4 Kasım 2009 Çarşamba

Teknik Analiz RSI (Relative Strength Index)

 

Göreceli Güç Endeksi

Tanım
Göreceli Güç Endeksi (RSI); piyasalarda yaygın olarak kullanılan bir indikatördür. Welles Wilder tarafından geliştirilmiştir. Hisse senedinin veya endeksin kendi iç gücünü ölçer. Başka bir ifadeyle bu indikatör; hisse senedinin veya endeksin bünyesi içindeki gücünü kendisine göre karşılaştırır.
RSI'ın; bir hisse senedinin veya endeksin, incelenen tarih aralığı içerisindeki kapanış değerlerinin, bir önceki güne göre değişiminden (bir önceki güne göre artan veya azalan değişim) hareketle hesaplanan bir gösterge (indicator) olduğu düşünülürse; "kendi iç gücünü yansıttığı, ölçtüğü" ifadesi daha iyi anlaşılır.
RSI bakılan zaman dilimindeki, enstrümanın artış ve azalış gösterdiği günleri ve bu günlerin ortalamalarını alır. Daha sonra bu ortalamaların birbirlerine orantılarını tesbit eder. Bu tesbit edilen orantılar bir gösterge haline döndürülür.
RSI 1-400 (günlük) birimlik değerler alır. Kısa vadeli analizlerde; 30 günden düşük değerler tavsiye edilirken, orta vadeli analizlerde; 6-40 haftalık değerler kullanılmalıdır. Uzun vade için; 10 aydan büyük değerler tavsiye edilir. N sayısı (kullanılan zaman dilimi) küçük seçildiğinde; düzensiz hareketler ve sapma artarken, n sayısı büyük alındığında; daha durağan ve daha az sapan hareketler olacaktır. Fakat n büyük seçildiğinde; güvenilirlik artmasına rağmen, alım-satım sinyallerinin gecikmesi gibi bir durum ortaya çıkmaktadır.
Welles Wilder RSI göstergesini ortaya çıkardığında; 14 günlük RSI kullanımını önermiştir. Genellikle piyasada kullanılan 9, 14, ve 25 günlük RSI hesaplamalarıdır. Fakat en kazaçlı RSI; her bir hisse senedi veya endeks için farklı zaman dilimi denenerek bulunabilir.

Formül
RSI'ın hesaplanması için; kullanılacak n sayısından 1 fazla sayıda (örneğin 14 günlük RSI hesaplanacaksa 15 günün kapanış değeri) kapanış değeri gerekir. Bununla ilgili OYH (ortalama yukarı hareket) ve OAH (ortalama aşağı hareket) hesaplandıktan sonra (n+1). günden itibaren sadece bir önceki günün kapanış değerleri yeterli olacaktır.
RSI’ ın hesabı için; ilk önce aşağıdaki formülüne uygun olarak RS (relative strength) hesaplanır. RS terimi RSI denkleminde yerine konularak günlük RSI elde edilir.



OYH ve OAH hesaplaması;
OYH: Ortalama Yukarı Hareket ((n+1) adet'lik zaman diliminde bir önceki güne göre artan n adet verinin aritmetik ortalaması)
OAH: Ortalama Aşağı Hareket ((n+1) adet'lik zaman diliminde bir önceki güne göre azalan n adet verinin aritmetik ortalaması)
NOT: OYH ve OAH hesaplanırken ilk gün; bir önceki günün verisi olmadığından ve bu nedenle artış veya azalış değeri olarak bir değer bulunmadığından hesaplamaya katılmaz.


Daha sonraki günler ((n+2). gün ve daha sonrası) için OYH ve OAH aşağıdaki metod ile hesaplanır;



Not: İşlem görmemiş günler zaman serisi alınırken dikkate alınmaz. Örnek olarak ISKUR (İş Bankası Kurucu) gibi aralıklı olarak işlem gören hisseler için RSI hesaplanırken n-1 değeri bir önceki işlem gördüğü gündür, bu bir kaç günden, bir kaç aya uzanan bir zaman dilimi olsa dahi.

Hiç yorum yok:
Write yorum

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.