16 Ekim 2010 Cumartesi

Bankacılık Nedir

 

Bankacılık Nedir?


Banka ile ilgili olarak yapılan tanımların hemen hepsinde, bankaların fon toplama ve fon kullandırma olarak iki temel fonksiyonu vurgulanmaktadır. Bu iki temel fonksiyon bazı tanımlarda, para almak ve para satmak olarak da ifade edilmekledir. 'Tanımlarda vurgulanan bir diğer konuda, bankaların işletme olarak nitelendirilmesidir. Zaten bankaların ana amaçlarının para alıp satmak olduğu düşünüldüğünde; bankaları kısaca temel amaçları para alıp satmak olan hizmet işletmeleri olarak tanımlayabiliriz.
Bankaların esas fonksiyonu, ekonomide yatırımları hızlandırabilmek için fon kullandırma işlemlerini kolaylaştırmaktır. Bankalar, borç para vermek isteyenlerle borç para almak isteyenler arasında aracılık rolü oynarlar. Ayrıca mali işlemler ile hizmet işlemleri yaparlar.
Sonuç olarak bankayı, fon toplayan/on kullandıran, para ve kredi araçlarının transfer ve tahsillerine aracılık eden ve diğer çeşitli bankacılık hizmetlerini yerine getiren işletme olarak tanımlayabiliriz. Aslında günümüz açısından, yaptığımız bu tanım bile bankayı tanımlamaya yeterli değildir. Çünkü günümüzde bankaların yaptığı işlemler o kadar çoğalmış ve o kadar çeşitlenmiştir ki, bankanın kapsamlı bir tanımını yapmak gittikçe zorlaşmaktadır.

Ekodialog.

Hiç yorum yok:
Write yorum

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.