5 Kasım 2009 Perşembe

Teknik Analiz RSI Yorumlanması

 

Yorumlanması
RSI herhangi bir hisse senedinin veya endeksin fiyat eğrisi ile birlikte yorumlandığında, fiyatların seyri hakkında faydalı bilgiler verebilir. Fiyatların çok düşük veya çok yüksek olduğu RSI ile kolaylıkla görülür. RSI’ ı beş aşamada yorumlayabiliriz;

Aşırı Alım-Satım Bölgeleri

RSI 0-100 arasında değerler alır. RSI grafiklerinde aşırı alım (overbought) ve aşırı satım (oversold) sınırları vardır. Bu sınırlar her hisse senedi veya endeks verilerine ve RSI için kullanılan zaman dilimine göre değişebilmektedir. Aşırı alım ve aşırı satım sınırları için teknik analiz incelemelerinde genellikle 70 ile 30 veya 80 ile 20 parametreleri kullanılmaktadır. Daha genel anlamda kullanılan 70 ve 30'dur. Sınırlar belirlenirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; sınırlar üzerinde indikatöre ait değerlerin %70-80 lik bir bölümünün yer alması gerektiğidir. Örneğin; Ereğli Demir Çelik hisse senedinin Meta Stock programında; 20/07/1998-27/07/99 tarihleri arasında, n=9 günlük (kısa vadeli) RSI grafiği incelendiğinde; 70 ve 30 sınırlarının anlamlı sonuçlar verdiği ve indikatöre ait değerlerin büyük çoğunluğunun bu sınırlar üzerinde yoğunlaştığı gözlenmiştir. Buna karşılık aynı hisse senedinin, aynı tarih aralığında, n=50 günlük (uzun vadeli) RSI grafiği incelenmiş; 70 ve 30 sınırının seçilen bu zaman dilimi için anlamsız olduğu ve indikatör değerlerinin bu sınırlar arasında kaldığı, yoruma olanak vermediği görülmüştür. RSI indikatörünün bu tarih aralığındaki değerlerinin %70-80’ lik bir bölümünün, bu sınırlar üzerinde yer alması gerektiği tezine dayanılarak yapılan çalışma sonucunda; alt ve üst sınır parametreleri 34 ve 61 bulunmuştur. Verdiği al-sat sinyallerinin 70 ve 30'a göre çok daha anlamlı olduğu görülmüştür. Bu örnekten de anlaşıldığı gibi en kazançlı ve en güvenilir sonuçlar veren RSI' a ulaşmak; farklı hisse senedi veya endekse, farklı zaman dilimine göre; farklı parametreler denenerek mümkündür.
Aşırı alım ve satım bölgeleri arasında RSI' ın yönüne göre fiyat trendi hakkında tahmin yapılır. RSI' ın 70 sınırının üzerine çıkması yukarı trendin hızlanacağı ve aşırı alım bölgesinde bulunulmasından dolayı her an trend değişiminin olabileceği anlamına gelmektedir. Sat sinyali RSI' ın aşırı alım bölgesinde tepe yaptıktan sonra aşırı alım sınırını aşağı doğru kırdığı zaman alınır. Gösterge bu seviyeden itibaren genellikle orta bant olarak kabul edebileceğimiz 50 değerine yaklaştıktan sonra bir tepki çıkışı vermektedir. Talebin yüksekliği göstergenin tekrar üst sınırın üstüne çıkmasına sebebiyet vermektedir. Bu durumda tekrar alım tavsiye edilir fakat yüklenilecek olan risk daha yüksektir. Göstergenin aşırı satım bölgesine girmesi durumlarında da yukarıdaki kuralların tersi geçerlidir.
Aşağıda Ereğli Demir Çelik hisse senedinin 20/07/98-27/07/99 tarihleri arasındaki RSI (n=9 günlük) grafiği görülmektedir;



Yatırımcıların RSI ile "AL" Emri erdikleri Kritik Noktalar

"a"noktası: Bazı yatırımcılar gösterge aşırı satım sınırını (30) gördüğü anda al emri verirler.
"b" noktası: Bazı yatırımcılar gösterge aşırı satım sınırının altına inip, tarihi minimum seviyelerine geldiğinde al emri verirler.
"c" noktası: Bazı yatırımcılar göstergenin dip yaptığını görüp, aşırı satım sınırına doğru yükselişe geçtiği anda al emri verirler.
"d" noktası: Bazı yatırımcılar gösterge aşırı satım bölgesinde dip yaptıktan ve dönüp aşırı satım sınırını kırdıktan sonra al emri verirler.

Yatırımcıların RSI ile "SAT" Emri Verdikleri Kritik Noktalar
"x" noktası: Bazı yatırımcılar gösterge aşırı alım sınırını (70) gördüğü anda sat emri verirler.
"y" noktası: Bazı yatırımcılar gösterge aşırı alım sınırının üstüne çıkıp, tarihi maksimum seviyelerine geldiğinde sat emri verirler.
"z" noktası: Bazı yatırımcılar göstergenin tepe yaptığını görüp, aşırı alım sınırına doğru inişe geçtiği anda sat emri verirler.
"w" noktası: Bazı yatırımcılar gösterge aşırı alım bölgesinde tepe yaptıktan ve dönüp aşırı alım sınırını kırdıktan sonra sat emri verirler.

Hiç yorum yok:
Write yorum

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.