5 Kasım 2009 Perşembe

Teknik Analiz RSI' da Destek ve Dirençler, Formasyonlar

 

Fiyatların aşırı yükseldiği veya aşırı düştüğü ölçüsüne karar vermede iyi bir teknik gösterge olarak kullanılan RSI; klasik grafik metod ve şekilleri ile görülmesi zor olan destek ve direnç (support and resistance) seviyelerini çok daha önce ve daha belirgin olarak gösterir. RSI grafiğinde formasyonlara (patterns) ait figürler de daha net olarak görülürler.

RSI ve Trendler

Sinyal vermesi için trend çalışmaları da yapılabilmektedir. Trendin kırılması al/sat sinyalidir. Trend dönemlerinde diğer bütün osilatör türü göstergelerde karşılaşılan problem RSI'da da görülmektedir. Bu dönemlerde özellikle kısa vadeli RSI yanlış sinyaller verebilmektedir. Bu durumda; RSI grafiği trend gösteren, Trend Endeksi (ADX) ile birlikte yorumlanmalıdır.

Aşağıda 11/06/1998-28/07/1999 tarihleri arasında İMKB-100 endeksinin RSI(14) ve fiyat grafiği birlikte verilmiştir. RSI grafiğiyle birlikte 50 günlük basit hareketli ortalaması gösterilmektedir. RSI grafiğinin trendleri, destek ve direnç noktalarını çok iyi gösterdiği özelliği burada çok açık görülmektedir. Ayrıca aşağıdaki RSI grafiği�nde destek noktasına, aşırı satım sınırını kırdığı noktaya ve RSI grafiğinin basit hareketli ortalamayı alttan kestiği noktaya göre "al"; direnç noktasına, aşırı alım sınırını kırdığı noktaya ve basit hareketli ortalamayı üstten kestiği noktaya göre "sat" emri verdiği noktalar gösterilmiştir.

Hiç yorum yok:
Write yorum

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.