Ana içeriğe atla

Vadeli İşlem Piyasaları

Vadeli İşlem Piyasaları (Forward)

Vadeli İşlemler ileriki tarihte teslimi söz konusu olacak herhangi bir malın vadesi, fiyatı ve miktarı bugünden belirlenecek sözleşmeye bağlandığı işlemlerdir. Forward işlemler kesin ve bağlayıcı işlemlerdir. Çok basit ve yaygın olarak kullanılır. Her türlü mal ve piyasa için söz konusu olabilir; Ancak genellikle döviz ve faiz forwardı olmak üzere 2'ye ayrılır.

Bankaların kendi aralarında veya müşteriyle yaptıkları işlemlerdir. Sözleşmenin 2 tarafında bankalar varsa bu işlemler INTERBANK işlemlerdir. Bu piyasada alıcı ile satıcı tamamen kendilerini önceden belirledikleri şartlara bağlı olarak ilerideki tarihte fiziki teslimi gerçekleştirmek üzere alım ve satım yaparlar.

Vadeli İşlemler merkezi bir pazar yeri olmayan ve bankalarla bankalar veya bankalarla müşteriler arasında gerçekleştirilen örgütsüz piyasa işlemleridir. Forward sözleşmesinin vadesi 1 günden başlar ve bir kaç yılı kapsayabilir.

Forward Piyasalarının 2 Temel Fonksiyonu Vardır.

1 Kur riskini ortadan kaldırmak.
2 Spekülatif işlemler için kullnmasıdır.

Forward Sözleşmelerinin Özellikleri

1 Forward işlemler merkezi bir pazar yeri olmayan ve bankalarla müşteriler arasında gerçekleşen işlemlerdir.

2 Vadeli İşlemler çeşitli iletişim araçlarıyla gerçekleştirilmekte ve fiyatlar müşterinin itibarına göre değişmektedir.

3 Forward Sözleşmeler standart sözleşmeler değildir.

4 Vadeli İşlemler 3. kişilere devredilemez bu nedenle sözleşmelerin iptal edilmesi tarafların mutabık kalmalarıyla mümkündür.

5 Vadeli Sözleşmelerin vadesi geldiğinde tarafların yükümlülüklerini yerine getirmeleri gerekir. Ancak sözleşme tarafları anlaşmaları sonucu vade bakımından uzatabilir.

6 Vadeli İşlemlerde sözleşmenin gerçekleşme anına kadar tarafların birbirlerine ödeme yapması söz konusu değildir.

Yorumlar

Popüler Yazılar

Segem sınavı örnek sorular

  Örnek Çalışma Soruları 1. Ülkemizde sigortanın başlamasına ilk hangi olay neden olmuştur? A) Beyoğlu Yangını B) Tanzimat Fermanı C) Meşrutiyetin İlanı D) Şark Meselesi 2 . I. Emniyet II. Güven III. Risk Yönetimi IV. Ürün kalitesini artırmak Yukarıdakilerden hangileri sigortanın işlevlerinden biridir? A) I ve II B) I ve III C) I, II ve III D) I, II, III ve IV 3. Aşağıdakilerden hangisi eksik sigorta tanımıdır? A) Sigorta bedelinin sigortaya konu malın değerinin altında olmasıdır. B) Sigorta bedelinin sigortaya konu malın değerinin üstünde olmasıdır. C) Gerçekleşen zarar tutarının sigorta bedelinin altında olması durumudur. D) Gerçekleşen zarar tutarının sigorta bedelinin üstünde olmasıdır. 4. Aşağıdakilerden hangisi üstlendiği riski devrederek garanti altına alan sigortacıdır? A) Reasürör B) Sedan C) Aktüer D) Kotpar 5. Aşağıdakilerden hangisi 5684 sayılı Kanun’un özelliklerinden değildir? A) Bir çerçeve kanun niteliğinded...

Segem sınavda çıkacak sorular

SİGORTA ACENTELERİ TEKNİK PERSONEL EĞİTİM PROGRAMI ÖRNEK SINAV SORULARI Bu dokümanda yer alan bütün soruların her hakkı saklıdır. Herhangi bir amaçla soruların tamamının veya bir kısmının Sigortacılık Eğitim Merkezinin yazılı izni olmadan kopya edilmesi, fotoğrafının çekilmesi, herhangi bir yolla çoğaltılması, yayımlanması ya da kullanılması yasaktır. 1. Sigortacılık uygulamasında tehlike ve tehlike olasılığının karşılığı olan kelime aşağıdakilerden hangisidir? a) Hasar b) Riziko c) Kasdi Edim d) Olasılık 2. Vefata bağlı bir hayat poliçesinde lehdar kimdir? a) Her zaman sigorta ettirendir. b) Lehine poliçe düzenlenen kişidir. c) Her zaman sigortacıdır. d) Her zaman sigortalıdır. 3. Sigorta poliçesi ile ilgili bilgilerden hangisi yanlıştır ? a) Sigorta poliçesi sözleşmenin yapıldığına dair yazılı bir delildir. b) Sigorta poliçesi sigortacı ile sigortalının hak ve yükümlülüklerini gösterir. c) Sigorta poliçesinde azami teminat tutarı yazılıdı...

SİGORTAYA İLİŞKİN BAZI TEKNİK TERİMLER

SİGORTAYA İLİŞKİN BAZI TEKNİK TERİMLER ABONMAN POLIÇE: Emtianın değer ve miktarının yıl içinde dönemsel değişiklikler gösterdiği durumlarda uygulanan poliçelerdir. Böylece sigortalıya tam korunma ve prim tasarrufu imkanı sağlar. ACENTE: Sigorta şirketine bağlı olarak mesleki faaliyette bulunan, yetki ve sorumlulukları, yasa, yönetmelikler ve sözleşme ile belirlenmiş sigorta aracısıdır. AKTÜER: Yatırımlar, sigorta primi, karşılıklar gibi sigortacılıkla ilgili teknik ve finansal konularda, olasılık hesapları ve istatistik alanında uzman olan yetkili kişidir. ALTERNATİF RİSK TRANSFER SİSTEMİ: Gerçekleşebilecek risklerin klasik sigorta sisteminden farklı bir yolla temin edilmesidir. Bu yöntem, bağlı bir sigorta şirketi kurmak olabildiği gibi, çeşitli mali araçlar kullanılarak da yapılabilmektedir. ARACI: Sigorta ve reasürans işlemlerinde, sigorta veya reasürans şirketi adına, ilgili mevzuata göre belirlenmiş işleri yapmaya yasal olarak yetkili üçüncü kişiyi ifa...