5 Kasım 2009 Perşembe

Teknik Analiz Accumulation/Distribution Index (Alım/Dağıtım endeksi)

 

Tanım
A/D (Accumulation/Distribution Index, Alım/Dağıtım Endeksi) işlem adedi (volume) ve hisse senedi fiyatlarındaki (price) değişimin birleştirildiği bir momentum göstergesidir. İşlem adedi ve fiyatlardaki hareketleri birleştirerek fiyatların trendinin sürüp-sürmeyeceği konusunda fikir verir. Önemli fiyat hareketleri ve bu fiyat hareketleri ile işlem adedinin birleştirilmesi bu indikatörün dayanak noktası, temelidir.
A/D, aslında daha popüler olan Denge İşlem Adedi (On Balance Volume, OBV) indikatörünün değişimidir. Her iki indikatör de fiyatlarla birleştirilmiş işlem adedinin karşılaştırılması yoluyla fiyatlarda değişimin olup olmayacağını denemektedir.
Bu göstergenin temel olarak söylediği şey; bir fiyat hareketi ne kadar çok işlem adedi ile gerçekleşirse o kadar güvenilirdir. Şöyle ki;
A/D’ nın yükselişte yani trendinin yukarı olması, hisse senedinin toplandığını gösterir. En güvenli olan fiyatlardaki yukarı hareket ile birleştirilmiş işlem adedinin olmasıdır.
A/D’ nın düşüşte yani trendinin inişte olması, hisse senedinin elden çıkarıldığını, dağıtıldığını gösterir. En güvenli olan fiyatlarda aşağı inen hareket ile birleşmiş işlem adedinin olmasıdır.

Formül
Hesabında her günkü işlem adedinin belli bir oranı (bu oran fiyat değişimlerine bakılarak hesaplanır) bir önceki günün kümülatif toplamına eklenir veya çıkarılır. Göstergenin hesaplanış formülü;



Bu formülde;
close: Hisse senedinin gün sonu kapanış fiyatı
high: Hisse senedinin gün içi en yüksek değeri
low: Hisse senedinin gün içi en düşük değeri
volume: Hisse senedinin gün içi işlem adedi
A/D (Önceki): Hisse senedinin bir önceki A/D değeri
Bu formüle göre kapanış fiyatı gün içi en yüksek değere yakın ise bu durumda günlük işlem adedinin hesaplanan oranı kadar bir miktar A/D (Önceki)�ye eklenir. Eğer kapanış fiyatı en düşük değere yakın ise günlük işlem adedinin hesaplanan oranı kadar bir miktar A/D (Önceki)�den çıkartılır. Bir başka olası bir durum da; kapanış fiyatının tam olarak günün en yükseği ve en düşüğü arasında yer almasıdır. Bu durumda; formüle göre bir ekleme ve çıkarma işlemi yapılmayacaktır.

Hiç yorum yok:
Write yorum

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.