13 Mayıs 2013 Pazartesi

Fed Çıkış Stratejisi Tartışmalarını Rafa Kaldırdı

 
ABD'de enflasyonun soğuması ve 11,7 milyon Amerikalı'nın işsiz olmayı sürdürmesiyle Fed politika yapıcılarının tahvil alımlarının hızını ne zaman yavaşlatacakları tartışmaları yerini rekor düzeydeki parasal genişleme önlemlerini artırma ihtiyacına bırakmaya başladı. Amerikan merkez bankasının geçtiğimiz ayki toplantısında Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) birçok üyesi tahvil alımlarının yavaşlatılmasını ve yılsonuna kadar sonlandırılmasını savundu. Ancak o zamandan bu yana 7 Fed yetkilisi mevcut alım hızının korunmasına destek veren açıklamalarda bulundu. FED'in mevcut parasal genişleme önlemlerini aynı hızda sürdürmesine destek veren 7 politika yapıcı arasında Fed Yöneticisi Daniel Tarullo, New York Fed Başkanı William C. Dudley, St. Louis Fed Başkanı James Bullard, Chicago Fed Başkanı Charles Evans ve Boston Fed Başkanı Eric Rosengren'den oluşan 5'li, FOMC'da oy hakkına da sahip.

12 Mayıs 2013 Pazar

ABD Ekonomisi İlk Çeyrekte Toparlanma Sinyali Verdi

 
ABD ekonomisi yılın birinci çeyreğinde geçmiş çeyrek dönemlik periyoda göre daha hızlı büyürken, tüketici harcamalarında son iki yılın en büyük artışı gerçekleşti. Gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) yıllık yüzde 2,5 oranında artış gösterirken, geçtiğimiz çeyreğin revize edilmiş büyüme rakamı yüzde 0,4 olarak gerçekleşmişti. Bloomberg tarafından görüşleri alınan 86 ekonomistin tahmin medyanı ise yüzde 3 oranında bir büyüme olarak gerçekleşti. Ekonominin en büyük bölümü olan tüketici harcamaları 2010 yılının son çeyreğinden bu yana en büyük artışı gerçekleştirdi. Yükselen hisse fiyatları ve konut değerlerinin, ABD'lilerin bankaya yatırdığı paranın azalmasıyla oluşturduğu kombinasyonun ülkede zenginliğin artmasına yol açtığı tahmin ediliyor. Öte yandan son zamanlarda açıklanan ekonomik veriler, harcama kesintilerinin devreye girmesiyle beraber ekonominin diğer dallarındaki güçlenmenin devam ettirilemeyeceği sinyalini vermiş olabileceği söyleniyor.

BOJ Para Politikasını Değiştirmedi

 
Deflasyonla mücadele eden Japonya Merkez Bankası para politikasını aynı şekilde korudu ve tüketici fiyatları verisinin deflasyonun derinleştiğine işaret etmesine rağmen 2 yıl içinde enflasyon hedefine yaklaşılacağını öngördü. BOJ, satış vergilerindeki artışın etkisi ve oynak taze gıda maliyetleri hariç tüketici fiyatlarının Nisan 2015'te başlayan mali yılda yüzde 1,9’a çıkacağı tahmininde bulundu. Japonya'da açıklanan bir başka veri, TÜFE'nin Mart'ta yüzde 0,5 düşerek son 2 yılın en sert kaybını kaydettiğini gösterdi.