18 Kasım 2012 Pazar

2012 Kasım Fitch Raporu‏

 
Fitch Türkiye'nin notunu bir kademe artırarak yatırım yapılabilir seviyeye yükseltti, görünüm "durağan" Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin kredi notunu bir kademe artırarak BB+'dan yatırım yapılabilir seviye olan BBB-'ye yükseltti. Kredi notu görünümü ise "durağan" olarak açıklandı.
Fitch tarafından yapılan açıklamada şu bilgiler yer aldı:
  • Fitch Türkiye'yi yatırım yapılabilir seviyeye yükseltti.
  • Not artırımı kısa dönemde makrofinansal risklerin gevşemesi ve devletin azalan borç yükünü yansıtıyor.
  • Fitch Türkiye'nin kredi notunu BB+'dan BBB-'ye yükseltti, görünüm "durağan".
  • Türkiye ekonomisi sürdürülebilir büyümeye dönme yolunda ilerliyor.
  • Türkiye ekonomisi diğer yatırım yapılabilir seviyedeki ülkelerden daha volatil kalacak.
  • Türkiye'de kamu maliyesinin durumu kredi notu artışında güçlü ana unsur.
  • Türkiye'nin güçlü bankacılık sistemi kredi notunu destekliyor.
  • Olumlu büyüme görünümü kredi notunu destekliyor.
  • Türkiye'nin dış finansalları kredi notu üzerindeki temel zayıflık unsurunu oluşturuyor.
  • Cari açıkta belirgin ve kalıcı düşüş kredi notunu yukarı yönlü destekler, ancak bunu yakın vadede öngörmüyoruz.
  • Dış şoklar veya içeride politika hatasının tetikleyeceği bir ödemeler dengesi krizi olumsuz kredi hareketine neden olabilir.

17 Kasım 2012 Cumartesi

Para Politikası Kurulu Raporları

 
Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ile TCMB bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo–Ters Repo Pazarı’nda uygulanmakta olan faiz oranlarının aşağıdaki gibi belirlenmesine karar vermistir:
a) Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 5,75 düzeyinde sabit tutulmuştur.
b) Gecelik faiz oranları: Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 5 düzeyinde sabit tutulmus; borç verme faiz oranı yüzde 10’dan yüzde 9,5’e, açık piyasa islemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo islemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 9,5’ten yüzde 9’a düşürülmüştür. Geç Likidite Penceresi Faiz Oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulmus, borç verme faiz oranı yüzde 13’ten yüzde 12,5’e düşürülmüştür. Son dönemde açıklanan veriler, iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin öngörüldüğü sekilde sürdüğünü teyid etmektedir. Yurt içi nihai talep ılımlı seyretmeye devam etmekte, ihracat ise küresel büyüme görünümündeki zayıflamaya rağmen artış eğilimini korumaktadır. Bu doğrultuda, toplam talep kosulları enflasyondaki düşüşü desteklerken cari işlemler açığı kademeli olarak azalmaya devam etmektedir. Kurul, enflasyondaki düşüşün yılın son çeyreğinde belirginleşeceğini tahmin etmektedir. Bununla birlikte, yönetilen/yönlendirilen fiyatlar ve enerji fiyatlarındaki artışlarla enflasyonun bir süre daha hedefin üzerinde seyredecek olması fiyatlama davranışlarına dair temkinli bir duruş gerektirmektedir. Yakın dönemde yasanan gelişmeler finansal piyasalarda risk algılamalarının kısmen iyileşmesine neden olsa da, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin sürmesi nedeniyle para politikasında her iki yönde de esnekliğin korunmasının uygun olacağı belirtilmiştir. Bu doğrultuda, alınan tedbirlerin krediler, yurt içi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri dikkatle takip edilecek, Türk lirası fonlama miktarı gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanacaktır. Kurul, rezerv opsiyonu katsayıları artırılırken faiz koridorunun ölçülü olarak daraltılmasının finansal istikrarı destekleyeceği değerlendirmesinde bulunmuştur. Gerekli görülmesi halinde önümüzdeki dönemde aynı doğrultuda ölçülü bir adım atılabileceği ifade edilmiştir. Küresel piyasalardaki son gelişmeler dikkate alınarak finansal istikrarı desteklemek amacıyla bütün dilimlere ilişkin rezerv opsiyonu katsayıları “0,1” puan artırılmıştır.
Bankalar söz konusu imkânı istikrarlı bir şekilde kullanmakta olup, yararlanma oranı yüzde 89 (53,4/60) düzeyindedir. Mevcut imkân dâhilinde Türk lirası zorunlu karşılıklar için 25,9 milyar ABD doları tutulmaktadır. Yapılan değişiklik sonucunda imkânın aynı oranda kullanılması halinde, TCMB rezervlerinde yaklaşık 1,8 milyar ABD doları artış olması beklenmektedir.

16 Kasım 2012 Cuma

Çin'de Sanayi Üretimi Hızlandı

 
Asya'nın en büyük ekonomisi Çin'de sanayi üretimi Ekim'de yıllık bazda yüzde 9,6 büyüdü. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini sanayi üretiminin Eylül'de yüzde 9,2 büyümesinin ardından geçtiğimiz ay yüzde 9.4 yükseleceği yönündeydi. Pekin merkezli istatistik ajansının verileri, kırsal hanehalkı dışındaki sabit getirili yatırımların Ocak-Ekim döneminde, bir yıl önceye kıyasla yüzde 20.7 arttığına işaret etti. Bloomberg'in beklentisi sabit getirili yatırımların yılın ilk 10 ayında yüzde 20.6 genişleyeceği yönündeydi. Ülkede açıklanan bir başka veri olan perakende satışlar da Ekim'de yıllık bazda yüzde 14.5 artış ile beklentinin üzerinde geldi. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'de enflasyon gıda maliyetlerindeki düşüşün etkisiyle 33 ayın en düşük seviyesine geriledi ve Pekin hükümetinin, fiyatları sıçratmadan büyümeyi desteklediğinin sinyalini verdi. Resmi rakamlara göre Çin'de tüketici fiyatları endeksi Ekim'de yıllık bazda yüzde 1.7 hızlandı. Bloomberg anketine katılan analistlerin medyan tahmini enflasyon rakamının üzerindeydi. Enflasyon, Eylül'de de yüzde 1.9 olarak gerçekleşmişti. Üretici fiyatları ise Eylül'de yüzde 3.6 hızlanmasının ardından Ekim'de yüzde 2.8'e geriledi.

15 Kasım 2012 Perşembe

Albaraka Türk’ün Karı 3. Çeyrekte %36 Arttı

 
2012 yılının dokuz aylık döneminde, Albaraka Türk’ün toplam aktifleri 2011 yılsonuna göre %10,3 artarak 11 milyar 542 milyon TL’ye yükseldi. Aynı dönemde toplam kredi portföyü yüzde %17,7 artarak 8 milyar 575 milyon TL’ye, kâr ve zarara katılım hesapları ile özel cari hesaplar aracılığıyla toplanan fonlar %7,5 artarak 8 milyar 644 milyon TL’ye yükseldi. 30 Eylül 2012 tarihi itibariyle vergi sonrası net kârı geçen senenin aynı dönemine göre %35,6 artarak 149 milyon 154 bin TL olarak gerçekleşti. Aynı dönemde kar payı gelirleri %33,4 ve net ücret ve komisyon gelirleri ise %30,2 artış gösterdi. Bankanın takipteki kredi oranı %2,27 olarak sektör ortalamasının altında gerçekleşti. Takipteki kredilere karşılık ayırma oranı ise üçüncü çeyrek itibariyle %89,5 oldu.

Bankaların Kârı 17,1 Milyar Liraya Çıktı

 
Bankaların Kârı 17,1 Milyar Liraya Çıktı
Bankacılık sektörünün Eylül ayı net kârı, faiz dışı gelir gider dengesindeki gerilemeye karşın, yükselen net faiz marjının etkisiyle önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 17 artarak 17,1 milyar lira oldu. Sektörde faaliyet gösteren 48 bankadan 35'inin kârında son bir yıllık dönemde artış gerçekleşti. Bankacılık sektörünün aktif toplamı yılın dokuz aylık döneminde yüzde 7,5 artarak 1,3 trilyon liraya, özkaynakları yüzde 16,3 artarak 168,2 milyar liraya ulaşırken, Eylül döneminde sermaye yeterlilik rasyosu da yüzde 16,5 düzeyinde gerçekleşti.

Enflasyon Ekim'de Hızlandı

 
Enflasyon Ekim'de Hızlandı
Türkiye İstatistik Kurumu'ndan (TÜİK) yapılan açıklamaya göre, Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) Ekim ayında yüzde 1,96 arttı. Ekonomistlerin tahminlerine göre, tüketici fiyatlarının yüzde 2,12 artması bekleniyordu. Tüketici fiyatları Eylül ayında yüzde 1,03 artış göstermişti. Tüketici Fiyatları Endeksi Ekim ayında geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 7,8 arttı. Beklenti artışın yüzde 8 seviyesinde gerçekleşmesi yönündeydi. Tüketici fiyatları önceki ay yıllık yüzde 9,19 artmıştı. Ekim ayında ÜFE aylık bazda yüzde 0,17, 10 ayda ise yüzde 0,90 artış meydana geldi. Yıllık bazda ÜFE artışı yüzde 2,57, 12 aylık ortalamalara göre de yüzde 7,80 oldu.12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 9,53, üretici fiyatlarında ise yüzde 7,80 düzeyinde gerçekleşti.

Fitch Türkiye'nin Notunu Yatırım Yapılabilir Seviyeye Yükseltti

 
Fitch Türkiye'nin Notunu Yatırım Yapılabilir Seviyeye Yükseltti
Türkiye, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in ülkenin kredi notunu, ekonomik risklerin azaldığı ve hükümet borçlarının düştüğünü kaydederek bir basamak yükseltmesi sonucu, 1994'ten bu yana ilk defa yatırım yapılabilir seviyede kredi notuna sahip oldu. Açıklama sonrası, tahvil faizleri rekor seviyeye düştü. Fitch Türkiye'nin döviz cinsinden kredi notunu "BB+"dan "BBB-"ye yükseltti ve not görünümünü "durağan" olarak belirledi. Türkiye faizleri bu yıl gelişen piyasalar arasında en hızlı düşüşü gösterdi ve gösterge 2 yıl vadeli tahvillerin faizi 19 baz puan ile Ocak ayından bu yana en hızlı düşüşünü göstererek yüzde 6,86'ya indi ve yedi yılın en düşük seviyesini gördü.