23 Şubat 2011 Çarşamba

Karşılaştırmalı Tablolar Analizi

 

Karşılaştırmalı Tablolar Analizi (Yatay Analiz)


Karşılaştırmalı tablolar analizinde, bir işletmenin birbirini izleyen dönemlere ait finansal tablolarının karşılaştırılarak, kalemlerin zaman içinde gösterdiği değişmeler incelenir.

Karşılaştırmalı Tablolar Analizinin Amacı
Karşılaştırmalı tablolar analizinde amaç, finansal tablolardaki her kalemin yıllar itibariyle ortaya çıkan değişmelerini incelemek suretiyle, işletmenin finansal durum ve faaliyet sonuçları açısından göstermiş olduğu gelişmeyi görebilmektir. Bu özelliğiyle söz konusu teknik, sadece bir işletmenin kendi içinde analizine imkan verir.
Karşılaştırmalı Tabloların Hazırlanması
Karşılaştırmalı tablolar, cari dönem bilanço ve gelir tablosunun bir önceki dönemle veya önceki dönemlerle karşılaştırılacağı biçimde hazırlanır. Karşılaştırmada kalemlere ait bir sütun, ele alınan dönem sayısı kadar tutar sütunu ve bunlara ek olarak “artış ve azalış” sütunu yer alır. Artış ve azalışı oluşturan tutar, “fark” ve “yüzde” olarak iki sütun halinde düzenlenir.

Tabloların karşılaştırılmasında, artış ve azalış olarak fark ve yüzde sütunları en sonda yer alır. Bunlar, cari dönemin önceki dönemlerin her biriyle karşılaştırılması biçiminde olabileceği gibi, her dönemin kendinden önceki dönemle karşılaştırılması biçiminde de olabilir.

Hiç yorum yok:
Write yorum

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.