12 Kasım 2009 Perşembe

Yedinci Uluslararası Finans Zirvesi

 


7. Active Academy Uluslararası Finans Zirvesi (Krizle Değişen Finansal Mimari)

İstanbul'da düzenlenen zirve, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Dr. İbrahim Turhan tarafından yapılan açılış konuşmalarıyla başladı.

İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, İstanbul Finans Merkezi Projesinin En Başta Özel Sektörün Benimsemesi, Sahiplenmesi, Desteklemesi Gereken Bir Konu Olduğunu Söyledi.

İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, İstanbul finans merkezi projesinin en başta özel sektörün benimsemesi, sahiplenmesi, desteklemesi gereken bir konu olduğunu söyledi. Projeyle Türkiye'nin yakınındaki 2 milyar nüfusa yakın coğrafyanın tamamına hizmet edeceği anlatan Aynı zamanda Bankalar Birliği'nin (TBB) başkanlığını da yürüten Özince, bu coğrafyadaki bankacılık faaliyetlerini önümüzdeki dönemde insan sermayesi açısından Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yönlendireceğini savundu.

Özince, Active Academy'nin organize ettiği 7. Uluslararası Finans Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, İstanbul finans merkezi projesi konusunda ekonomi yönetiminin, devletin ciddi bir kapsam ortaya koyduğunu belirtti ve "Bunu metotlu bir şekilde yaptığımız takdirde kişisel kanaatim, IMF, Avrupa Birliği ile olan ilişkilerimize emsal, çok güçlü bir çıpa teşkil edeceğidir." dedi. Bankalar Birliği'nin bu konuda bugüne kadar yaptığı çalışmaların yanı sıra katkılarını, bir izleme fonksiyonu da yapacak şekilde düzenlediğini anlatan Özince, bunun en başta özel sektörün benimsemesi, sahiplenmesi, desteklemesi gereken bir konu olduğunu belirtti.

Küresel ekonomik krizle ilgili değerlendirmelerde de bulunan Ersin Özince, toz-dumanın ortadan kalktığında dünyada bir çok şeyin dengesinin, sıralamasının değişmiş olacağını söyledi. Büyük ihtimalle sadece gelişmiş ülkeler değil, gelişmekte olan ülkeler arasındaki sıralamaların, dengelerin de değişeceğini ifade eden İş Bankası'nın genel müdürü, şunları söyledi:

"Biz ülkemizin, ekonomimizin rekabet gücünü, mutlaka bu paradigma değişikliği tamamen oturduktan sonra bize yakışır, ihtiyaçlarımıza cevap verebilir bir konuma yönlendirmek durumundayız. Bunu şimdiden hedeflemek durumundayız. Çünkü kaygım o ki; bunu yapmazsak gelişmekte olan ülkeler ligindeki konumumuz gerileyebilir. Çünkü bizim ekonomimizin daraldığı bir dönemde, bunun tersine gelişimini sürdüren ve dünya ekonomisindeki rolü büyümekte olan G20 üyesi birçok gelişmekte olan ülke de var."

Türkiye'nin yakın coğrafyasındaki 2 milyar civarındaki insan topluluğunun, özellikle Türkiye gibi bir müteşebbis gücünün önderliğine halen ihtiyaç duyduğunu anlatan TBB Başkanı Özince, Türkiye'nin potansiyelinin halen önemli bir şekilde yerinde durduğunu kaydetti. Yeni dönemde Türkiye'nin hayati coğrafyasındaki özel sektör etkinliğini artırıcı politikalara, daha ince ayarlar yapması gerektiğini söyledi. Türkiye'nin mali sektörü büyütme çabalarına hız vermesi gerektiğini ifade eden Özince, krizin bu konuda da bir durgunluğa sebep olduğunu belirtti. Özince, "Türkiye'nin büyüme ihtiyaçları dikkate alınırsa mali sektörün büyütülmesi çok kararlı politikalarla sürdürülmelidir. Bu çok kolay değil." ifadelerini kullandı.

Hiç yorum yok:
Write yorum

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.