29 Temmuz 2012 Pazar

2012 Enflasyon Raporu Erdem Başçı

 
Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, bir önceki enflasyon raporunda 2012 sonu için %70 olasılıkla orta noktası %6,5 olmak üzere %5,3 ile %7,7 aralığında olan enflasyon tahminini, orta noktası %6,2 olmak üzere %5,3 ile %7,1 aralığına çekti. Başçı, yılın üçüncü enflasyon raporuna yönelik düzenlenen toplantıda şu açıklamaları yaptı:
  1. İlk yarıdaki veriler politikalarımızın amacına ulaştığını gösteriyor; ekonomideki dengelenme süreci belirginleşti
  2. İkinci çeyrekte kredi hızındaki ivmelenme mevsimsel etkileri yansıtıyor.
  3. Önümüzdeki dönemde kredilerin makul ve sağlıklı oranlarda artmasını bekliyoruz.
  4. Temel enflasyon göstergelerindeki düşüş eğiliminin devam ettiğini görüyoruz.
  5. Yılın ikinci yarısında dış talebin ilk yarıya göre daha zayıf seyir izleyeceğini varsaydık.
  6. Euro bölgesindeki büyümenin zayıf seyrini koruması dış talep üzerinde aşağı yönlü risk olmaya devam ediyor
  7. İlk yarı çıktı açığı tahminlerinde revizyon yapmadık.
  8. Petrol, öngörülerimizin altında seyretti, petrol varsayımımızı 2012 için 110 dolara; 2013 için 100 dolara düşürdük.
  9. Gıda fiyat varsayımımızı 2012 için sınırlı olarak aşağı güncelledik.
  10. Gıda fiyatlarının yıllık artış oranını yüzde 7'ye çektik.
  11. Enflasyon tahminlerimizde tütün fiyatlarının 2012 yılı boyunca sabit kalacağını 2013 ilk aylarda artacağını varsaydık.
  12. Para politikasının temkinli ve esnek duruşunu koruyacağını, kredi büyümesinin yüzde 14 olacağını varsaydık.
  13. Enflasyon yüzde 70 olasılıkla 2012 sonunda orta noktası yüzde 6.2 olmak üzere yüzde 5.3 ile yüzde 7.1 aralığında bekleniyor.
  14. Orta vadede enflasyon yüzde 5 hedefi düzeyinde istikrar kazanacak.
  15. Enflasyon 2013 sonunda orta noktası yüzde 5.1 olmak üzere yüzde 3.4 ile yüzde 6.8 aralığında bekleniyor.
  16. Son çeyrekte baz etkisinin ortadan kalkmasıyla enflasyondaki düşüş belirginleşecek.
  17. Çekirdek enflasyon göstergelerinin yılın kalanı boyunca aşağı yönlü eğilimini korumasını bekliyoruz.
  18. Para politikasının her iki yönde de esnekliğini koruması önem taşıyor.
  19. İşlenmemiş gıdada varsayılandan daha olumlu gelişme olursa enflasyon yıl sonunda baz senaryodan daha düşük seviyede gerçekleşebilir.

19 Temmuz 2012 Perşembe

Merkez Bankası Faizi Değiştirmedi

 

Para Politikası Kurulu , politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ile TCMB bünyesindeki Bankalar arası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo–Ters Repo Pazarı’nda uygulanmakta olan faiz oranlarının aşağıdaki gibi sabit tutulmasına karar vermiştir:
a) Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 5,75,
b) Gecelik faiz oranları: Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 5, borç verme faiz oranı yüzde 11,5, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 11,
c) Geç Likidite Penceresi Faiz Oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalar arası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0, borç verme faiz oranı yüzde 14,5.
Zorunlu Karşılıklar ile ilgili Değişiklik
Türk lirası zorunlu karşılıkların Türk lirası veya döviz cinsinden tesis edilmesindeki maliyet farkının azaltılması ve bankaların yeni imkânı likidite gereksinimleri doğrultusunda serbestçe kullanabilmeleri amacıyla, Türk lirası yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların döviz olarak tutulabilecek kısmına ilişkin üst sınır 29 Mayıs 2012 ve 21 Haziran 2012 tarihlerinde yapılan değişikliklerle kademeli olarak ve farklı katsayılar dikkate alınarak yüzde 50’ye yükseltilmişti.
Bu defa, aynı amaçlar doğrultusunda, Türk lirası zorunlu karşılıkların döviz olarak tesis edilmesine ilişkin üst sınır yüzde 55’e yükseltilmiş ve ilave yüzde 5’lik dilim için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılığın 1,9 katsayısıyla çarpımına karşılık gelen tutarda döviz tesis edilmesi imkânı sağlanmıştır.
Bankalar bu imkândan büyük ölçüde ve istikrarlı olarak yararlanmakta olup, kullanım oranı 6 Temmuz 2012 itibarıyla sektör genelinde yüzde 98,6 olarak gerçekleşmiştir. Sağlanan ek imkânın aynı oranda kullanılması halinde, TCMB rezervlerinde yaklaşık 2,9 milyar ABD doları artış olacak, piyasaya ise yaklaşık 2,8 milyar TL likidite sağlanacaktır. Bu uygulama, 20 Temmuz 2012 tarihli yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olacak ve tesis dönemi 3 Ağustos 2012 tarihinde başlayacaktır.

3 Temmuz 2012 Salı

GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA, 1. DÖNEM 2012

 
GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA, 1. DÖNEM 2012

2012 yılı birinci döneme ilişkin hesaplanan gayri safi yurtiçi hasıla değeri bir önceki yıla göre sabit fiyatlarla %3,2 artış göstermiştir.
Üretim yöntemi ile hesaplanan gayri safi yurtiçi hasıla tahmininde, 2012 yılı birinci üç aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre cari fiyatlarla gayri safi yurtiçi hasıla %14,2’lik artışla 329 020 Milyon TL olmuştur.
2012 yılının birinci üç aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre sabit fiyatlarla gayri safi yurtiçi hasıla %3,2’lik artışla 27 089 Milyon TL olmuştur.
Takvim etkisinden arındırılmış sabit fiyatlarla GSYH 2012 yılı birinci üç aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %2,3’lük artış gösterirken, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH değeri bir önceki döneme göre %0,2 artmıştır.

JCR Türkiye'nin Görünümünü Yükseltti

 

Japon kredi derecelendirme kuruluşu Japan Credit Rating Agency (JCR) Türkiye'nin yabancı ve yerel para kredi notlarının teyit ederken, yerel para cinsinden kredi notu görünümünü ''durağan''dan ''pozitif''e yükseltti.
JCR'nin yazılı açıklamasında, ''Uluslararası Para Fonu'ndan hiçbir yardım almadan global finansal krizin etkileri ile başa çıkabilen Türkiye'nin 2010 ve 2011'de yüksek bir ekonomik büyümeyi başardığı'' vurguladı.

Reel Kesim Güven Endeksi Geriledi

 

Reel kesim güven endeksi haziran ayında bir önceki aya göre 5,7 puan azalarak, 108,1 seviyesinde gerçekleşti. Reel kesim güven endeksi şubat ayında 107,3 puan değerini almasının ardından mart, nisan ve mayıs aylarında sırasıyla 112,9, 116,0, 113,8 değerini almıştı. Anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde gelecek üç aydaki üretim hacmi, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, mevcut toplam sipariş miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması, mevcut mamul mal stok miktarı, gelecek üç aydaki toplam istihdam ve genel gidişata ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkilerken, son üç aydaki toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkiledi.
Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi bir önceki aya göre 3,8 puan azalarak, 103,9 seviyesinde gerçekleşti.

Almanya'da İşsizlik Arttı

 

Almanya'da işsizlik, Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin şirketlerin istihdamda artışa gitme konusundaki istekliliğini azaltmasının etkisi ile Haziran ayında yükseldi ve böylelikle, bu yıl dördüncü kez yukarı yönde hareket etmiş oldu. İşini kaybetmişlerin sayısı, mevsimsel etkilerden arındırılmış rakamlarla, 7,000 artarak 2.88 milyona çıktı. Nloomberg News'un anketine katılan 30 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 3,000 artması bekleniyordu. Mevsimsel olarak düzeltilmiş işsizlik oranı ise, yukarı yönde revize edilen yüzde 6.7 seviyesinden, Haziran ayında yüzde 6.8'e yükseldi.

Moody's İspanyol Bankalarını Vurdu

 

İspanya'nın bankaları için resmi olarak kurtarma başvurusunu yapmasının ardından uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's 28 İspanyol bankasının kredi notunu indirdi. Aralarında Banco Santander SA ve Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA gibi devlerin de yer aldığı 28 bankanın notu, kötü emlak kredileri ve ülkenin, bankaları finanse edecek kapasitede olmadığı gerekçesiyle düşürüldü. Moody's'in not indiriminin ardından en azından 12 İspanyol bankasının kredi notu çöp seviyesine geriledi. 6 bankanın notu 4 kademe, 10 bankanınki 3 kademe, geri kalanların ise 1 ya da 2 kademe indirildi.
İspanya'da hem ciddi bir borç yükü hem de iflas etmiş bir emlak piyasası olduğunu savunan City National Bank'ın yatırım genel müdürü Bruce Simon, bu durumun İspanyol bankaları üzerindeki baskıyı ikiye katladığını söyledi.