5 Kasım 2009 Perşembe

Teknik Analiz CCI Aykırılıklar

 

Diğer göstergelerde olduğu gibi (Stochastic Oscillator, Relative Strength Index) CCI'da da tepe ve diplerin fiyat grafiklerine uyumunun incelenmesi yoluyla yorum yapılabilir. Tepe ve diplerde görülecek, fiyat grafiğine aykırı yükseliş ve alçalışlar muhtemel dönüş belirtisi olarak kabul edilebilir.
CCI göstergesi ve fiyatların çizdiği seyir arasında aykırılıkların (divergence/ıraksama) oluşması önemli gelişmelere işaret ederler. Örneğin; CCI yükseliş trendinde iken fiyatların aşağı trendde olması aykırılıktır. Bir süre sonra fiyatların da yükselişe geçeceğini haber verir (pozitif ıraksama). Fiyatlar bir önce yaptığı tepeden daha yüksek bir tepe yaparken, CCI fiyatların ilk tepe yaptığı yerde tepe yapmış fakat fiyatlar ikinci daha yüksek tepeye giderken CCI kendisinin bir önceki tepesine ulaşamıyorsa bu durum fiyatların kısa bir süre sonra aşağı döneceğini gösterir (negatif ıraksama).
Aşağıda 04/01/1999 ve 03/09/1999 tarihleri arasında Akçansa Çimento'ya ait fiyat ve 10 günlük CCI grafikleri görülmektedir. CCI�daki fiyat grafiğine aykırı yükseliş ve alçalışlar (pozitif ve negatif ıraksamalar), fiyatların dönme noktaları çizilen trendler yardımıyla belirtilmiştir.



Önemli Notlar
CCI'in sadece akıma dayalı bir gösterge olduğu unutulmamalıdır. ADX (trend gösteren eğri) gibi piyasadaki genel havayı koklamakta kullanılır. CCI piyasaya giriş sinyalleri vermediği zaman dahi "o anda piyasa çalkantılıdır ve uzak durulmalıdır" sinyalini vermektedir.
CCI +100 ve -100 civarında dolaşıp durmakta ise akımın yokluğuna işaret etmekte olup "uzak durmanızı ve ters yönde bir strateji uygulamaya hazır olmanızı" söylemektedir.
Eğer piyasa 100 ile belirlenen aşırı seviyelerde defalarca gidip gelmekte iken 100'ün tersine hareket başladığında hemen ters yöne pozisyon değiştirmeye gerek yoktur. Kısa süreli o hareket devam etmekte olan yönde daha kuvvetli bir hareketin gerçekleşebileceğini gösterebilir.
CCI ve ADX eğrisi birlikte yorumlandığında; ADX yükselmekte ise CCI sinyalleri, akımın şiddeti belli olduğundan kullanılabilir. Tam tersine yani ADX düşmekte ise bu çalkalanan piyasayı temsil edebilir ve CCI'i kullanmamakta yarar vardır.

Hiç yorum yok:
Write yorum

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.