1 Haziran 2010 Salı

IMF den Tam Puan

 

Sınavı AA İle Geçtik!

Mart ayında Uluslararası Para Fonu (IMF) ile köprüleri yıkan Türkiye fondan övgü aldı. Fonun 4. madde görüşmeleri kapsamında 20 maddeyi inceledi ve Türkiye ye 19 una tam puan verdi. 20 nci maddede ise Türkiye ye ekonomiyi istikrarın sürmesi için perhize devam mesajı verildi. IMF açıklamasında ekonomidebüyümenin tekrar başladığına dikkat çeken IMF, kriz önlemlerinin geri çekilmesi, işgücü maliyetlerinin düşürülmesi ve parasal sıkılaştırılmaya son verilmesi tavsiyesinde bulundu. Mali kuralın, mali disiplini kalıcı kılmak adına önemli bir dönüm noktası olduğuna dikkat çeken Fon, hükümete bu konuda "kararlı olması" çağrısı yaptı. Finans başta olmak üzere özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve ekonomiyönetimi ile bir araya gelen Türkiye Masası Şefi Rachel Van Elkan başkanlığındaki IMF heyeti temaslarını tamamlayarak Türkiye den ayrıldı. Yaklaşık iki hafta sürengörüşmelerin ardından hazırlanan Program Sonrası İzleme Değerlendirilmesi nde şu tespitlere yer verildi:

EKONOMİ GÜVEN VERİYOR:Mali disiplin, enflasyon hedeflemesine geçiş ve finansal sektör gözetiminin güçlenmesiekonomi yönetimine güveni artırdı.
BÜYÜME HIZLANACAK: Politika reformları yüksek miktarda dış sermaye çekerken, iç talep öncülüğünde hızlı bir büyüme sağlandı. Türkiye qbu yıl yüzde 6.25 büyüyecek.
BANKALAR RÜŞTÜNÜ İSPATLADI: Bankacılık sektörü dayanıklılığını kanıtladı.
ENFLASYON HEDEFİ: Geçici olarak çift haneli rakamlara ulaşan enflasyonun, maktu vergi artışlarının baz etkisinin ortadan kaybolması ve para politikası tepkisiyle kademeli olarak hedefe yönelmesi bekleniyor.
ÖNLEMLER İŞE YARADI: Hızlı parasal genişleme, yaratılan likidite imkânları, özel sektör borçlanma maliyetlerinidüşürdü, kamunun finansman maliyetini azalttı. Özel tüketimdeki toparlanmayı destekledi.
MERKEZ BANKASI NA ÖVGÜ: Merkez Bankası nın para politikası çıkış stratejisinin zamanlaması uygun. nÖNLEMLERİ GERİ ÇEKİN: Dengesiz ve sürdürülemez bir büyüme patikası oluşmasının engellenmesi için, krize karşı uygulanan politika önlemleri geri çekilmeli.
FİYATLAR DÜŞÜRÜLMELİ: Baz senaryoda politikalar, ihracatın desteklenmesi için yurtiçi talebin kontrol altında tutulması ve ürünlerin göreli fiyatlarının düşürülmesini amaçlamalı.
HARCAMALARA DİKKAT: Harcamalar bu yılın bütçesinde öngörülene yakın seyretmeli. Gelir azaltıcı politikalardan kaçınılmalı.
DENETİMLER ARTMALI: Gelir İdaresi Başkanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu, gelir beyanlarını birlikte takip etmeli.Bukurumların denetim kaynakları artırılmalı. Kurumlar tahsilatın artırılmasına yoğunlaşmalı. nDÖVİZ KREDİSİ UYARISI:İhracatçı olmayan şirketlere yabancı para cinsinden kredi verilmesi risk, dikkatli bir şekilde denetlenmeli.
İŞSİZLİK HALA RİSK: İşsizlik azalmış olsa da halen yüksek seyrediyor. İşgücü maliyetlerinin yüksekliği rekabet gücünü azaltıyor.
ASGARİ ÜCRET YÜKSEK: Asgari ücret yeni AB üyesi ülkelerin neredeyse tamamından daha yüksek seviyede.

ÖVGÜLER
* Ekonomi güven veriyor.
* Büyüme tekrar başladı.
* Türk bankaları rüştünü ispatladı
* Kriz önlemleri işe yaradı
* Faizde benzeri görülmedi
* Mali kural dönüm noktası

TAVSİYELER
* Kriz önlemlerini gerini çekin.
* Mali kuralda kararlı olun.
* Parasal sıkılaştırmaya son verilmeli.
* İşgücü maliyetleri azaltılmalı.
* Asgari ücret çok yüksek
* Fiyatlar düşürülmeli.

Hiç yorum yok:
Write yorum

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.