5 Kasım 2009 Perşembe

Teknik Analiz CCI (Commodity Channel Index)

 

Tanım
CCI, Commodity Channel Index (Emtia Kanalı Endeksi); Amerikalı analist Donald R. Lambert tarafından geliştirilmiş, fiyat momentum göstergesidir. Emtia piyasaları için geliştirilmiş olmasına rağmen hesaplanışındaki özellikler nedeniyle rahatlıkla hisse senedi piyasasına da uygulanabilir.
CCI; hisse senedi fiyatının kendi istatistiksel ortalamasından ne kadar uzakta olduğunu gösterir. Birçok analist bu göstergeyi aşırı alım/satım (overbought/oversold) bölgelerini gösteren osilatör olarak kullanır.
CCI +100 ve -100 kanalında değerler alır. Yatay gelişen trendlere uyumu çok daha isabetli olmaktadır. Kısa vadedeki trend değişikliklerini izleyen CCI, çok hareketlidir. Küçük fiyat değişiklikleri bile göstergenin +100 veya -100 ile sınırlanmış eksenlerini aşması için yeterlidir.

Formül
CCI günün en yükseği, en düşüğü ve kapanışının toplanıp üçe bölünmesi ile bulunan orta fiyattan (tipik fiyat/typical price) yola çıkılarak hesaplanır. Gün içindeki oynamaları daha iyi yansıtacağı için orta fiyatlarla hesaplanan bu formülde; orta fiyat yerine kapanış fiyatları da kullanılabilir. Orta fiyatın yerine kapanış fiyatı kullanıldığında, orta fiyatlardan hazırlanan hareketli ortalama yerine kapanış fiyatlarından hesaplanan hareketli ortalamanın kullanılması gerekir. Eğer eldeki veride ağırlıklı ortalama fiyat mevcut ise; o zaman ağırlıklı ortalama fiyat kullanılarak formül daha kolay hale getirilebilir.
Hisse senedi piyasalarında yaygın olarak kullanılan CCI için, Donald R. Lambert; 5 ile 25 gün arasındaki dönemlerin kullanılmasını önermektedir. Lambert kendi borsaları için 20 günlük bir zaman dilimi kullanmakta ise de tavsiye edilen gün sayısı Amerikan Borsalarında bile değişik ürünler için farklılık göstermektedir.
CCI için öngörülen 11 günlük dönem hisse senedinin hareketlerine bağlı olarak azaltılabilir veya arttırılabilir. Kullanılacak gün sayısı küçük seçildiğinde göstergenin hareketleri hızlanmakta ve ancak dalgalanmaları az olan hisse senetlerine uyum sağlamaktadır. Böyle hisseler için 9 günlük gösterge tercih edilebilir. Hızlı hareketlerin olduğu dönemlerde gün sayısı arttırılarak erken sinyallerin gelmesi önlenebilir. Bazen gün sayısı 28'e kadar arttırılabilir.
Bilgisayar programları CCI hesaplamalarında default değer (öndeğer) olarak 14 gün almaktadır.



Formülün uygulanmasında şu sıra takip edilir:
1. Gün içi orta fiyat bulunur. Yani gün içi en yüksek, en düşük ve kapanış fiyatı toplanır ve 3'e bölünerek basit aritmetik ortalaması alınır.
2. Aynı şekilde her güne ait orta fiyat hesaplanır.
3. Hesaplanan orta fiyatların n döneminde basit hareketli ortalaması alınır.
4. N adet orta fiyattan geriye doğru giderek, n dönemi için hesaplanan orta fiyatların basit hareketli ortalaması tek tek çıkartılır. Mutlak değeri alınır. Mutlak değeri alınan farklar toplanır ve n sayısına bölünerek ortalama sapma bulunur.
5. N döneminde hesaplanan orta fiyatların basit hareketli ortalaması mutlak değer alınmaksızın orta fiyattan çıkartılır ve 0,015 ile çarpılmış ortalama sapmaya bölünerek CCI elde edilir.

Bu arada önemle belirtilmesi gerekir ki; bilgisayar programları iki tür CCI hesaplamaktadır. Bunlardan CCI (EQUIS), mal piyasaları için hesaplanan türü, CCI (normal) ise hisse senetleri piyasasına göre düzenlenmiş olanıdır. Dolayısıyla borsada analiz yapanların CCI (normal)'i kullanmaları gerekmektedir. Yukarıda CCI (normal)'e ilişkin formül verilmiştir.

Hiç yorum yok:
Write yorum

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.