20 Haziran 2010 Pazar

Shanghai EXPO 2010

 

Türkiye, Shanghai EXPO'da ziyaretçilerin gözdesi

İpek Yolu'nu izleyen dünya ülkeleri Shanghai EXPO 2010 ile bir araya geldi. Türkiye Pavyonu fuara gelenlerin uğrak yerlerinden biri oldu. Ana teması 'Daha iyi şehir, daha iyi yaşam' olan EXPO'ya dünyanın bilinen en eski sosyal yaşam alanı Çatalhöyük ile katılan Türkiye, fuarı tanıtım fırsatına çevirdi ve 1 milyon 600 binden fazla kişiyi pavyonuna çekmeyi başardı.
Shanghai EXPO'da ziyaretçilerin gözdesi olan Türkiye Pavyonu Türk Günü'nde de renkli etkinliklere sahne oldu. Bayrak töreniyle başlayan etkinlikler Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın EXPO onur defterini imzalamasıyla devam etti. Etkinliğin açılışında bir konuşma yapan Çin Kültür Bakan Yardımcısı Li Hongfeng Türkiye Pavyonu'nu 'masalsı kırmızı bir kutuya' benzeterek "Türkiye, 'Daha iyi şehirler, daha iyi yaşamlar' konseptiyle kültürel ve tarihi derinliğini yansıtıyor. EXPO'daki Türk Pavyonu, zengin kültürünü, tarihi derinliğini ve gelecekteki yaratıcılığını ziyaretçilere sunuyor. Türkiye EXPO'da ziyaretçilerin gözdesi olacaktır. Katılımları için teşekkür ediyoruz." dedi.

GÜNAY: 7 MİLYONDAN FAZLA ZİYARETÇİ BEKLİYORUZ

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, açılış töreninde yaptığı konuşmasında, Çin'in 2006 Olimpiyatları'ndan sonra 2'nci önemli etkinliği ile dünyaya açıldığının altını çizerek, "Böylece Çin dünyada kendini tescillemiş oldu. Türkiye bu organizasyona güçlü bir şekilde katılıyor ve EXPO'ların temasına uygun olarak 'Medeniyetler Beşiği Türkiye' Anadolu ve İstanbul, (Bir şehir iki kıta) konseptiyle katılıyoruz. Bugüne kadar Türk Pavyonu, fuara katılanların yüzde 10'unu ağırlamış durumda. Fuar sonunda ziyaretçi sayısının 7 milyonun üstüne çıkacağını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı. Konuşmasında izlenimlerini de aktaran Bakan Günay, şunları kaydetti:

"Ekonomiyi, siyaseti, ticareti bir kenara bırakarak söylüyorum, Türkiye kültür ve turizm alanında Çin ile işbirliği içindedir. Bu ziyaret ve fuar bize bunu gösterdi ve öğretti. Çin'e gelen Türk öğrenci sayısı bugün 500'ü aşmış görünüyor. Bu kapsamda Ankara ve İstanbul'da çeşitli kurslar ve kültür merkezleri açmak adına Çin heyetiyle işbirliği sözleşmeleri yaptık. Türkiye de tıpkı Çin gibi, ekonomisiyle dünyaya açılan bir kapı. Türkiye'nin Çin ile işbirliği, her alanda her iki ülke için de fayda vericidir. EXPO ile biz, geleceği, geleneği ve tarihi Çin uygarlığına ve dünyaya tanıtmaya çalışıyoruz. Bu vesileyle Shanghai EXPO'yu planlayan yöneticilere de içtenlikle teşekkür edip, selamlıyorum."

EXPO 2010'da mimari çekiciliği ile göz dolduran Türkiye Pavyonu, daha sonra Anadolu Ateşi dans gösterisine tanıklık etti. Birbirinden farklı yöresel oyunların dev kadro ile sergilenişi Çinlileri adeta büyüledi. Çinli ziyaretçiler özellikle horon gibi ritmi yüksek oyunlara alkışlarla eşlik etti. Gösterinin ardından ise Anadolu Ateşi ayakta alkışlandı.

Türkiye'ye gösterilen ilgiden oldukça memnun olduklarını vurgulayan Türkiye Pavyonu Yüksek Komiseri Sencar Özsoy, "Aynı zamanda 20 Haziran Türk Günü'ne özel hazırlanan bir sürprizle, gösteriyi izlemek üzere Auditorium Kırmızı Salon'a giren 88'nci ziyaretçi, İstanbul'a iki kişilik gidiş-dönüş bileti kazandı. Türkiye'ye gösterilen ilgi bizi EXPO ekibi olarak ülkemiz adına gururlandırmaktadır." dedi.

(CİHAN)

Hiç yorum yok:
Write yorum

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.