4 Kasım 2009 Çarşamba

Borsa Teknik Analiz Çubuk Grafikleri (Bar Charts)

 

Çubuk Grafikleri (Bar Charts)

Bu grafik türü, seans içerisindeki açılış (open), kapanış (close), en düşük (low) ve en yüksek (high) fiyatını göstermektedir. Bu yüzden OHLC (Open-High-Low-Close)veya HLC (High-Low-Close) Charts olarak da adlandırılmaktadır. Çubuk grafik ile hisse senedi daha rahat izlenebilmektedir. Çubuğun en üst noktası hisse senedinin gün içerisinde ulaştığı en yüksek fiyatı gösterirken, en alt noktası ise gün içerisinde ulaştığı en düşük fiyatı göstermektedir. Kapanış fiyatı çubuk üzerinde sağa, açılış ise sola doğru bir çizgidir.
Çubuğun boyunun uzaması, hisse senedinin aktif olarak volatil (Volatilite; bir menkul kıymetin fiyatının veya piyasanın genelinin kısa bir zaman aralığı içinde gösterdiği dalgalanma özelliği olup; oynaklığı yüksek olan bir menkul kıymetin fiyatında hızlı değişim ve aşırı dalgalanma özellikleri görülmektedir) olduğu ifade ederken, kısalığı ise tam tersini göstermektedir. Kapanış fiyatı ile hissenin o günkü en düşük fiyatının birbirine yakınlığı, kısa vadede hissede satış baskısının ve teknik zayıflığın olduğu anlamına gelmektedir. Kapanış fiyatı ile hissenin o günkü en yüksek fiyatının birbirine yakınlığı ise, kısa vadede hissenin teknik olarak güçlendiği anlamına gelmektedir.
Grafikler zaman dilimi olarak aylık (monthly), haftalık (weekly), günlük (daily) veya gün içi (intraday) olarak incelenebilmektedir. Seçilen zaman dilimine göre açılış o zaman diliminin ilk işlemi, kapanış o zaman diliminin son işlemi, en yüksek o zaman dilimindeki en yüksek fiyat ve en düşük o zaman dilimindeki en düşük fiyat halini almaktadır. Aşağıda bir çubuk grafiği örneği görülmektedir. Bu grafikte yeşil renk çıkışı ifade ederken; kırmızı yaşanan düşüş eğilimini temsil etmektedir.

Hiç yorum yok:
Write yorum

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.