Ana içeriğe atla

Türkiye İhracatı Arttı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, mayıs ayında ihracat, 2009 yılının aynı ayına göre yüzde 24.89 artışla 9 milyar 69 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

TİM tarafından Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (OSB) Tosçelik Yassı ve Yapısal Çelik üretim tesisinde düzenlenen toplantı öncesinde mayıs ayı ihracat rakamları açıklandı.

Açıklamaya göre, bu yılın ilk 5 ayında ihracat yüzde 23,42 artışla 44 milyar 153 milyon 375 bin dolar oldu.

Son 12 aylık ihracat ise önceki döneme göre yüzde 2,72 azalışla 105 milyar 460 milyon 14 bin dolara geriledi.

Türkiye'nin mayıs ayında toplam ihracatının yüzde 83,96'sını gerçekleştiren sanayi grubunda yüzde 23,42 artışla 7 milyar 614 milyon 433 bin dolarlık, yüzde 12,28'ini oluşturan tarım grubunda yüzde 22,22 oranındaki artışla 1 milyar 113 milyon 467 bin dolarlık, yüzde 3,76'sını oluşturan madencilikte ise yüzde 88,60'lık artışla 341 milyon 278 bin dolarlık ihracat yapıldı.

Sanayi sektörü alt başlığı altında yüzde 64,87 payla ilk sırada yer alan sanayi mamulleri içinde en büyük payı yüzde 14,97'lik payla otomotiv endüstrisi alırken, otomotivi yüzde 13,01 payla demir çelik ürünleri, yüzde 11,62 ile hazır giyim ve konfeksiyon takip etti.

Aynı dönemde en yüksek ihracat artışı yüzde 88,60 ile madencilik ürünlerinde gerçekleşti. Madencilik ürünlerini yüzde 53,01 ile fındık ve mamulleri, yüzde 51,12 ile gemi ve yat sektörü, yüzde 43,78 ile demir çelik ürünleri izledi.

Mayıs ayında ihracatında gerileme yaşanan tek ürün grubu, yüzde 5,33'lük azalışla kuru meyve ve mamullerinde oldu.

Sanayi grubunda, demir çelik ürünleri ihracatı hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatını geçerek, otomotiv endüstrisinin ardından ikinci en büyük ihracatçı oldu.

TL bazında ihracat artışı yüzde 23.52

Miktar olarak bakıldığında, sırasıyla 1 milyar 358 milyon 28 bin dolar ile otomotiv endüstrisi, 1 milyar 180 milyon 47 bin dolar ile demir çelik ürünleri, 1 milyar 53 milyon 411 bin dolar ile hazırgiyim ve konfeksiyon, 1 milyar 47 milyon 465 bin dolar ile kimyevi maddeler ve mamulleri 1 milyar dolar ve üzerinde aylık ihracat gerçekleştiren alt sektörleri oluşturdu.

Geçtiğimiz ay ihracat artışı 2009'un aynı dönemine göre Türk lirası bazında değerlendirildiğinde yüzde 23,52 olurken, azalış yüzde 6,36 ile kuru meyve ve mamulleri ile yüzde 0,97 oranıyla kesme çiçekte gerçekleşti.

Almanya ilk, Çin 15. sırada

Mayıs ayında Türkiye ihracatında ilk 10 ülke sırasıyla Almanya, İtalya, İngiltere, Fransa, Irak, Rusya Federasyonu, Birleşik Arap Emirlikleri, İspanya, ABD ve Suudi Arabistan oldu.

Türkiye'nin ilk 20 ülkeye ilk 5 aydaki ihracatının toplamı 30 milyar 55 milyon 200 bin dolar seviyesinde olurken, bu dönemdeki toplam ihracat ise 44 milyar 153 milyon 381 bin dolar olarak gerçekleşti.

Mayıs ayında gerçekleştirdikleri ihracata göre en fazla ihracat yapan birlikler ise İstanbul Maden ve Metal İhracatçı Birlikleri (İMMİB), Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB), İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB), Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB), Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri (OAİB), Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği (İİB), Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB), Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği (DKİB), Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (DETKİB), Antalya İhracatçı Birlikleri (AİB) ve Karadeniz İhracatçı Birlikleri (KİB) olarak sıralandı.

1 milyar doların üzerinde ihracat yapan genel sekreterlikler, 2 milyar 876 milyon 244 bin dolarla İMMİB, 1 milyar 490 milyon 820 bin dolarla UİB ve 1 milyar 189 milyon 94 bin dolarla İTKİB oldu.

Yorumlar

Popüler Yazılar

Segem sınavı örnek sorular

  Örnek Çalışma Soruları 1. Ülkemizde sigortanın başlamasına ilk hangi olay neden olmuştur? A) Beyoğlu Yangını B) Tanzimat Fermanı C) Meşrutiyetin İlanı D) Şark Meselesi 2 . I. Emniyet II. Güven III. Risk Yönetimi IV. Ürün kalitesini artırmak Yukarıdakilerden hangileri sigortanın işlevlerinden biridir? A) I ve II B) I ve III C) I, II ve III D) I, II, III ve IV 3. Aşağıdakilerden hangisi eksik sigorta tanımıdır? A) Sigorta bedelinin sigortaya konu malın değerinin altında olmasıdır. B) Sigorta bedelinin sigortaya konu malın değerinin üstünde olmasıdır. C) Gerçekleşen zarar tutarının sigorta bedelinin altında olması durumudur. D) Gerçekleşen zarar tutarının sigorta bedelinin üstünde olmasıdır. 4. Aşağıdakilerden hangisi üstlendiği riski devrederek garanti altına alan sigortacıdır? A) Reasürör B) Sedan C) Aktüer D) Kotpar 5. Aşağıdakilerden hangisi 5684 sayılı Kanun’un özelliklerinden değildir? A) Bir çerçeve kanun niteliğinded...

Segem sınavda çıkacak sorular

SİGORTA ACENTELERİ TEKNİK PERSONEL EĞİTİM PROGRAMI ÖRNEK SINAV SORULARI Bu dokümanda yer alan bütün soruların her hakkı saklıdır. Herhangi bir amaçla soruların tamamının veya bir kısmının Sigortacılık Eğitim Merkezinin yazılı izni olmadan kopya edilmesi, fotoğrafının çekilmesi, herhangi bir yolla çoğaltılması, yayımlanması ya da kullanılması yasaktır. 1. Sigortacılık uygulamasında tehlike ve tehlike olasılığının karşılığı olan kelime aşağıdakilerden hangisidir? a) Hasar b) Riziko c) Kasdi Edim d) Olasılık 2. Vefata bağlı bir hayat poliçesinde lehdar kimdir? a) Her zaman sigorta ettirendir. b) Lehine poliçe düzenlenen kişidir. c) Her zaman sigortacıdır. d) Her zaman sigortalıdır. 3. Sigorta poliçesi ile ilgili bilgilerden hangisi yanlıştır ? a) Sigorta poliçesi sözleşmenin yapıldığına dair yazılı bir delildir. b) Sigorta poliçesi sigortacı ile sigortalının hak ve yükümlülüklerini gösterir. c) Sigorta poliçesinde azami teminat tutarı yazılıdı...

SİGORTAYA İLİŞKİN BAZI TEKNİK TERİMLER

SİGORTAYA İLİŞKİN BAZI TEKNİK TERİMLER ABONMAN POLIÇE: Emtianın değer ve miktarının yıl içinde dönemsel değişiklikler gösterdiği durumlarda uygulanan poliçelerdir. Böylece sigortalıya tam korunma ve prim tasarrufu imkanı sağlar. ACENTE: Sigorta şirketine bağlı olarak mesleki faaliyette bulunan, yetki ve sorumlulukları, yasa, yönetmelikler ve sözleşme ile belirlenmiş sigorta aracısıdır. AKTÜER: Yatırımlar, sigorta primi, karşılıklar gibi sigortacılıkla ilgili teknik ve finansal konularda, olasılık hesapları ve istatistik alanında uzman olan yetkili kişidir. ALTERNATİF RİSK TRANSFER SİSTEMİ: Gerçekleşebilecek risklerin klasik sigorta sisteminden farklı bir yolla temin edilmesidir. Bu yöntem, bağlı bir sigorta şirketi kurmak olabildiği gibi, çeşitli mali araçlar kullanılarak da yapılabilmektedir. ARACI: Sigorta ve reasürans işlemlerinde, sigorta veya reasürans şirketi adına, ilgili mevzuata göre belirlenmiş işleri yapmaya yasal olarak yetkili üçüncü kişiyi ifa...