10 Şubat 2011 Perşembe

Ozkaynaklar Degisim Tablosu

 

Özkaynaklar Değişim Tablosu
Özkaynaklar değişim tablosu, ilgili dönemde işletmenin öz kaynak kalemlerinde meydana gelen artış ve azalışları gösteren finansal tablodur.
Özkaynaklar Değişim Tablosunun Düzenlenmesi
  1. Tabloda, ödenmiş sermaye, sermaye yedekleri, kar yedekleri, geçmiş dönem kar (zarar) ve dönem net kar (zarar) kalemlerinin her birinin dönem başı tutarlarını, dönem içinde bu kalemlerde meydana gelen azalışları, artışları, dönem sonu kalanını ayrı ayrı gösterecek biçimde her bir özkaynak kalemi için birer sütun açılır ve her kalemin hareketi bir sütun içinde izlenir. Özkaynak kalemlerini artıran işlemler artı, azaltan işlemler ise parantez içinde gösterilerek eksi olarak dikkate alınır.
  2. Özkaynak kalemlerindeki artışlar ve azalışlar yatay kalemlerde belirtilerek ait olduğu sütuna ve özkaynaklar toplamı sütununa kaydedilir. Karşılaştırılabilirliği sağlamak bakımından önceki dönem hareketleri, cari dönem hareketlerine ilave olarak ayrı bir bölüm şeklinde gösterilir.
Özkaynaklar Değişim Tablosunun İçerik Yönünden İncelenmesi
Özkaynaklar değişim tablosu, önceki dönem ve cari dönem verilerini içerecek biçimde sunulur. Tabloda, özkaynakları oluşturan kalemlerin her biri için ayrı bir sütun açılmakta ve bu kalemlerde meydana gelen değişiklikler kendi sütunlarına kaydedilmektedir. Satırlarda yer alan yatay kalemler, işletmede öz kaynak kalemlerini etkileyen olayların niteliğine göre değişiklik gösterebilir.

 

Hiç yorum yok:
Write yorum

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.