23 Temmuz 2010 Cuma

Yeni Vergi Tasarısı

 

Vergide Yeni Dönem

TBMM Genel Kurulu’na sunulan yeni vergi tasarısıyla kaçakları azaltmak hedeflenirken, ihbarlara ödül geliyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan yeni tasarı vergi denetimlerine köklü değişiklikler getiriyor. Vergi incelemeleri tam veya sınırlı olmak üzere ikiye ayrılıyor. Vergi incelemesine tabi tutulacak şirketler risk analizlerine göre belirlenecek. Şirketler yıllık iş hacimleri, aktif ve sermaye büyüklüklerine göre üç gruba ayrılacak. Büyük mükellefler üç yılda bir, orta büyüklükteki mükellefler 6 yılda bir, daha küçük ölçektekiler ise 9 yılda bir denetlenecek. Tasarıyla denetim maksimum bir yılda bitirilecek, yetmezse 6 ay ek süre verilecek. İncelemenin bitirilememe nedenleri mükelleflere yazılı olarak bildirilecek. Peki, öngörülen sürede bitmeyen incelemelerin akıbeti ne olacak? Bu konuda mevcut tasarıda bir hüküm bulunmuyor. Tasarı yasalaşırsa bir koordinasyon kurulu oluşturulacak. Aslında Maliye Bakanlığı bünyesinde mevcut bir kurul zaten vardı. Tasarıyla bu kurul yasal zemine oturacak.

Denetçiler Kilit Rol Oyanayacak

Tasarını yasalaşmasıyla kilit bir rol üstlenecek denetim elemanları için performans sistemi hayata geçirilecek. Kaçakları tespit eden başarılı denetim elemanlarına prim verilecek. suistimallerin önüne geçemk içinse ceza öngörülüyor. Örneğin raporları hatalı çıkan denetimcilerin notları düşecek. Bu amaçal denetim kadrosuda güçlendirilecek. Halen 40 binin üzerinde elemanı bulunan Gelirler İdaresi Başkanlığı bünyesine 15 bin ek personel alınacağı düşünülüyor.

Yeni tasarı kayıt dışılığı azaltmak ve vergi denetimlerine belirli bir standart getirmek için önemli düzenlemeler öngörüyor. Denetimlerin daha etkin ve cezaların daha caydırıcı olması, denetçilerin keyfi hareket etmemesi ve denetimlere süre sınırı getirilmesi bunlardan birkaçı... Yine de kağıt üstündeki çözümlerin gerçek hayatta karşılığının neler olacağını görmek için uygulamaları beklemek gerekiyor.

infomag - aylık iş ve ekonomi dergisi

Hiç yorum yok:
Write yorum

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.