuç bildirgesine yansımadı.
"Büyüme ve bütçe disiplini bir madalyonun iki yüzü"
Almanya Başbakanı Angela Merkel borca dayanan ekonomik büyümeyi kesin bir dille reddederken, borç krizinin aşılması için katı bir bütçe disiplini uygulanmasını destekliyor. Fransa ve ABD ise krizin büyümeye dayanan politikalarla aşılması gerektiği görüşünde. Ancak Sekizler Zirvesi’nin sonuç bildirgesinde her iki politikanın da önemine vurgu yapıldı ve “Bizim görevimiz büyüme ve istihdam yaratmak” ifadeleri kullanıldı. Bütçe disiplini ile büyümenin bir madalyonun iki yüzü olduğunu belirten Angela Merkel, bu konuda Fransa ile Almanya’nın hemfikir olduğunu vurgulayarak, “Büyüme bütçe disiplini, yapısal reformlar ve geleceğe yönelik yatırımlarla sağlanabilir” dedi.
ABD Başkanı Barack Obama da büyüme ile bütçe disiplininin birbirine rakip unsurlar olmadığını belirterek şöyle konuştu: “Hepimiz vatandaşların bizden beklediği refaha ulaşabilmek için, hem büyümeyi hem de bütçe disiplinini koruyarak istikrarı sağlamakla görevliyiz.”
Zirvede liderler Bayern Münih ile Chelsea arasında oynanan Şampiyonlar Ligi finalini de izledi.
"Yunanistan Euro Bölgesi'nde kalmalı"
Öte yandan Sekizler Grubu ülkelerini düşündüren bir diğer konu da seçimlerin ardından hükümetin kurulamaması üzerine yeniden genel seçime gitme kararı alan Yunanistan. Zirvede Yunanistan’ın Euro Bölgesi'nde kalmasının istendiği vurgulandı. Almanya Başbakanı Angela Merkel bunun bazı koşulları olduğuna şu sözlerle dikkat çekti: “Bugün tartışmaya katılan herkes, tüm Sekizler Grubu ülkeleri, Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nde kalmasını istiyor. Ancak bunun koşulları Yunanistan’ın altına imza attığı yükümlülüklerini yerine getirmesi.”
Zirvede ele alınan bir diğer ekonomik konu da petrol fiyatları oldu. ABD Başkanı Barack Obama ABD’de nispeten yüksek seviyedeki petrol fiyatları nedeniyle G8 ülkelerinden gerektiği takdirde stratejik petrol rezervlerini devreye sokmalarını istemişti. Ancak Obama’nın bu talebi zirvede kabul görmedi.
Sekizler Grubu zirvesinde Euro krizi ile Yunanistan’ın durumu öne çıktı.
"Barışçıl yollarla çözülebilir"
Zirvede İran ve Suriye’nin durumu da değerlendirildi. Zirvenin sonuç bildirgesinde, İran bir kez daha nükleer programını açıklığa kavuşturmaya çağırıldı. ABD Başkanı Barack Obama İran’a yönelik uluslarararası baskının sürdürülmesi uyarısında bulunarak umutlu olduğunu dile getirdi ve “İhtilafın barışçıl şekilde çözülmesi umudu her zaman mevcuttur" dedi.
Obama, Suriye konusunda ise Birleşmiş Milletler eski Genel Sekreteri Kofi Annan’ın başını çektiği barış planına bağlı kalınması ve bu planın uygulanması gerektiğini vurguladı. Ancak zirvede Rusya’nın, Şam’da bir iktidar değişikliğinin dışarıdan dayatılamayacağı mesajı verdiği ifade edildi. Ayrıca Rusya’nın talebi üzerine, Suriye’deki bombalı saldırıların da kınandığı belirtiliyor.
Sekizler Grubu ülkeleri, Afganistan’a da demokratik bir ülkenin yapılanması konusunda destek sözü verdi. Ancak ülkenin alacağı malî yardım konusunda kesin bir meblağ dile getirilmedi. Bunun haziran ayında Tokyo’da yapılacak zirvede kararlaştırılması bekleniyor.
G-8 liderlerinden Kuzey Kore’ye uyarı
Sanayileşmiş ülkelerin oluşturduğu G-8’in liderleri, Kuzey Kore’yi geçen ayki başarısız roket denemesi gibi bölgenin istikrarını tehdit edecek provokatif davranışlara karşı uyardı.
©Deutsche Welle, Milliyet.

3 Mayıs 2012 Perşembe

Nisan 2012 Üfe Tüfe Değişimi

 

ÜFE’de aylık değişim %0,08 olarak gerçekleşti.
2012 yılı Nisan ayında 2003 Temel Yıllı Üretici Fiyatları Endeksi’nde bir önceki aya göre %0,08, bir önceki yılın Aralık ayına göre %0,73, bir önceki yılın aynı ayına göre %7,65 ve on iki aylık ortalamalara göre %10,72 artış gerçekleşmiştir. Aylık değişim tarım sektöründe %-0,70, sanayi sektöründe %0,24 olarak gerçekleşti. Tarım sektörü endeksinde, bir önceki yılın Aralık ayına göre %0,94, bir önceki yılın
aynı ayına göre %1,92 ve on iki aylık ortalamalara göre %4,01 artış gerçekleşmiştir. Sanayi sektörü endeksinde ise bir önceki yılın Aralık ayına göre %0,69, bir önceki yılın aynı ayına göre %8,92 ve on iki aylık ortalamalara göre %12,18 artış gerçekleşmiştir.
ÜFE sonuçları sanayinin alt sektörleri bazında değerlendirildiğinde en yüksek aylık artış %4,39 ile ham petrol ve doğalgaz çıkarımı alt sektöründe gerçekleşti. Sanayinin üç sektöründen, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe %2,56, imalat sanayi sektöründe %0,18 artış, elektrik, gaz ve su sektöründe %-0,05 düşüş
gerçekleşmiştir.
Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler ham petrol ve doğalgaz çıkarımı (%4,39), maden kömürü ve linyit (%3,40), giyim eşyası imalatı (%2,92), taşocakçılığı ve diğer madencilik ürünleri (%2,11), iletişim teçhizatı imalatı (%1,64), tıbbi, hassas ve optik aletler imalatı (%1,45), plastik ve kauçuk ürünleri imalatı (%1,27), ağaç ve mantar ürünleri imalatı (%0,86), metalik olmayan diğer
mineral ürünlerin imalatı (%0,83), kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri (%0,82) alt sektörlerdir. Buna karşılık büro makineleri imalatı (%-5,86), mobilya ve başka yerde sınıflandırılmayan ürünlerin imalatı (%-2,68) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler olmuştur.
2012 yılı Nisan ayında endekste kapsanan 791 maddeden; 166 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 378 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 247 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşmiştir.
TÜFE’de aylık değişim %1,52 olarak gerçekleşti. 2012 yılı Nisan ayında 2003 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Endeksi’nde bir önceki aya göre %1,52, bir önceki yılın Aralık ayına göre %3,09, bir önceki yılın aynı ayına
göre %11,14 ve on iki aylık ortalamalara göre %8,59 artış gerçekleşmiştir. Ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış %13,20 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşmiştir. Nisan ayında endekste yer alan gruplardan konutta %3,15, lokanta ve otellerde %1,19, ev eşyasında %0,81, eğlence ve kültürde %0,62, sağlıkta %0,52, eğitimde %0,52, çeşitli mal ve hizmetlerde %0,30, ulaştırmada %0,27, alkollü içecekler ve tütünde %0,05 artış, haberleşmede %-0,04, gıda ve alkolsüz içeceklerde %-0,12 düşüş gerçekleşmiştir.
Bir önceki yılın aynı ayına göre TÜFE’de en yüksek artış %18,53 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşmiştir. Çeşitli mal ve hizmetler (%16,56), konut (%13,11), giyim ve ayakkabı (%11,66), gıda ve alkolsüz içecekler (%11,65) artışın yüksek olduğu diğer harcama gruplarıdır.
NUTS2 düzeyinde 26 bölge içinde TÜFE’nin aylık bazda en yüksek artış gösterdiği bölge TR61 (Antalya, Isparta, Burdur) (%1,89) olmuştur. Bir önceki yılın Aralık ayına göre en yüksek artış TR61 (Antalya, Isparta, Burdur) (%3,64) bölgesinde, bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış TR71 (Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir) (%12,89) bölgesinde ve on iki aylık ortalamalara göre en yüksek artış TR71 (Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir) (%10,12) bölgesinde gerçekleşmiştir.
2012 yılı Nisan ayında endekste kapsanan 444 maddeden; 85 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 263 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 96 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşmiştir.