25 Mayıs 2010 Salı

Euro Yükselir mi

 

Euronun Son Durumu

Euro yükselmeden önce daha fazla düşecek

Uzmanlar, Avrupa’daki borç krizinin dolar karşısında son dört yılın en düşük seviyesine gerileyen euroya baskı uygulamaya devam edeceğini belirtiyor.

Avrupa’nın ortak para birimini kullanan 16 ülkenin hepsi için, eurodaki değer kaybı o kadar kötü bir gelişme değil. Euronun dolar karşısında son dört yılın en düşük seviyesine gerilemesi, Almanya gibi ihracatçı ülkelerin yararına bile olabilir. Hatta bu ülkeler, kemer sıkma politikalarının acı faturalarını, yabancı ülkelere yaptıkları satışlardan çıkarabilir.

Ancak euronun dolar karşısında değer kaybetmesi, ABD’nin ihracatına sekte vurabilir. Başkan Barack Obama’nın beş yıl içinde iki katına çıkarmayı planladığı ihracat, bu şekilde rekabet gücünü kaybedebilir.

Cenevre merkezli araştırma şirketi Uluslararası Para Politikaları ve Bankacılık Çalışmaları Merkezi Başkanı Charles Wyplosz, “Euronun değer kaybetmesi aslında bölge ülkeleri için iyi bir gelişme. Bu durum, euro bölgesinin kıta genelini etkisi altına alacak bir resesyon yaşamasının önüne geçebilir” dedi.

Wyplosz aynı zamanda, euronun dolar karşısında uzun vadede 1.10 ile 1.20 arasında değişen bir bantta işlem göreceğini tahmin ederken, “Euronun yeniden yükselişe geçmeden evvel daha derin düşüşler yaşayacağını düşünüyorum” dedi.

DÜŞÜŞ DEVAM EDECEK BEKLENTİSİ HAKİM

İsviçreli banka UBS ile birlikte Danske Bank A/S, Royal Bank of Scotland ve Bank of America Merrill Lynch’in strateji uzmanları da Wyplosz ile aynı görüşü paylaşıyor.

Uzmanlar, euronun yılsonuna kadar dolar karşısında 1.15 ile 1.26 arasında değişen bir bantta işlem göreceğini söylüyor.

Fransız BNP Paribas bankası ise 2011’in ilk çeyreğinde euro/dolar paritesinde tahmin edilenlerden daha büyük düşüşler görülebileceğini belirtti.

YUNANİSTAN ETKİSİ

Euro, 17 Mayıs’ta dolar karşısında son dört yılın en düşük seviyesine gerilirken, bu mali yılda toplam yüzde 14’lük değer kaybı yaşadı. Yunanistan’daki borç krizinin Avrupa geneline yayılacağı korkusunun Avrupa’nın ortak para birimine olan güveni yerle bir etmesi, bu düşüşteki en büyük unsur olarak gösteriliyor.

Diğer yandan, Bloomberg haber ajansının topladığı veriler, satın alma gücü paritesi açısından, yani benzer ürünlerin farklı para birimlerine göre değerleri dikkate alındığında, euronun dolar karşısında yüzde 8.2 oranında daha değerli olduğunu ortaya koydu.

BNP Paribas’ın döviz stratejisti Hans-Guenter Redeker, “Avrupa mali krizlerle boğuşmaya devam ettiği sürece, euro önümüzdeki üç ya da dört yılda dolar karşısında bu seviyelerde kalmaya devam edebilir” dedi.

Hiç yorum yok:
Write yorum

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.