28 Ocak 2011 Cuma

Merkez Bankasi Karsilik Oranlarini Yukseltti

 

Merkez Bankası Karşılık Oranlarını Yükseltti

Merkez Bankası'nın (MB), geçen haftaki çeyrek puanlık sürpriz faiz indiriminin ardından, bankalara kötü bir haber daha geldi. MB, TL zorunlu karşılık oranlarını şubat ayından itibaren geçerli olmak üzere 2 ile 4 puana kadar artış yaparak kurumların karlarını büyük oranda etkileyecek bir adım daha atmış oldu. Banka, Yabancı para yükümlülüklerinde zorunlu karşılık oranı ise yüzde 11'de sabit bıraktı.

Bu düzenleme hem bankalar hem de banka müşterileri açısından pek olumlu düzenleme olmadı. Bununla birlikte faiz oranlarının yükselmesi, konut ve oto kredilerinde artışa neden oldu.

Dünya Ekonomik Forumu’nun 41’inci yıllık toplantısında Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Ali Babacan ile birlikte Türkiye’yi temsil eden Yılmaz, katıldığı Davos’ta NTV/CNBC-e ortak yayınında “kumar” benzetmelerine şu yanıtı verdi: “Başka ifadeler de kullanıldı. Biz kumar oynamıyoruz. Elimizde rasyonel bir sorun var. Biz rasyonel biçimde elimizdeki sorunlara çözüm arıyoruz.”

Birçok uluslararası gazetede kararla ilgili yazılar çıktığını hatırlatan Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: “Hepsi aynı şeyi söylemese de özellikle kur bacağının çalıştığı, kredi bacağının çalışıp çalışmadığının görüleceği söyleniyor. Şu anda biz var olan enstrümanları kullanarak yeni bir para politikası bileşimi ortaya koyduk. Bu açıdan politika faizleri, zorunlu karşılıkların bileşimi yeni bir üst kategori oluşturuyor. Bunun üzerinde tartışılması gayet doğal. Biz ne yaptığımızı biliyoruz, buradan sonuç alacağımızı düşünüyoruz.”

Hiç yorum yok:
Write yorum

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.