10 Kasım 2009 Salı

İsedak İle Kapitalizmin Sonu İlan Edildi

 


"Faizcilik, Belki de Bu Düzenin Esas İflas Yolu, Yoldan Sapma Nedenidir. Dünya Büyük Değişikliklere Gebe" Dedi.

İstanbul’da; 11 devlet başkanı-Cumhurbaşkanı, 3 Cumhurbaşkanı yardımcısı ve 6 başbakanın katılımı ile yapılan İSEDAK Ekonomi Zirvesi’nde konuşan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, kapitalizmin yolun sonuna geldiğini iddia etti. İran Cumhurbaşkanı, “Faizcilik, belki de bu düzenin esas iflas yolu, yoldan sapma nedenidir. Dünya büyük değişikliklere gebe” dedi.

İSLAM Konferansı Teşkilatı (İKT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesinin (İSEDAK) 25’inci toplantısı çerçevesinde gerçekleştirilen Ekonomi Zirvesi’nde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül açılış konuşmasını yaparken; konuk devlet başkanları ve cumhurbaşkanları ile başbakanlar da konuşma yaptı. Zirveye 51 İKT üyesi ülke ile 6 gözlemci ülkeden heyetler katılıyor. İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad, konuşmasında ABD başta olmak üzere Batılı devletlere sert eleştirilerde bulundu.

Gönül birliği yapalım

“Kapitalist düşünce tarzının yolun sonuna geldiğini” savunan İran Cumhurbaşkanı, faiz sistemini eleştirirken; “Kapitalizm düzeni içine işlenen faizcilik, belki de bu düzenin esas iflas yolu, yoldan sapma nedeni” dedi. İslam ülkeleri arasında dostluk ve kardeşlik vurgusu yapan Ahmedinejad, “Gelecek ilişkileri yapılandırabilmede faal bir rolümüz olmazsa, başkaları faizcilik düşüncesi üzerinden tekrar ilişkilerimizi düzenleyip, bize zorla uygulayabilecektir. Birbirimizle birleşerek, gönül birliği yaparak, geleceği birlikte yapmalıyız” diye konuştu.

Milli parayla ticaret yapalım

Dünyanın “büyük değişikliklere gebe” olduğunu da öne süren Mahmut Ahmedinejad, şunları kaydetti: “Gelişmiş ve gelişmemiş ülkeler arasında uçurum giderek arttı, güvensizlik ortamı oluştu. Kapitalizmin düşünce tarzı, yolun sonuna gelmiştir. Son krizde de milyonlarca insan aç kaldı. İslam ülkeleri ticareti milli paralar üzerinden yapmalı. Türkiye ve İran arasındaki deneyim, buna güzel örnek. Ortak pazar oluşumu mümkün. Ortak fuarlar düzenlenmeli, ticaretle uğraşanlara vize kolaylığı sağlanmalı.”

Esad: İşadamına vize kalksın

İSEDAK’ ın bir kutlamadan çok, bir değerlendirme ve geleceği öngörme için fırsat olarak gören Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad ise “İKT’de başarıların yanı sıra, bazı başarısızlıkları da görebiliriz. Dünyada, İKT benzeri teşkilatlar çok hızlı yol almasına karşın, biz daha güçlü sosyal ve kültürel ve kapsamlı ilişkiler kuramıyoruz” dedi. İKT çerçevesinde yatırımların önündeki engellerin kaldırılmasını isteyen Beşar Esad, “Teşkilata üye ülkeler arasındaki vize sorununu aşmak için yatırımcılara, ‘ortak iş adamı kartı’ verilmeli” derken de iş adamlarının İKT bünyesinde vizesiz seyahat etmesini önerdi.

Gül: Enerjide işbirliği şart

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise İKT üyeleri arasında Tercihli Ticaret Sisteminin bir an önce işlerlik kazanmasını istedi. Türkiye’nin İKT üyesi ülkelerle olan ticaretinin son 8 yılda 5 kat arttığını hatırlatan Abdullah Gül, Türkiye’nin enerji politikalarına da değindi ve şunları kaydetti: “Enerji sepetini çeşitlendirmek suretiyle, enerji arz güvenliğini sağlamayı, küresel enerji güvenliğine katkıda bulunmayı, transit rolünü güçlendirmeyi ve uzun vadede enerji merkezine dönüşmeyi hedefliyoruz. Önemli mesafe kaydedildi. İSEDAK üyesi ülkeler enerji arz ve güzergah çeşitlendirmesi konusunda işbirliğinde bulunmalı.”

Korsanlara karşı işbirliği yapalım

İSLAM Konferansı Teşkilatı üyesi ülkelere çağrıda bulunan Somali Cumhurbaşkanı Sharif Sheikh Ahmet de, Somali’deki korsanlarla mücadele ve anarşiyi ortadan kaldırmak için işbirliği beklediğini ifade etti. Konuk Cumhurbaşkanı, “”Pasifik Okyanusu ve Aden Körfezi’ndeki tehditlere karşı birlikte mücadele edelim” dedikten sonra şu tuhaf mesajı da verdi: “Küresel kriz yakın gelecekte çözülecek gibi görünmüyor. Krizi çözebilmek için hazır bir reçete olmalı. Ekonomide, ticaret yaparken Kuranı Kerim dışı durumlardan kaçınılması gerekir. Kuran, bütün kumarbazlık ve adil olmayanları ticari eylemleri yasaklıyor. İslam şeriatına uygun ahlaki yaklaşım, krizlerin önlenmesindeki çözüm yollarından bir tanesi olduğunu düşünüyoruz.”

1.5 milyar Müslüman 1’er dolar versin bir fon oluşturalım

KOMORLAR Birliği Cumhurbaşkanı Ahmed Abdallah Mohamed Sambi, İSEDAK Ekonomi Zirvesi’nde çok iyi niyetli bir öneride bulundu: “Bütün Müslümanlar, yoksul olanlar dahil 1’er dolar versin. Tüm Müslümanlar bir dolar verirse bu 1,5 milyar dolarlık fon oluşturur. 1,5 milyar dolarlık fon da açlıkla, cehaletle mücadele için kullanılır. Krizi de bu şekilde aşarız. Yaşadığımız sorunlara somut ve etkin cevaplar getirmemiz lazım ve ancak bu cevapları getirebilirsek İslam ümmeti, dünyanın sahip olduğu en büyük millet haline gelir.”

Dünyadaki 49 az gelişmiş ülkenin 22’si İKT üyesi

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, İSEDAK’ın 25’inci toplantısı kapsamında verdiği basına kapalı yemekte İslam ülkelerinin devlet ve hükümet başkanları ile bakanlarına konuşurken, önemli mesajlar verdi. Basına dağıtılan konuşma metninde “Dünyadaki en az gelişmiş 49 ülkeden 22’sinin İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) üyesi olduğu gerçeğini daima göz önünde tutmalıyız” ifadesi dikkat çekti.

Hiç yorum yok:
Write yorum

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.