8 Nisan 2013 Pazartesi

BRICS Kendi Kalkınma Bankasını Kurmakta Anlaştı

 
Önde gelen gelişen piyasa ekonomilerinden oluşan BRICS'in liderleri Çarşamba günü, Bretton Woods kurumlarını zorlayacak bir kalkınma bankası kurma konusunda anlaştıklarını duyurdu. Ancak liderler, bankanın büyüklük ya da yapısına dair bir açıklamada bulunmadı. Güney Afrika'nın Durban kentinde Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika liderlerinin katılımıyla düzenlenen BRICS zirvesinin ana gündem maddesi ortak bir kalkınma bankası kurulmasıydı. Kalkınma bankası, gelişen piyasa ülkelerini daha da kalkındırarak, yalnızca siyasi bir gruplaşmanın ötesine taşıması için önemli bir sınav olarak görülüyor. BRICS'in 5 lideri açık bir şekilde kalkınma bankası girişimine destek verirken, öne çıkan ifadeler de bu ülkeler arasında daha derin işbirliğinden yanaydı.

7 Nisan 2013 Pazar

ABD Tüketici Güven Endeksi Beklentileri Aştı

 
Thomson Reuters/University of Michigan ABD tüketici güven endeksi Şubat ayında 77.6 iken Mart ayında 78.6'ya yükseldi. Bloomberg anketine katılan 62 ekonomistin tahmin medyanlarına göre Mart ayının öncül rakamı olan 71.8'in 72.6'ya yükselmesi bekleniyordu. Anketteki tahminler 70 ile 75 arasında değişiklik gösterdi. Endeks, Haziran 2009 itibariyle sona eren resesyon boyunca 64.2 ortalama tuttururken, 18 aylık resesyona giden 5 yıllık periyod boyunca 89 ortalama yakalamıştı.

6 Nisan 2013 Cumartesi

ABD'de Tüketici Harcamaları Hızlandı

 
ABD'de tüketici harcamaları Şubat ayında, gelirlerin artması ile birlikte, son beş ayın en hızlı yükselişini gösterdi. Bu durum, istihdam piyasasındaki iyileşmenin talebi olumlu etkilediğini işaret ediyor. Ekonominin yaklaşık yüzde 70'ini kapsayan tüketici harcamaları Şubat ayında yüzde 0.7 arttı. ocak ayında ise harcamalardaki artış yüzde 0.2'den yüzde 0.4'e revize edildi. Bloomberg News'un anketine katılan 78 ekonomistin tahminlerine göre, harcamaların yüzde 0.6 artması bekleniyordu. Kişisel gelirlerdeki yüzde 1.1 ile beklenenden daha hızlı gerçekleşen artış, tasarruf oranının son beş yılın en düşük seviyesinden yükselmesine neden oldu. İstihdam piyasasındaki iyileşme ve artan konut fiyatları ve yükselen hisse senetlerinden kaynaklanan hanehalkı refah artışı, Amerikalıların yükselen gelir vergileri ve artan benzin fiyatlarından kaynaklanan kayıplarının karşılanmasına yardımcı oluyor. Harcamalardaki güçlenme, 2012 yılının son çeyreğinde büyümenin yüzde 0.4'e yavaşlamasının ardından, ekonomistlerin bu yıl ilk çeyrekte hızlanma olacağı yolundaki tahminlerinin bir nedeni olarak gösteriliyor.

5 Nisan 2013 Cuma

ABD 4. Çeyrekte Yüzde 0,4 Büyüdü

 
ABD ekonomisi dördüncü çeyrekte daha önce beklenenden daha az yavaşlayarak firma harcamalarında artış olduğunu ve ticaret açığında yavaşlama olduğunu gösterdi. Gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) yıllık yüzde 0.4 oranında büyürken, daha önceki tahmin yüzde 0.1 olarak gerçekleşmişti. Üçüncü çeyrek genişlemesi ise yüzde 3,1 olmuştu. 4. çeyrekte yaşanan bu yavaşlama 1972 yılından bu yana askeri harcamalarda en büyük düşüşten ve envanter derlemesinde yaşanan düşüşten kaynaklandı.

4 Nisan 2013 Perşembe

Dış Açık Beklenenden Düşük Çıktı

 
Türkiye'nin ihracatı, bu yılın Şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,8 artarak 12 milyar 435 milyon dolar, ithalatı ise yüzde 9 artarak 19 milyar 394 milyon dolar oldu. Dış ticaret açığı ise aynı dönemde yüzde 15,2 artarak 6 milyar 958 milyon dolara yükseldi. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, dış açığın 8.80 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu. Dış açık Ocak ayında 7.29 milyar dolar düzeyinde gerçekleşmişti. İhracatın ithalatı karşılama oranı geçen yıl Şubat ayında yüzde 66 iken, bu yılın aynı ayında yüzde 64,1'e geriledi. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre; 2013 yılı Şubat ayında önceki yılın aynı ayına göre ihracat yüzde 9, ithalat yüzde 13,1 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise; 2013 Şubat ayında bir önceki aya göre ihracat yüzde 6,2, ithalat yüzde 6,5 arttı.

3 Nisan 2013 Çarşamba

S&P Türkiye'nin Kredi Notunu Yükseltti

 
Standard & Poor's Türkiye ekonomisinin güçlü mali performansını tehlikeye atmadan yavaşça toparlandığını açıklayarak Türkiye'nin notunu artırdı. S&P ayrıca görünümün durağan olduğunu ifade ederek, uzun vadeli kredi notunu BB'den BB+'ya yükselttiğini belirtti. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notunun ''BB ''ya yükseltmesine ilişkin, ''Önümüzdeki yıllarda, iç talebin ve ihracatın artışını yansıtacak şekilde ekonomik büyümenin hızlanmasını bekliyoruz'' açıklamasını yaptı. S&P'nin resmi web sitesinde yer alan açıklamada, ''2012 yılının ikinci yarısı boyunca Merkez Bankasının daha uygun politika duruşu sergilemesiyle sermaye akışında iyileşme görüldü. Yıllık kredi büyümesi yaklaşık yüzde 20'ye yükseldi. Yakın zamanda politikaların yavaş yavaş Türkiye'nin düşük yapısal tasarruf oranına hitap etmesini ve finansal riski sınırlamasını bekliyoruz'' ifadeleri kullanıldı.

2 Nisan 2013 Salı

Merkez Bankası Faiz Koridorunu Değiştirdi

 
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), salı günkü toplantısında, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 5,5 düzeyinde sabit tutma kararı aldı. PPK, öte yandan, borçlanma faiz oranını yüzde 4,50 düzeyinde sabit tutarken, borç verme faiz oranını yüzde 8,50’den yüzde 7,50’ye düşürdü. Banka,
açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını ise yüzde 8’den yüzde 7’ye indirdi.
Merkez Bankası, Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 0 düzeyinde sabit tuttu ve borç verme faiz oranını yüzde 11,50’den yüzde 10,50’ye düşürdü. Ayrıca Merkez Bankası, küresel piyasalardaki son gelişmeler dikkate alınarak finansal istikrarı desteklemek amacıyla, Türk lirası zorunlu karşılıkların döviz ve altın cinsinden tesis edilmesi imkânı uygulamasında imkân üst limiti değişmeden dilim sayısına bir basamak ilave edildiğini ve ilk dilim hariç diğer dilimlerde rezerv opsiyonu katsayısının (ROK) 0,1 puan artırıldığını duyurdu.

1 Nisan 2013 Pazartesi

Ekonomi 4. Çeyrekte % 1,4 Büyüdü

 
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye ekonomisinin 2012 yılında yüzde 2,2 büyüdüğünü bildirdi. TÜİK, 2012 yılı dördüncü çeyreğinde, gayrı safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) bir önceki yılın aynı çeyreğine göre cari fiyatlarla yüzde 7,4, sabit fiyatlarla yüzde 1,4 arttığını bildirdi. Mevsimsel ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYİH 4. çeyrekte, önceki çeyreğe göre değişmedi. TÜİK, 2011 yılına ilişkin Türkiye'nin ekonomik büyüme verisini yüzde 8,5'ten yüzde 8,8'e revize etti.