7 Kasım 2009 Cumartesi

VOB-5 Ay Sonra Ihraç Ettiğim Mal Bedeli Olarak Elime Geçecek Euro yu Hangi Kurdan Satabilirim

 

5 Ay Sonra Ihraç Ettiğim Mal Bedeli Olarak Elime Geçecek Euro yu Hangi Kurdan Satabilirim?

Tahsilat döneminize yakın vadede VOB da yapacağınız satış ile döviz alacağınızı tl cinsinden sabitleyebilir ve kur riskine karşı korunarak müşterilerinize daha uzun vadeli fiyat verebilirsiniz. İthalatçı da olsanız ihracatçı da olsanız döviz kurunun düşmesi veya çıkması sizi olumsuz etkilemez. Ödeme ve tahsilat zamanında döviz kuru ne olursa olsun sözleşmeye girdiğiniz kurdan işlemlerinizi yapabilirsiniz. Böylece rahat bir finansal planlama yapabilirsiniz.

Aşağıdaki yapılan Euro kontratı satışı sonrası teminat hesabınızda oluşabilecek hareketlere ait bir örnek yer almaktadır.

31/03/2005 tarihinde haziran vadeli TL Euro kontratında 1.785 fiyat ile satış yapılmıştır.



22/04/2005 Tarihinde pozisyonumuz 1.7730 fiyat ile kapatılmıştır.
Elde edilen kar tutarı 2640-2520= 120 TL diğer bir deyişle
(1.785-1.773 )*1000=120 TL olmuştur.

Satış yaparak kısa pozisyon aldığımız için ,uzun pozisyonun aksine , kontrat fiyatlarında yaşanabilecek yükselişler hesabımıza zarar ,düşüşler kar olarak yansıyacaktır. Yukarıda görüldüğü gibi 04 Nisan tarihinde uzlaşma fiyatı ,1.7950 ‘a yükselmiş ve kısa pozisyonda olduğumuz için teminatımız eksilmiştir. Kısa pozisyonda da teminat tamamlama çağrısı, bir önceki USD örneğinde olduğu gibi, 07 Nisan tarihinde, teminatımızın sürdürme seviyesinin altına düşmesi sonucu yapılmıştır.

VOB da kısa pozisyon alındıktan sonra ,spot ve vadeli piyasada ,kurlar ne kadar düşerse düşsün,bizim herhangi bir zararımız oluşmayacak tersine satış fiyatımızın altındaki her fiyat teminatımızakar olarak yansıyacaktır.

Hiç yorum yok:
Write yorum

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.