5 Kasım 2009 Perşembe

Teknik Analiz CO ve Hareketli Yorumlanması

 

Aykırılıklar (Iraksama, Divergence)
Hisse senedinin fiyatı ile Chaikin Osilatörü arasındaki uyumsuzluklar yani aykırılıklar bu göstergede de önem taşımaktadır. Hisse senedi fiyatının gittiği yönde gitmeyip bir önceki seviyesine erişemeyen gösterge, bir de yön değiştirip ters tarafa gitmeye başlamakta ise; duruma göre taban veya zirveye gelinmiştir.
Aykırılık durumlarının dikkatle incelenmesi gerekmektedir. Özellikle orta vadeli aykırılıklar önemli ipuçları vermektedir. Aykırılıktan kastettiğimiz şey ise şöyle açıklanabilir;
Hisse senedi fiyatlarıyla gösterge aynı trendi göstermelidir. Osilatör aşağı trend yaparken, fiyatlar yukarı bir seyir izliyorsa bu bir aykırılıktır ve bir süre sonra fiyatların düşeceğine işaret eder (Negatif Iraksama). Tam aksi durumda ise; yani osilatör yukarı trend çizerken, fiyatlar azalış trendi gösteriyorsa bir süre sonra fiyatlar yukarı dönecek demektir (Pozitif Iraksama).
Aşağıdaki grafikte 04/01/1999 ve 29/09/1999 tarihleri arasında Otokar hisse senedinin fiyat grafiği, Chaikin Osilatörü ve ikisi arasındaki aykırılık görülmektedir. Bu grafiklere göre CO iniş trendinde iken, fiyatlar çıkış trendindedir. Bu aykırılıktan CO fiyatların düşeceğini önceden haber vermiş ve fiyatlar belli bir seyirden sonra düşüşe geçmişlerdir.

Hiç yorum yok:
Write yorum

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.