Ana içeriğe atla

Ülkemizde Bankaların Kuruluş ve Faaliyetleri İşlemleri Nasıldır

Ülkemizde Bankaların Kuruluş ve Faaliyetleri İşlemleri Nasıldır?


 
Ticaret, sanayi ve hizmet işletmeleri şahıs işletmesi, şahıs ortaklığı veya sermaye ortaklığı şeklinde kurulabilir ve bu konuda bir sınırlama veya zorlama söz konusu değildir. Oysa, ülkemizde banka işletmelerinin anonim şirket şeklinde kurulma zorunluluğu vardır. Başka bir anlatımla ülkemizde banka işletmeleri, şahıs işletmesi, kollektif ortaklık, adi komandit ortaklık, limited ortaklık ve sermayesi paylara bölünmüş komandit ortaklık şeklinde kurulamazlar. BnkK.'nda bankaların anonim ortaklık şeklinde kurulması zorunluluğuna ilişkin olan hükmün gerekçesi bize göre; bu ortaklıkların ortak sayısının fazla olması, daha profesyonelce bir yönetime sahip olmaları, ve çeşitli menkul kıymetleri çıkarmayla ilgili işlemleri SPK'ya göre daha rahat yapabilmeleri gibi gerekçelerdir.

 
Anonim ortaklıkların kurulmasıyla ilgili işlemlerden başka, banka işletmelerinin kurulmasıyla ilgili ülkemizde bazı ek koşullarında yerine getirilmesi gerekmektedir. Ülkemizdeki uygulamaya ve BnkK. 'ya göre banka kuruluşunda istenen bu ek koşulları aşağıdaki gibi özetlemek mümkündür:

 
Bankaların Kuruluş İşlemleri

 
Banka Kurucuların Nitelikleri Neler Olmalıdır?

 
Kurucularının,

 
  1. Müflis veya konkordato ilan etmiş olmaması,
  2. Tasfiyeye tabi tutulan bankerler, bankalar, sigorta şirketleri ve para ve sermaye piyasalarında faaliyet gösteren kurumlarda ve Fona devredilen bankalarda doğrudan veya dolaylı olarak yüzde on ve daha fazla oranda pay sahibi olmaması,

 
Bankaların Kuruluş ve Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik

 
Hakkında 14. madde uyarınca işlem yapılmakta olan bir bankada doğrudan veya dolaylı olarak yüzde on ve daha fazla bir oranda pay sahibi olmaması veya bu oranın altında olsa dahi yönetim ve denetim kurullarına üye belirleme imtiyazı veren pay sahibi olmaması,

 
Taksirli suçlar hariç olmak üzere affa uğramış olsalar bile ağır hapis veya beş yıldan fazla hapis yahut basit nitelikli zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlar istimal ve istihlak kaçakçılığı dışında kalan kaçakçılık suçları, resmi ihale alım ve satımlara fesat karıştırma, kara para aklama veya Devlet sırlarını açığa vurma, vergi kaçakçılığı veya vergi kaçakçılığına teşebbüs ya da iştirak suçlarından dolayı hüküm giymiş bulunmaması,

 
Banka kurucusu veya ortağı olmanın gerektirdiği mali güç ve itibara sahip bulunması.

 
Bankaların Hisse Senetlerinin Nitelikleri Nasıl Olmalıdır?

 
Bankaların Kuruluş Şartları

 
  1. Hisse senetlerinin nakit karşılığı çıkarılması ve tamamının ada yazılı olması, tüzel kişi kurucuların yönetim ve denetimine sahip gerçek kişilerin kim olduğunun belgelenmesi ve kurucularda aranan şartları taşıması gerekir.
  2. Ödenmiş Sermayelerinin Alt Sınırı: Bankaların nakden ve her türlü muvazaadan uzak olarak ödenmiş olan sermayeleri 20 Trilyon TL'den az olamaz.
  3. Ana Sözleşmesinin Kapsamı: Bankaların kuruluşla ilgili ana sözleşmelerinin BnkK. hükümlerine uygun olarak düzenlenmesi gerekmektedir.
  4. Sermayenin %10 ve Daha Fazlasına Sahip Olacak Ortakların Nitelikleri: Sermayenin doğrudan veya dolaylı olarak %10 ve daha fazlasına sahip olan ortakların kurucularda aranan nitelikleri taşıması şarttır. Bu nitelikleri kaybeden ortaklar ile Kurulun iznini almadan pay edinen ortaklar, temettü dışındaki ortaklık haklarından yararlanamaz. Bu durumda temettü dışındaki ortaklık hakları Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından kullanılır.

 
Bankaların Faaliyete Başlamayla ile İlgili Özellikleri Nelerdir?

 
  1. Kuruluş izni veya Türkiye'de şube açma izni almış olan bir bankanın, mevduat kabulü veya bankacılık işlemleri yapmak üzere ayrıca izin alması şarttır. Bu izin bir beyanname ile yapılacak başvuru üzerine Kurulca verilir. Verilen izinler Resmi Gazete'de yayınlanır.
  2. Başvuru ile iznin verilmesine ilişkin esas ve usuller Kurumca çıkarılacak yönetmelikle tespit edilir. Kuruluş izni almış bir bankanın faaliyete geçebilmesi için,
  3. Sermayenin nakit olarak ödenmiş olması,
  4. Esas sermayenin % 5'i faaliyete başlamadan önce ve kalan % 5'i de faaliyete geçiş tarihinden itibaren bir yıl içinde olmak üzere kurucular tarafından Fona asgari sermayenin % 10'u tutarında ayrıca sisteme giriş payı yatırılması.
  5. Bankacılık işlemlerini gerçekleştirebilecek ölçüde yönetim, personel ve teknik donanıma sahip olunması, şarttır.

 
Ülkemizde Bankaların Kredi Verme İşlemleri İle İlgili Sınırlamalar Nelerdir?

 
Bankaların kredi verme işlemleri ile ilgili sınırlamalar ise şöyledir:

  1. Bir banka gerçek veya tüzel bir kişiye öz kaynaklarının % 25'inden fazla kredi vereme/, aval ve kefaletlerini kabul edemez.
  2. Yine bir gerçek veya tüzel kişiye doğrudan veya dolaylı olarak banka öz kaynaklarının % 10'undan daha fazla oranda verilen krediler ile kabul edilen aval ve kefaletler büyük kredi say ılır ve bu kabul edilen aval ve kefaletler hariç olmak üzere bunların toplamı öz kaynaklarının 8 katını aşamaz.
  3. Bu Kanun uygulanmasında dolaylı pay sahipliği, dolaylı kredi ve dolaylı iştirak tanımları ile kredi sınırlarının hesabında gayri nakdi kredilerin dikkate alınma oranlan Kurulca belirlenir.

 
Ekodialog.

Yorumlar

Popüler Yazılar

Segem sınavı örnek sorular

  Örnek Çalışma Soruları 1. Ülkemizde sigortanın başlamasına ilk hangi olay neden olmuştur? A) Beyoğlu Yangını B) Tanzimat Fermanı C) Meşrutiyetin İlanı D) Şark Meselesi 2 . I. Emniyet II. Güven III. Risk Yönetimi IV. Ürün kalitesini artırmak Yukarıdakilerden hangileri sigortanın işlevlerinden biridir? A) I ve II B) I ve III C) I, II ve III D) I, II, III ve IV 3. Aşağıdakilerden hangisi eksik sigorta tanımıdır? A) Sigorta bedelinin sigortaya konu malın değerinin altında olmasıdır. B) Sigorta bedelinin sigortaya konu malın değerinin üstünde olmasıdır. C) Gerçekleşen zarar tutarının sigorta bedelinin altında olması durumudur. D) Gerçekleşen zarar tutarının sigorta bedelinin üstünde olmasıdır. 4. Aşağıdakilerden hangisi üstlendiği riski devrederek garanti altına alan sigortacıdır? A) Reasürör B) Sedan C) Aktüer D) Kotpar 5. Aşağıdakilerden hangisi 5684 sayılı Kanun’un özelliklerinden değildir? A) Bir çerçeve kanun niteliğinded...

Segem sınavda çıkacak sorular

SİGORTA ACENTELERİ TEKNİK PERSONEL EĞİTİM PROGRAMI ÖRNEK SINAV SORULARI Bu dokümanda yer alan bütün soruların her hakkı saklıdır. Herhangi bir amaçla soruların tamamının veya bir kısmının Sigortacılık Eğitim Merkezinin yazılı izni olmadan kopya edilmesi, fotoğrafının çekilmesi, herhangi bir yolla çoğaltılması, yayımlanması ya da kullanılması yasaktır. 1. Sigortacılık uygulamasında tehlike ve tehlike olasılığının karşılığı olan kelime aşağıdakilerden hangisidir? a) Hasar b) Riziko c) Kasdi Edim d) Olasılık 2. Vefata bağlı bir hayat poliçesinde lehdar kimdir? a) Her zaman sigorta ettirendir. b) Lehine poliçe düzenlenen kişidir. c) Her zaman sigortacıdır. d) Her zaman sigortalıdır. 3. Sigorta poliçesi ile ilgili bilgilerden hangisi yanlıştır ? a) Sigorta poliçesi sözleşmenin yapıldığına dair yazılı bir delildir. b) Sigorta poliçesi sigortacı ile sigortalının hak ve yükümlülüklerini gösterir. c) Sigorta poliçesinde azami teminat tutarı yazılıdı...

SİGORTAYA İLİŞKİN BAZI TEKNİK TERİMLER

SİGORTAYA İLİŞKİN BAZI TEKNİK TERİMLER ABONMAN POLIÇE: Emtianın değer ve miktarının yıl içinde dönemsel değişiklikler gösterdiği durumlarda uygulanan poliçelerdir. Böylece sigortalıya tam korunma ve prim tasarrufu imkanı sağlar. ACENTE: Sigorta şirketine bağlı olarak mesleki faaliyette bulunan, yetki ve sorumlulukları, yasa, yönetmelikler ve sözleşme ile belirlenmiş sigorta aracısıdır. AKTÜER: Yatırımlar, sigorta primi, karşılıklar gibi sigortacılıkla ilgili teknik ve finansal konularda, olasılık hesapları ve istatistik alanında uzman olan yetkili kişidir. ALTERNATİF RİSK TRANSFER SİSTEMİ: Gerçekleşebilecek risklerin klasik sigorta sisteminden farklı bir yolla temin edilmesidir. Bu yöntem, bağlı bir sigorta şirketi kurmak olabildiği gibi, çeşitli mali araçlar kullanılarak da yapılabilmektedir. ARACI: Sigorta ve reasürans işlemlerinde, sigorta veya reasürans şirketi adına, ilgili mevzuata göre belirlenmiş işleri yapmaya yasal olarak yetkili üçüncü kişiyi ifa...