16 Ekim 2010 Cumartesi

Ülkemizde Bankaların Yönetimi Kimler Tarafından Yapılır

 

Ülkemizde Bankaların Yönetimi Kimler Tarafından Yapılır?


  1. Bankaların yönetiminin profesyonel yöneticiler tarafından yapılması amaçlanmaktadır. Banka yöneticilerinden belirli bir tahsil, belirli bir deneyim ve BnkK.'na aykırı davranmaktan dolayı hapis veya bir defadan fazla ağır para cezası ile cezalandırılmamış, yüz kızartıcı suçlardan dolayı mahkum olmamış, iflas etmemiş olmaları istenmektedir.
  2. Banka genel müdür ve yardımcılarının hukuk, iktisat, işletmecilik, maliye, bankacılık, mühendislik-işletmecilik dallarında en az lisans düzeyinde öğrenim görmüş olmaları ve bankacılık ve işletmecilik dallarında genel müdürlüğe atanacakların en az (1) yıl, genel müdür yardımcılıklarına atanacakların ise en az 7 yıl tecrübe sahibi olmaları şarttır.

Ülkemizde Bankaların Denetimi Nasıl Yapılır? Banka Denetim

  1. Bankaların iç denetimi, anonim ortaklıklarda olduğu gibi ilk olarak iç denetçiler tarafından yapılmakta; ayrıca bankaların bünyelerine bağlı müfettişler çalıştırılmaktadır.
  2. Bankalar işlemleri nedeniyle karşılaştıkları risklerin izlenmesi ve kontrolü sağlamak amacıyla faaliyetlerini kapsamı ve yapısıyla uyumlu, esas ve usulleri Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek etkin bir iç denetim sistemi ile risk kontrol ve yönetim sistemi kurmakla yükümlüdürler. Ayrıca bankaların, işlemlerinin bankacılık ilkelerine ve mevzuatına uygunluğunu denetlemek üzere yeteri kadar müfettiş çalıştırmaları zorunludur.
  3. Banka işletmelerinin dış denetimi ise, BDDK adına banka yeminli murakıpları ve özel olarak bağımsız dış denetim şirketleri tarafından yapılmaktadır.

 

Hiç yorum yok:
Write yorum

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.