6 Kasım 2009 Cuma

Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB) Özellikleri Avantajları ve Vadeleri

 

Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB):
Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB), vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinin alınıp satıldığı yerdir.Alınıp satılan bu sözleşmelere Türev araçlar denmektedir Şubat 2005 tarihinde İzmir 'de işleme açılmıştır.

Vadeli işlem sözleşmesi:
Vadeli işlem sözleşmeleri belli bir miktardaki mal veya finansal aracın ileri bir tarihte belirli fiyattan alma veya satma sözleşmeleridir. Bu sözleşmelerde alım/satıma dayanak varlığın niteliği, miktarı ve vadesi standart olarak belirlenmiştir.
Vadeli işlem piyasaları ise, spot piyasalardan farklı olarak bugünden alınıp satılan sözleşme yükümlülüklerinin belirlenmiş vadede ortaya çıktığı piyasalardır.

Vadeli işlem sözleşme özellikleri:
• Organize bir borsada işlem görürler. (Türkiye 'de Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası) ve teminat sistemi ile takas kurumunun garantisi altındadırlar. İşlem yapmak isteyen yatırımcılar, sözleşme bazında belirlenen teminatları yatırmakla yükümlüdürler.
• Vade sonuna kadar alınıp satılabilirler, vade sonundan önce ters işlemle pozisyon kapatılır, teslimat zorunlu değildir.
• Kar/zarar günlük olarak hesaplanır ve ilgili hesaba yansıtılır.
• Kaldıraç etkisi ile yatırımcıya sözleşmenin değeri kadar yatırım yapmadan, (sadece belirlenen oranda ödenen başlangıç teminatı ile) alım/satım hakkı tanır.
VOB'da (Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası) işlem yapmanın avantajları:
• Kaldıraç Etkisi: VOB'da kaldıraç etkisi ile yatırımcıya sözleşmenin değeri kadar yatırım yapmadan, (sadece belirlenen oranda ödenen başlangıç teminatı ile) kredili alış ve açığa satış işlemlerinde olduğu büyük pozisyonlar alınabilmesine imkan verilmektedir. Sözleşme değerinin yaklaşık onda biri bir oranda başlangıç teminatı yatırılarak yatırım yapılan ilgili yatırım aracının karı veya zararı elde edilebilmektedir.
• Açığa Satış Kolaylığı: Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası yatırımcıya açığa satış imkanı tanımaktadır.
• Vergi Avantajı: Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası'nda işlem gören sözleşmelerden elde edilen değer artış kazançlarından yüzde sıfır stopaj kesilmesi uygulaması, 1 Mart 2007 tarihi itibariyle kabul edilerek 31 Aralık 2008'e kadar uzatılmıştır.
• Portföy Çeşitliliği: VOB'da bulunan sözleşmeler portföy yöneticilerine, portföylerini çeşitlendirme ve risklerini etkin bir şekilde alternatif yatırım araçlarına dağıtma imkanı sunmaktadır.
• Korunma (Hedging): Vadeli işlemler sözleşmeleri üretici, ithalatçı, ihracatçı, yatırımcı ve tüm reel sektör için faiz, kur, fiyat riskine karşı korunma imkanı sağlar.
• Teminatların nemalandırılması: Yatırımcı tarafından VOB sözleşmesi almak için YTL olarak gönderilen teminat tutarları Takasbank tarafından nemalandırılmaktadır.

Vob'da işlem gören sözleşmeler ve vade ayları:

Şu anda VOB'da endeks, döviz, faiz ve emtia gruplarından sözleşmeler işlem görmektedir.



Sözleşme Vadeleri:
Emtia haricindeki sözleşmelerde vadeler: Şubat, Nisan, Haziran, Ağustos, Ekim ve Aralık'tır.
Emtia sözleşmelerinde vadeler: Mart, Mayıs,Temmuz, Ekim, Aralık'tır.
VOB'da aynı anda içinde bulunulan aya en yakın üç vade ayına ait sözleşmeler işlem görür. Döviz Sözleşmelerinde ise bu üç vade ayından biri Aralık ayı değilse, Aralık vade ayı da işleme açılır

Hiç yorum yok:
Write yorum

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.