23 Şubat 2013 Cumartesi

Zorunlu Karşılık Oranlarına İlişkin 2013 Basın Duyurusu

 
19 Şubat 2013 tarihindeki Para Politikası Kurulu toplantısında belirlenen strateji çerçevesinde Türk lirası ve yabancı para zorunlu karşılık oranları kısa vadeli yükümlülükler için aşağıdaki şekilde artırılmıştır.

%'sel oranlarla Türk Lirası Yükümlülükler...
  • Vadesiz, ihbarlı mevduatlar ve özel cari hesaplar ile 1 aya kadar ve 3 aya kadar (1 ve 3 ay dâhil) vadeli mevduatlar/katılma hesapları 11,25'ten 11,50'ye.
  • 6 aya kadar vadeli mevduatlar/katılma hesapları (6 ay dâhil) 8,25'ten 8,50'ye.
  • 1 yıla kadar vadeli mevduatlar/katılma hesapları 6,25'ten 6,50'ye.
  • 1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli mevduatlar/katılma hesapları ile birikimli mevduatlar/katılma hesapları 5 olarak değişmedi.
  • 1 yıla kadar (1 yıl dâhil) vadeli diğer yükümlülükler 11,25'ten 11,50'ye.
  • 3 yıla kadar (3 yıl dâhil) vadeli diğer yükümlülükler 8 olarak değişmedi.
  • 3 yıldan uzun vadeli diğer yükümlülükler 5 olarak değişmedi.

%'sel oranlarla Yabancı Para Yükümlülükler...
  • Vadesiz ve ihbarlı DTH, yabancı para özel cari ve vadesiz kıymetli maden depo hesapları ile 1 aya kadar, 3 aya kadar, 6 aya kadar (1, 3 ve 6 ay dâhil) ve 1 yıla kadar vadeli DTH, yabancı para katılma ve kıymetli maden depo hesapları 12'den 12,50'ye.
  • 1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli DTH, yabancı para katılma ve kıymetli maden depo hesapları ile birikimli DTH ile yabancı para katılma hesapları 9'da sabit.
  • 1 yıla kadar (1 yıl dâhil) vadeli diğer yükümlülükler 12'den 12,50'ye.
  • 3 yıla kadar (3 yıl dâhil) vadeli diğer yükümlülükler 10'dan 10,50'ye.
  • 3 yıldan uzun vadeli diğer yükümlülükler 6 olarak değişmedi.

Türk lirası zorunlu karşılık oran artışıyla, tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık tutarı yaklaşık 1,4 milyar TL artmakta olup, ROM imkânlarının mevcut oranlarda kullanılmaya devam edildiği varsayıldığında piyasadan yaklaşık 320 milyon TL, 430 milyon ABD doları döviz ve 200 milyon ABD doları değerinde altın çekilecek ve hâlihazırda yüzde 10,8 olan Türk lirası efektif zorunlu karşılık oranı yüzde 11 seviyesinde gerçekleşecektir.
Yabancı para zorunlu karşılık oran artışıyla ise piyasadan yaklaşık 940 milyon ABD doları likidite çekilecek ve hâlihazırda yüzde 11,1 olan yabancı para efektif zorunlu karşılık oranı yüzde 11,5 seviyesinde gerçekleşecektir.

Para Politikası Kurulu Faiz Açıklaması

 
Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ile Merkez Bankası bünyesindeki Bankalar arası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo – Ters Repo Pazarı’nda uygulanmakta olan faiz oranlarının aşağıdaki gibi belirlenmesine karar vermiştir:
a) Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 5,5 düzeyinde sabit tutulmuştur.
b) Gecelik faiz oranları: Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 4,75’ten yüzde 4,50’ye, borç verme faiz oranı yüzde 8,75’ten yüzde 8,50’ye, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı ise yüzde 8,25’ten yüzde 8’e indirilmiştir.
c) Geç Likidite Penceresi Faiz Oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalar arası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulmuş, borç verme faiz oranı yüzde 11,75’ten yüzde 11,50’ye indirilmiştir.

Son dönemde açıklanan veriler, iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin öngörüldüğü şekilde sürdüğünü teyit etmektedir. Yurt içi nihai talep ılımlı seyrederken, ihracat zayıf küresel büyümeye rağmen artış eğilimini korumaktadır. Bu doğrultuda, cari işlemler açığı kademeli olarak azalmaya devam etmektedir. Kurul, sermaye girişlerinin güçlü seyrettiği mevcut konjonktürde kredilerde kayda değer bir ivmelenme gözlendiğine dikkat çekmiştir. Finansal istikrara dair riskleri dengelemek amacıyla bir yandan faiz oranlarının düşük tutulmasının diğer yandan makro ihtiyati tedbirlere devam edilmesinin yerinde olacağı belirtilmiştir. Bu doğrultuda faiz koridoru sınırlı oranda indirilirken zorunlu karşılıklara ilişkin sıkılaştırıcı yönde ölçülü adımların atılması uygun görülmüştür.
Öte yandan, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin sürmesi nedeniyle para politikasında her iki yönde de esnekliğin korunmasının uygun olacağı belirtilmiştir. Bu doğrultuda, alınan tedbirlerin krediler, yurt içi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri dikkatle takip edilecek, Türk lirası fonlama miktarı gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanacaktır.

20 Şubat 2013 Çarşamba

Almanya'da Sanayi Üretimi Arttı

 
Almanya'da sanayi üretimi Aralık ayında yükseldi. Bu durum, Avrupa'nın en büyük ekonomisinin hız kazanmakta olduğuna yönelik işaretlere katkıda bulundu. Sanayi üretimi, Kasım ayında yüzde 0,2 düştükten sonra, Aralık ayında yüzde 0,3 arttı. Bloomberg News'un anketine katılan 37 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, sanayi üretiminin yüzde 0,2 artması bekleniyordu.  Kasım ayı rakamı ise, yüzde 0,2 artıştan yüzde 0,2 düşüşe revize edildi. Yıllık bazda ise, sanayi üretimi, çalışma günlerine göre düzeltilmiş rakamla, yüzde 1,1 düştü.

19 Şubat 2013 Salı

İngiltere Merkez Bankası Politika Değiştirmedi

 
İngiltere Merkez Bankası, politika yapıcıların toparlanmayı desteklemek için kredi güçlendirme programı üzerinde odaklanmaya devam etmeleri ile birlikte, ilave teşviklere gitmekten kaçındı. Guvernör Mervyn King başkanlığındaki Para Politikası Komitesi, tahvil alımları için hedefin 375 milyar sterlinde (589 milyar dolar) bırakılacağını kaydetti. İngiltere Merkez Bankası ayrıca, portföyünde tuttuğu gelecek ay vadesi dolacak 6,6 milyar sterlinlik Hazine tahvillerine yeniden yatırım yapacağını duyurdu. Banka ayrıca, enflasyonun gelecek iki yıl boyunca yüzde 2 hedefinin üzerinde kalacağını da belirtti.

Çin'de İhracat Ve İthalat Sevindirdi

 
Çin'in ihracat ve ithalatı Çin Yeni Yılı'ndan ötürü bu yıl geçtiğimiz yıldan 5 gün daha fazla olan Ocak'ta artış kaydetti ve dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin büyümesindeki sıçramanın sürdürülmesine destek oldu. Gümrük yönetiminin verilerine göre Çin'in ihracatı yıllık bazda yüzde 25 artış kaydederek Bloomberg'in yüzde 17,5 büyüme beklentisinin üzerinde gerçekleşti. Çin'de ithalat da yüzde 28,8 arttı ve yüzde 23,5 beklentisini aştı.

18 Şubat 2013 Pazartesi

Almanya'nın İhracatı 2012'de Rekor Kırdı

 
Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya, bölgedeki borç krizinin talepleri aşağı çekmesine rağmen 2012'de rekor seviyede ihracat yaptı. Almanya'nın Federal İstatistik Ofisi'nin verilerine göre mevsimsellikten arındırılmış ihracat Kasım'daki yüzde 2,2'lik düşüşün ardından Aralık'ta yüzde 0,3 arttı. Almanya'nın ihracatı 2012'de yüzde 3,4 büyüyerek 1,1 trilyon euroya ulaştı ve rekora işaret etti.

ABD S&P'ye Dava Açtı

 
Amerikan Adalet Bakanlığı, Büyük Depresyon'dan bu yana görülen finansal krizin kalbindeki kredi risklerini azımsadığı ve mortgage tahvili notlarındaki standartlarını önemsemediği iddiasıyla McGraw-Hill Cos. ve onun Standard&Poor's birimine dava açtı. Adalet Bakanlığı, McGraw-Hill ve S&P'yi posta dolandırıcılığı, elektronik dolandırıcılık ve finansal kurum dolandırıcılığıyla itham etti. ABD, 1989 tarihli Finansal Kurumlar Reform, Kurtarma ve İcra Yasası uyarınca her hak ihlali için 1,1 milyon dolarlık dava açtı. Kredi krizine dair bir reyting kuruluşuna açılan ilk davanın açılmasının öncesinde davayı beklediğini söyleyen şirketin hisseleri son 25 yılın en sert düşüşünü kaydetti.

17 Şubat 2013 Pazar

Sigortaya Tabi Mevduat ve Katılım Fonları İçin Uygulanmakta olan 50 bin TL Tutarındaki Sigorta Limiti 100 bin TL Oldu

 
Tasarruf Mevduatı ve Sigorta Fonu, Sigortaya Tabi Mevduat ve Katılım Fonu Limit Tutarının Artırılması için yeni bir yönetmelik hazırlandı. TMSF'den yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi: "Sigortaya tabi mevduat ve katılım fonları için uygulanmakta olan 50 bin TL tutarındaki sigorta limiti en son 5 Temmuz 2004 tarihinde belirlenmiş olup, söz konusu limitte bu güne kadar herhangi bir değişiklik gerçekleştirilmemiştir. Son 9 yıllık birikimli enflasyon oranı ile kişi başına tasarruf mevduatı tutarı ve sigortalı mevduatın toplam mevduat içindeki payı gibi ekonomik ve finansal kriterler dikkate alınarak yapılan değerlendirmeler neticesinde Türkiyede yaklaşık 9 yıldır uygulanmakta olan 50 bin TL’lik sigorta limit tutarının güncellenmesinin sistemin etkinliği bakımından faydalı olacağı sonucuna ulaşılmıştır. Mevduat sigortası limit tutarının güncellenmesi amacıyla, 50 bin TL olan sigorta limitinin 100 bin TL’ye yükseltilmesi kararlaştırılmış ve gerekli Yönetmelik değişikliğine ilişkin taslak, Başbakanlığa gönderilmek üzere hazırlanmıştır."

Kredi Kartı Sayısı 54 Milyona Ulaştı

 
Bankaların ortak platformu BKM, kartlı ödeme sistemlerinde, 2012 yılı verilerini açıkladı. BKM verilerine göre 2012 yılı, Türkiye'de kartlı ödemelerin sağlıklı büyümesini sürdürdüğü ve daha yaygın kullanıldığı bir yıl oldu. Türkiye, kartlı ödeme sistemlerinin yaygınlaşmasında önemli yer tutan POS cihazı sayısında 2,1 milyon adet ile Avrupa'da lider konumunu sürdürdü. Bir önceki yılın verileri ile karşılaştırıldığında, kredi kartı sayısı yüzde 6 oranında artarak 54 milyon adede ve banka kartı sayısı yüzde 11 oranında artış ile 91 milyon adede ulaştı. Yılın tamamında kredi kartları ile yapılan alışveriş tutarı 332 milyar lira olurken, banka kartlarında bu tutar 16 milyar lira olarak gerçekleşti. TMSF, Mevduat Sigortası Limit Tutarının Güncellenmesi Amacıyla Yönetmelik Hazırladı

Türkiye Konut Fiyat Endeksi Arttı

 
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) açıkladığı 2012 yılı kasım ayı Türkiye Konut Fiyat Endeksine göre, TKFE 2012 yılı kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 0,58 oranında artarak 127,46 oldu. Bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 11,51 oranında artan TKFE, aynı dönemde reel olarak yüzde 4,83 oranında yükseldi. Metrekare başına konut değeri olarak hesaplanan birim fiyatlar, 2011 yılı kasım ayında 1.028,5 TL/metrekare iken, 2012 yılı kasım ayında 1.146,9 TL/metrekare olarak gerçekleşti. (Grafik 5) Reel Efektif Kur Endeksi 120'nin Üzerine Çıktı TCMB’den yapılan açıklamada reel efektif kur endeksinin Ocak ayında 120,16'ya çıktığı belirtildi. Daha önce yapılan açıklamalarda Aralık ayında 118,08 olan reel efektif kur endeksinin, 120'nin üzerine çıkması halinde TCMB tarafından önlemlerin alınacağına vurgu yapılırken, gözler şimdi bir sonraki para politikası kurulu (PPK) toplantısına çevirdi. Piyasa oyuncuları 19 Şubat'ta gerçekleştirilecek PPK toplantısında TCMB'nin faiz koridoruyla oynamak suretiyle bir önlem alıp almayacağını beklemeye başlarken, sepet kurun 2,07'nin üzerine çıktığı görüldü.

Sanayi Üretimi Beklenenden Hızlı Daraldı

 
Sanayi üretim endeksi, 2012 yılı Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,8 azaldı. Piyasa tahminlerine göre, sanayi üretimindeki daralmanın yüzde 0,4'te kalması bekleniyordu. Sanayi üretimi Kasım ayında yüzde 11,3'lük bir yükseliş göstermişti. Geçen yıl Aralık ayında önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 10,4, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 3,6 azaldı. Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 2,9 geriledi. Takvim etkisinden arındırılmış endeks, 2012 Aralık ayında, 2011 yılının aynı ayına göre yüzde 1,4, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi de bir önceki aya göre yüzde 1,5 azaldı. Sanayi üretim endeksi, 2012 yılında yüzde 2,3 arttı.

Kasım 2012 İşsizlik Verisi

 
İşsizlik oranı %9,4 seviyesinde gerçekleşti
Türkiye genelinde işsiz sayısı 2012 yılı Kasım döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 201 bin kişi artarak 2 milyon 630 bin kişiye yükseldi. İşsizlik oranı ise 0,3 puanlık artış ile %9,4 seviyesinde gerçekleşti. Tarım dışı işsizlik oranı 0,3 puanlık artış ile %11,7, 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı ise 1,8 puanlık artış ile %18,8 oldu.

İstihdam edilenler 1 milyon 24 bin kişi arttı
İstihdam edilenlerin sayısı 2012 yılı Kasım döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 24 bin kişi artarak 25 milyon 291 bin kişiye yükseldi. Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 37 bin kişi, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 987 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin %23,8'i tarım, %19’u sanayi, %7,2’si inşaat, %50'si ise hizmetler sektöründe yer aldı. Önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında inşaat sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 0,3 puan, hizmetler sektörünün payı 1 puan artarken, tarım sektörünün payı 0,9 puan, sanayi sektörünün payı ise 0,4 puan azaldı.

İstihdam oranı %45,9 olarak gerçekleşti
İstihdam edilenlerin oranı, geçen yılın aynı dönemine göre 1 puanlık bir artış göstererek %44,9’dan %45,9’a yükseldi.

İşgücüne katılma oranı %50,7 olarak gerçekleşti
Türkiye genelinde işgücüne katılma oranı, 2012 yılı Kasım döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 1,3 puanlık artışla %50,7 oldu. Aynı dönemler için yapılan kıyaslamalara göre; erkeklerde işgücüne katılma oranı 0,5 puanlık artışla %71,8, kadınlarda ise 1,9 puanlık artışla %30,2 olarak gerçekleşti.

3 Şubat 2013 Pazar

Bir Çorap 150 TL Yanında Elbise Bedava

 
Sinop'ta bir işletme sahibi, çorap alana takım elbise, gömlek, kravat ve kemeri hediye ediyor.
Müşterilerin dikkatini çeken sloganıyla tüm vatandaşa kampanyayı duyurdu. Amacının takım elbise satmak olan mağaza sahibinin şaşkın vatandaşa gülümseyerek anlatıyor. Yapılan reklamın aldatıcı olmadığını, müşterinin lehine olduğunu dile getiren mağaza sahibi Çetin Şentürk pazarlamayı ilgi çekici yöntemle geliştirmek düşüncesindeyiz dedi.
Bir çorapla istediğiniz elbise modellerine sahip olabileceğiniz aklınıza gelmiş miydi? Ama çorap 150 TL...

İngiltere AB'den Ayrılırsa Dönüşü Olmaz

 
İngiltere AB'den Ayrılırsa Dönüşü Olmaz
İngiltere Başbakanı David Cameron, yaptığı açıklamada, AB’ye entegrasyon konusunda, İngiltere'nin üzerine düşeni yaptığını söyledi. Cameron, Avrupa ve İngiltere için daha iyi bir anlaşma istediğini söyledi ve "İngiltere'nin AB üyesi olarak kalmasını istiyorum" dedi. Avrupa krizinin AB dinamiklerinde değişikliklere neden olduğunu ve AB'nin bir başarı hikayesi olması için İngiltere'nin bunun içinde kalmasını istediğini söyleyen Cameron, "Reformlarla yenilenmiş bir AB'nin parçası olmalıyız" şeklinde görüş bildirdi. Cameron konuşmasında, euro kullanmayan AB ülkelerini koruyacak bir sisteme ihtiyaç olduğuna dikkat çekti ve AB'nin tek pazar olarak rekabet gücünü artırması gerektiği uyarısında bulundu. Avrupa Birliği'nde kapsamlı değişikliklere ihtiyaç olduğunu belirten İngiltere Başbakanı, tek pazarın güçlendirilerek devam ettirilmesinin kritik önem taşıdığını ifade etti. AB'nin daha az bürokrasiye ihtiyaç duyduğunu belirten Cameron, çift başlı Avrupa söyleminden hızla vazgeçilmesi gerektiğini ve AB'nin daha güçlü ve yakın bir birlik oluşturma hedefine karşı olmadıklarını sözlerine ekledi. Cameron, AB'nin kapısının yen, üyeliklere açık olması gerektiğini ve güvenlik ve enerjide işbirliğinin daha da artırılması gerektiğini kaydetti. AB üyeliği konusunda referandum yapılmalı diyen Cameron, "AB referandumu 2015-2017 döneminde yapılmalı. İngiltere AB'den ayrılırsa, geri dönüşü olmaz" değerlendirmesinde bulundu.

Moody's Türk Bankacılık Sisteminin İstikrarlı Olduğunu Kaydetti

 
Türk Bankacılık Sistemi İstikrarlı
Moody's Investors Service, Türk bankacılık sisteminin görünümünün istikrarlı olduğunu kaydetti. Moody's, ılımlı büyüme hızının bankaların faaliyetlerini destekleyeceğini belirtirken, sorunlu kredilerin oranının kademeli olarak artmakta olduğuna dikkat çekti. Moody's, Türk bankalarının kaynaklarının son derece yeterli olduğunu ve 2013 yılında kredi hacmi genişlemesinin yüzde 12-15 aralığında kalabileceğini kaydetti. Moody's Türkiye'nin gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYİH) süregelen büyümesinin 2013 yılında yüzde 3,8 olmasını beklediğini, bunun 2012 yılında tahmin edilen yüzde 3,0 büyümenin üzerinde olduğunu, ancak 2009 resesyonuna kadarki dönemde görülen güçlü büyümenin altında kaldığını belirtti. Moody's, bu göreceli ılımlı büyümenin bankalar için destekleyici koşullar yaratacağını ve bankaların ayrıca, Türkiye hükümetinin iyileşen mali gücünden de faydalanacağını ifade etti. Kredilerde yıllardır süren hızlı genişlemenin ardından, Moody's kredi genişlemesinin, özellikle Türkiye'de bankaların az bulunduğu bölgelere yayılmanın da desteği ile, 2013 yılında yüzde 12-15 aralığında kalmasını beklediğini belirtti. Kredi derecelendirme kuruluşu, aşağı yönlü riskler arasında ise Euro Bölgesi krizindeki yenilenen hızlanma ve küresel yatırımcı riskten kaçışında ani artışı işaret etti.