30 Temmuz 2013 Salı

Çin Kredi Oranlarını Serbestleştiriyor

 
Çin kredi oranlarını serbestleştiriyor...

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'in yeni liderlerinin finansal sistemini piyasa odaklı kredi oranlarına yakla ştırılması adına attıkları en büyük adım, dikkatleri merkez bankasının "daha zorlu bir reform" olarak ifade etti ği tasarrufçuların getirilerindeki sıkıla ştırılmaların kaldırılmasını çeviriyor. Çin Merkez Bankası 19

Temmuz'da gösterge faizin yüzde 30 altında seyreden borçlanma maliyetlerindeki taban seviyesi uygulamasını kaldırdıklarını söyledi. PBOC, mortgage faizlerindeki kısıtlamanın ise emlaktaki spekülasyonu önlemek için devam ettirilece ğini açıkladı. Banka ayrıca bankaların PBOC'nin mevduat faizlerinin üzerinden belirledi ği faizlerdeki yüzde 10 sınırlamasını da de ğiştirmedi. Bankaları fonlar için yarı şmaya zorlamak bir yandan tüketicilere daha fazla harcama güc verirken, diğer taraftan Başbakan Li Keqiang'a miras bırakılan sübvanse edilmiş kredi uygulamasının temelini de baltalıyor. Los Angeles'taki TCW Group Inc.'in gelişen piyasalar analisti David Loevinger, mevduat faizlerindeki kontrolleri gev şetmenin bir tarafta hanehalkı gelirini desteklerken, diğer tarafta ucuz krediye bağımlı hâle gelmiş büyük ölçekli borçlananların maliyetini yükseltti ğini belirtti. PBOC 3 gün önce mevduat faizi reformunun, serbestle şmenin en riskli kısmı olduğunu söylemişti. Merkez bankası şu anda 1 yıllık kredi oranını yüzde 6 ve 1 yıllık mevduat faizini de yüzde 3 olarak belirliyor.
Macquarie Capital Securities Ltd.'a göre daha düşük faiz marjları, bu hafta Çinli banka hisselerine zarar verebilir.

29 Temmuz 2013 Pazartesi

Haziran'da 3 Binin Üzerinde Şirket Kuruldu

 
Haziran'da 3 binin üzerinde şirket kuruldu
Türkiye Odalar ve Borsalar Birli ği (TOBB) verilerine göre, 2013 yılı ocak-haziran döneminde 25 bin 629 şirket kurulurken, 8 bin 27 şirket kapandı. TOBB, ''2013 yılı haziran ayına ait kurulan ve kapanan şirket'' istatistiklerini açıkladı. Buna göre, haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre kurulan şirket sayısı yüzde 30,59 artarken, kooperatif sayısı yüzde 2,53, gerçek ki şi ticari i şletme sayısı ise yüzde 26,48 azaldı. Kapanan şirket sayısı yüzde 8,20, kooperatif sayısı yüzde 8,50 azalırken, kapanan gerçek ki şi ticari i şletme sayısı bu ayki re'sen iptal çokluğuna bağlı olarak yüzde 2 bin 443,24 arttı. Haziranda 3 bin 923 şirket, 77 kooperatif, 4 bin 592 gerçek ki şi ticari i şletme kurulurken, bin 63 şirket, 140 kooperatif, 42 bin 116 gerçek ki şi ticari işletme kapandı.

28 Temmuz 2013 Pazar

BIST 100 Haftanın Son İşlem Gününde Geriledi

 
Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, günü bir önceki kapanı şa göre 1.148,77 puanlık dü şüşle 75.873,99 puandan tamamladı. Borsa İstanbul'da i şlem gören hisse senetleri ortalama yüzde 1,49 oranında de ğer kaybederken toplam i şlem hacmi 2,6 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi günü yüzde 2,56, holding endeksi ise yüzde 0,89 oranında dü şüşle tamamladı. Analistler, endeksin 77.000 puanın üzerinde tutunamadıktan sonra dü şüşe geçti ğini ve gün boyu satıcılı seyretti ğini belirterek, salı günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olaca ğını kaydediyor. AA Finans "PPK Beklenti Anketi"ne katılan ekonomistler, bu ay yapılacak PPK toplantısında Merkez Bankası'nın borç verme faiz oranında artı ş beklerken, politika ve borçlanma faiz oranında ise de ğişim beklemiyor. 15 ekonomistin katılımı ile gerçekle ştirilen anket sonuçlarına göre ankete katılan ekonomistler yüzde 4,50 olan politika faizinde ve yüzde 3,50 olan borçlanma faizi oranında (faiz koridorunun altı) de ğişiklik beklemezken, yüzde 6,50 olan borç verme faiz oranında artı ş bekliyor. Ankete katılan 15 ekonomistten 7'si TCMB'nin yüzde 6,50 olan borç verme faiz oranında (faiz koridorunun üst bandı) 100 baz puan, 6'sı 50 baz puan ve 2'si 75 baz puan artı ş olaca ğını yönünde görü ş bildirdi. Borç verme faiz oranında de ğişiklik bekleyen ekonomistlerin beklentilerinin medyanı ise 75 baz puan oldu. Para Politikası Kurulu 18 Haziran'da gerçekle ştirdi ği son toplantısında politika faizi, borç verme ve borçlanma faizinde değişikliğe gitmemişti.

Para Politikası Kurulu Son Kararları

 
PPK Kararları

Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ile Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarı’nda uygulanmakta olan faiz oranlarının a şağıdaki gibi belirlenmesine karar vermiştir:

  • a) Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 4,5 düzeyinde sabit tutulmu ştur.
  • b) Gecelik faiz oranları: Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 3,5 düzeyinde sabit tutulurken; borç verme faiz oranı yüzde 6,5’ten yüzde 7,25’e, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo i şlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı ise yüzde 6’dan yüzde 6,75’e yükseltilmi ştir.
  • c) Geç Likidite Penceresi Faiz Oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulmu ş, borç verme faiz oranı yüzde 9,5’ten yüzde 10,25’e yükseltilmi ştir .

Son dönemde açıklanan veriler yılın ikinci çeyre ğinde iç ve dı ş talep geli şmelerinin öngörüldü ğü şekilde seyretti ğini göstermektedir. Yurt içi nihai talep sa ğlıklı bir toparlanma sergilerken, ihracatta ılımlı bir büyüme gözlenmektedir. Mevcut politika çerçevesi cari işlemler açı ğındaki artı şı sınırlamaktadır. Nitekim altın ticareti hariç tutuldu ğunda cari işlemler açı ğının yatay bir seyir izledi ği görülmektedir.
Mayıs ayından bu yana küresel düzeyde para politikalarına ili şkin artan belirsizlik nedeniyle sermaye akımlarında zayıflama gözlenmi ştir. Öte yandan kredi artı ş oranları referans de ğerin üzerinde seyretmeye devam etmektedir. Kurul, böyle bir konjonktürde para politikası duru şunun sıkıla ştırılmasının finansal istikrarı destekleyece ği de ğerlendirmesinde bulunmu ştur.
Enflasyonu artıran birden fazla unsurun aynı dönemde ortaya çıkması enflasyon beklentilerini olumsuz etkilemi ştir. İş lenmemi ş gıda grubundaki fiyat artı şları, petrol fiyatlarındaki yükseli ş ve döviz kurunda gözlenen oynaklık kısa vadede enflasyonu olumsuz etkilemeye devam edebilecektir. Kurul, bu geli şmelerin enflasyon üzerindeki etkilerinin büyük oranda geçici olaca ğını öngörmekle birlikte, fiyatlama davranı şları üzerindeki olumsuz etkileri sınırlamak amacıyla ölçülü bir parasal sıkıla ştırmaya gidilmesinin gerekti ğini belirtmi ştir.
Sonuç olarak Kurul, fiyat istikrarını sa ğlamak ve finansal istikrarı desteklemek amacıyla faiz koridorunun üst sınırının yükseltilmesine karar vermi ştir. Enflasyon görünümü orta vadeli hedeflerle uyumlu olana kadar para politikasının temkinli duru şu korunacak; gerekti ğinde ek parasal sıkıla ştırmaya gidilebilecektir.
Öte yandan, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin ve sermaye akımlarındaki oynaklı ğın sürmesi nedeniyle Türk lirası likidite politikasının esnekli ğinin artırılmasına karar verilmi ştir. Bu do ğrultuda, fiyat istikrarını ve finansal istikrarı etkileyen geli şmeler yakından takip edilerek Merkez Bankası tarafından sa ğlanan Türk lirası likiditesinin kompozisyonunda gereken ayarlamalar yapılacaktır.