9 Haziran 2010 Çarşamba

Türkiye İle Rusya Arasındaki Tarihi İmza

 

Türkiye ile Rusya bugün İstanbul'da her iki ülkenin başbakanlarının katıldığı bir törende, Akkuyu nükleer santral projesi ve turistlerin güvenliğini sağlama konusunda iki önemli anlaşma imzalandı.

Anlaşmalar, İstanbul'daki "Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (CICA)" kapsamında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in de katıldığı Çırağan Sarayı'ndaki törende Türk ve Rus bakanlar tarafından imzalandı.

Enerji tarafında yapılan anlaşma, Türkiye'de kurulacak nükleer güç santrallerini lisanslama ve denetim konularında tecrübe ve bilgi değişimini öngörüyor.

Anlaşmayla, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) ve Rusya Federal Çevre, Endüstri ve Nükleer Denetleme Servisi (ROSTECHNADZOR) arasındaki işbirliği düzenleniyor.

Başbakan Erdoğan imza sonrası yapılan ortak basın toplantısında, "Az önce ilişkilerimizi pekiştirecek iki anlaşma imzalandı. Memnuniyet duyuyoruz. Ekonomik iyileşme ve istikrara katkı sağlayacak. Rusya ile ilişkilerimiz ayrıcalıklı bir konuma sahip. 11 – 12 Mayıs'ta Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ile önemli adım attık. Mevcut durumumuz değerlendirildi ve önemli adımların atılmasına neden oldu. Başbakan Vladimir Putin'in ziyareti ilişkilerimizi hızlandırdı" dedi

Görüşmelerde Rusya'dan alınan doğalgazın fiyatı, Samsun-Ceyhan boru hattı konularında önemli adımlar atılması da bekleniyor.

Ayrıca, Rusya'dan alınan doğalgazın fiyatı da masaya yatırılması da gündemde bulunuyor. Türkiye'nin Ukrayna'ya metreküp başına uygulanan 100 dolarlık indirimi gündeme getirip, kendisinin ödediği 330 doların aşağı çekilmesini talep etmesi bekleniyor.

Rusya Devlet Başkanı Dimitry Medvedev'in Ankara ziyaretinde iki ülke arasında ham petrolün Samsun-Ceyhan hattından taşınması ile Mersin Akkuyu'da Türkiye'nin ilk nükleer santralinin yapılması konusunda mutabakata varılmış ve ilgili anlaşmalar 12 Mayıs'ta imzalanmıştı.

AKKUYU PROJESİ

Rusya ile yaklaşık 20 milyar dolara mal olması beklenen Türkiye'nin ilk nükleer santrali olacak olan Akkuyu santralinde ilk ünitenin en geç 2018 yılında devreye alınması planlanıyor.

Türkiye Elektrik Ticaret A.Ş. (TETAŞ) tarafından açılan nükleer santral ihalesine tek katılımcı olarak giren Rus-Türk ortaklığı Atomstroyexport- Inter RAO-Park Teknik'ten oluşan konsorsiyum, önce 21.16 kilowatt saat/sentlik teklif vermiş, ardından bu rakam kilowatt saat başına 15.3-13.4 sent aralığına çekilmişti. Ancak Danıştay'ın sürece temel teşkil eden yönetmeliğin üç maddesine ilişkin yürürlüğü durdurmasının ardından ihale 20 Kasım 2009'da iptal edilmişti.

SAMSUN-CEYHAN BORU HATTI


Rusya ile aynı zamanda petrolün boğazlardan taşınmasına yönelik konuların da Rus heyetiyle yapılan görüşmelerde ele alınması planlanıyor. Bu kapsamda, Boğazlar'dan yoğun tanker geçişini engellemek isteyen Türkiye, Chevron, Exxonmobil, BP, Total, ENI gibi büyük enerji şirketleriyle Boğazlar yerine gönüllü olarak by-pass hatlarına yönelmeleri konusunda görüşmeler yürütüyor.

Rus hükümetinin de by-pass hatlarına yönelmeye sıcak baktığı Türk Dışişleri yetkilileri tarafından ifade ediliyor. Şirketlerin de bu projeye sıcak bakması halinde Samsun- Ceyhan Hattı'nın kapasitesinin 60 milyon tondan 100 milyon tona çıkarılabileceği belitiliyor.

Hiç yorum yok:
Write yorum

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.