17 Kasım 2009 Salı

Forex-Başarılı İşlemler

 

Başarılı işlemler yapmak, kesinlikle çok kolay bir iş değildir. Bunun için zaman, piyasa bilgisi, piyasa anlayışı ve kişisel kontrol gerekir.

Döviz piyasalarında size sürekli olarak para kazandıracağını söyleyen bir insan pek güvenilir değildir. Döviz piyasası, yapısı gereği dalgalı bir piyasadır. Kaldıraçlı bir piyasa olması volatiliteyi katlayarak arttırmaktadır. Bu nedenle yapısı gereği tutarsız olan çok “hızlı bir piyasadan” bahsediyoruz. Bu kurala uygun olarak, başarılı işlemler yapmak için, bir yatırımcı teknik ve temel verileri göz önünde bulundurmalı ve piyasa algısı ve piyasa beklentisine dayanarak kendi iradesine dayalı destekli kararlar vermelidir. Bir işlemi doğru bir şekilde zamanlamak, başarılı işlemler gerçekleştirmede belki de en önemli değişkendir ancak kaçınılmaz olarak yatırımcıların yanlış zamanlamalı kararlar verdiği durumlar olacaktır. Her işlemde kar elde etmeyi beklemeyin.

Bir yatırımcının, karlı işlemler yapabilmesi için sahip olması gerekenleri sıralayalım:

Kaybetmeyi göze alabileceğiniz bir parayla işlem yapın.
FX piyasalarında yapılan işlemler spekülatiftir ve kayıpla sonuçlanabilir. Ancak aynı zamanda heyecan verici ve yorucudur ve bağımlılık yapabilir. Para ile ne kadar çok içli dışlı olursanız, net bir kafayla karar vermeniz de o kadar zorlaşır. Kazandığınız para çok değerlidir ancak ayakta kalmanızı sağlayacak para ile asla işlem yapmamalısınız.

Piyasanın durumunu belirleyin.
Piyasa ne yapıyor? Yükseliyor mu yoksa düşüyor mu? Bant içinde mi hareket ediyor? Trend var mı? Trend güçlü mü zayıf mı? Çok uzun süre önce mi başladı yoksa yeni oluşan bir trend gibi mi duruyor? Piyasa durumu ile ilgili daha net bir resim almak, başarılı bir işlemin alt yapısını oluşturur.

Hangi zaman diliminde işlem yapacağınızı belirleyin.
Pek çok yatırımcı, ne zaman çıkmak isteyeceğini hiç düşünmeden piyasaya girer. Herşeyden önce amaç para kazanmaktır. Bu doğrudur ancak işlem yaparken, gerçekleşmesi beklenen hareketler göz önünde canlandırılmalıdır. Bu canlandırma içinde, belli bir süre içindeki fiyat gelişimi de bulunur. Buna bağlı olarak da çıkış fiyatı konusunda fikir de söz konusudur. Bunun önemi, işleminizi zihinsel olarak göz önünde bulundurmaktır ve piyasadan ne zaman çıkacağınızı tam olarak bilmek olanaksız olmasına karşın, güniçinde ‘scalping’ (piyasadan birkaç puan almaya çalışmak) işlemi mi yoksa daha uzun vadeli işlemler mi yapacağınızı önceden belirlemek önemlidir. Bu aynı zamanda da hangi grafik periyoduna bakacağınızı da belirler. Eğer gün içinde pek çok işlem yapıyorsanız, teknik analizinizi günlük grafiklere dayandırmanın pek bir mantığı olmayacaktır. Muhtemelen 30 dakikalık veya saatlik grafikleri analiz etmeniz daha faydalı olacaktır. İlave olarak, farklı finans merkezleri piyasaya giriş çıkış yaptığında, az çok volatilite ve likidite olacağından ve piyasa hareketleri üzerinde etkisi olacağından, farklı vadelerde işlem yapmayı bilmek de önemlidir.

İşleminizin zamanını belirleyin.
Potansiyel bir piyasa hareketi konusunda haklı çıkabilirsiniz ancak işleme girdiğinizde çok erken davranmış veya çok geç kalmış olabilirsiniz. Zamanlama faktörleri iki aşamalıdır. CPI, Perakende Satışlar veya ABD Merkez Bankası kararları gibi beklenen bir piyasa hareketi, zaten yolunda olan bir hareketi birleştirebilir. Hareketinizi zamanlamak, beklenenleri bilmek ve işleme başlamadan önce bütün faktörleri hesaba katmak demektir. Teknik analiz, bir hareketin ne zaman ve hangi fiyatta gerçekleşebileceğini tanımlamanıza yardım edebilir. Teknik analiz konusunu daha sonra ayrıntılı olarak değerlendireceğiz.

Şüpheye düşerseniz uzak durun.
Eğer bir işlem konusunda emin değilseniz ve tereddüt yaşıyorsanız olduğunuz yerde kalın.

Mantıklı işlem boyutlarında işlem yapın.
Teminatlı işlem yapma, fx yatırımcısının çok büyük miktarda kaldıraç kullanabilmesini sağlar; Yüksek kaldıraçla işlemler yapmak bir hesapta çok büyük karlara veya zararlara neden olabilir. Piyasaya yeniden girmek veya diğer paritelerde işlem yapmak için işlemlerinizi ölçeklendirmek genellikle daha akılcı bir yoldur. Kısaca, potansiyel olarak sizi devre dışı bırakabilecek miktarlarda işlem yapmayın ve bütün yumurtalarınızı aynı sepetin içine koymayın.

Piyasa algısını ölçün.
Piyasa algısı, piyasanın, piyasa hakkında genel hislerini anlamak ve ne yaptığını ve ne yapacağını kestirebilmektir. Temel olarak trendle ilgili bir durumdur. “Trend sizin dostunuzdur,” sözünü muhtemelen duymuşsunuzdur. Bu temel olarak, başarılı işlemler yapmak için güçlü bir trendle aynı yönde olmanız anlamına gelir. Bu tabii ki çok basit bir durumdur. Trendin her an geri dönüş yapabilme kapasitesi vardır. Ancak teknik ve temel veriler, trendin ne kadar zaman önce başladığını ve güçlü mü yoksa zayıf mı olduğunu gösterebilir.

Piyasa beklentisi
Piyasa beklentisi, açıklanacak haberler göz önüne alındığında çoğu insanın beklentisi ile ilgilidir. Eğer insanlar, bir faiz oranının yükselmesini beklerse ve yükselme yaşanırsa, o zaman genellikle çok büyük bir hareket olmayacaktır çünkü bu bilgi piyasa tarafından çoktan ‘hesaplanmıştır'.

Diğer yatırımcıların kullandığını kullanın.
Mükemmel bir dünyada yaşıyor olsaydık, her yatırımcı 14 günlük RSI göstergelerini kullanır ve işlem kararlarına buna dayalı olarak verirdi. Durum böyle olduğunda, RSI göstergeleri 30 seviyesinin altına düştüğünde herkes alış yapacak ve sonuç olarak da fiyatlar artacaktır. Söylemeye gerek yok, mükemmel bir dünyada yaşamıyoruz ve piyasa katılımcılarının hepsi, aynı teknik göstergeleri kullanmıyor, aynı trend çizgilerini çizmiyor ve aynı destek & direnç seviyelerini görmüyor. Kullanılan görüşlerin ve tekniklerinin bu kadar çeşitli olması da fiyatlardaki değişkenliğe neden oluyor. Ancak yatırımcılar çok sınırlı teknik araçları kullanma eğiliminde. Bunlardan en yaygın olanı 9 ve 14 günlük RSI göstergeleri, aşikar trend çizgileri ve destek seviyeleri, fibonacci geri çekilme seviyeleri, MACD ve 9, 20 ve 40 günlük üssel hareketli ortalamalar. Çoğu yatırımcının baktığına ne kadar yaklaşırsanız, tahminleriniz de o kadar doğru çıkacaktır. Bunun nedeni basit aritmetiğe dayalıdır. Belli bir fiyatta satın alanların sayısı, satanların sayısından çok olursa piyasa o fiyatı yükseltir veya tersi gerçekleşir.

Hiç yorum yok:
Write yorum

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.