Ana içeriğe atla

Dikey Yüzdelerin Bilanço Açısından Yorumlanması

Dikey Yüzdelerin Bilanço Açısından Yorumlanması
  1. Bilanço kalemlerinin, grup ve genel toplama oranları açısından bilançodaki yerleri ele alınarak, grubun özelliği, kompozisyonu ve işletmenin türüne göre yeterli olup olmadığı araştırılır.
  2. Bir grup tek başına işletmenin mali durumunu yansıtamayacağından, bütün grupların birlikte incelenmesi gerekir. Bunun için dikey yüzdelerle gösterilmiş bilanço, a) varlık dağılımı, b) kaynak dağılımı ve c) varlık-kaynak ilişkisi açısından incelenir.
  3. Ticaret işletmelerinde aktifte dönen varlıklar toplamının dikey yüzdesinin duran v. dikey yüzdesinden büyük olması beklenirken; üretim işletmelerinde tersi normal karşılanır. Grup büyüklükleri bu ideal duruma uygun olsa bile, bir grubun gereğinden az ya da fazla olmasının işletme faaliyetlerinde ve karlılığında istenmeyen sonuçlar doğurabileceği dikkate alınmalıdır.
  4. Dönen ve duran v. oluşturan kalemlerin dikey yüzde olarak grup toplamı içindeki ağırlıklarına bakılarak, dönen varlıkların satış, borç ödeme ve üretime gönderme bakımından; duran varlıkların ise işletmenin üretim veya ticaret işletmesi olmasına göre gerekli unsurları içerip içermediği incelenir. Bu incelemede kalemlerin atıl veya yetersiz oluşunun işletmeyi iş hacmi ve karlılık açısından zayıflatacağı göz önünde bulundurulur.
  5. Bilançonun pasifini oluşturan kvyk, uvyk ve özkaynakların pasif toplamına oranları ele alınır. Bu oranların büyüklük açısından özkaynaklar, uvyk ve kvyk biçiminde olması arzulanan durumdur. Ayrıca kvyk ve uvyk dikey yüzde toplamının, özkaynak grubunun dikey yüzdesini aşmaması istenir.
  6. Kaynak dağılımının incelenmesinde ayrıca, her bir kalemin içinde bulunduğu grup içindeki ağırlığına bakılır. Burada özellikle devamlı ve maliyetsiz bir finansman kaynağı olarak özkaynaklarda, karın işletmede bırakılmasından doğan otofinansman kaynakları ve dönem net karının payının yüksek olması olumlu karşılanır. Bu işletmenin yabancı kaynağa ihtiyacını azaltacağı gibi, ortakların ellerindeki hisse senetlerinin değerini de artıracaktır.
  7. Varlık-kaynak ilişkisinin incelenmesinde, ilk olarak dönen v.-kvyk dikey yüzdeleri karşılaştırılır ve dön.v. dikey yüzdesinin kvyk dikey yüzdesinden büyük olması arzulanır. Bu durumda hem işletmenin net işl.ser. var hem de borç ödeme gücü iyi demektir.
  8. İkinci olarak, duran v.-özkaynak ilişkisine bakılır ve özkaynak yüzdesi ve uvyk yüzdesi toplamının duran v. yüzdesinden büyük olması arzulanır. Aksi takdirde, duran v.’ın kvyk da finanse edildiği ve net işetme sermayesi noksanı ve kv borç ödeme güçlüğü ortaya çıkar.
  9. Üçüncü olarak, kvyk kalemlerinin pasif toplamına, dönen v. kalemlerinin aktif toplamına olan dikey yüzdeleri karşılaştırılır. Eğer dön.v.’ın likit yapısı nakitle ödenecek borçları, stoklar ise mal şeklinde ödenecek borçları karşılayabiliyorsa, o dön.v. kv borç ödeme gücü bakımından iyi sayılır.

Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yazılar

Segem sınavı örnek sorular

  Örnek Çalışma Soruları 1. Ülkemizde sigortanın başlamasına ilk hangi olay neden olmuştur? A) Beyoğlu Yangını B) Tanzimat Fermanı C) Meşrutiyetin İlanı D) Şark Meselesi 2 . I. Emniyet II. Güven III. Risk Yönetimi IV. Ürün kalitesini artırmak Yukarıdakilerden hangileri sigortanın işlevlerinden biridir? A) I ve II B) I ve III C) I, II ve III D) I, II, III ve IV 3. Aşağıdakilerden hangisi eksik sigorta tanımıdır? A) Sigorta bedelinin sigortaya konu malın değerinin altında olmasıdır. B) Sigorta bedelinin sigortaya konu malın değerinin üstünde olmasıdır. C) Gerçekleşen zarar tutarının sigorta bedelinin altında olması durumudur. D) Gerçekleşen zarar tutarının sigorta bedelinin üstünde olmasıdır. 4. Aşağıdakilerden hangisi üstlendiği riski devrederek garanti altına alan sigortacıdır? A) Reasürör B) Sedan C) Aktüer D) Kotpar 5. Aşağıdakilerden hangisi 5684 sayılı Kanun’un özelliklerinden değildir? A) Bir çerçeve kanun niteliğinded...

Segem sınavda çıkacak sorular

SİGORTA ACENTELERİ TEKNİK PERSONEL EĞİTİM PROGRAMI ÖRNEK SINAV SORULARI Bu dokümanda yer alan bütün soruların her hakkı saklıdır. Herhangi bir amaçla soruların tamamının veya bir kısmının Sigortacılık Eğitim Merkezinin yazılı izni olmadan kopya edilmesi, fotoğrafının çekilmesi, herhangi bir yolla çoğaltılması, yayımlanması ya da kullanılması yasaktır. 1. Sigortacılık uygulamasında tehlike ve tehlike olasılığının karşılığı olan kelime aşağıdakilerden hangisidir? a) Hasar b) Riziko c) Kasdi Edim d) Olasılık 2. Vefata bağlı bir hayat poliçesinde lehdar kimdir? a) Her zaman sigorta ettirendir. b) Lehine poliçe düzenlenen kişidir. c) Her zaman sigortacıdır. d) Her zaman sigortalıdır. 3. Sigorta poliçesi ile ilgili bilgilerden hangisi yanlıştır ? a) Sigorta poliçesi sözleşmenin yapıldığına dair yazılı bir delildir. b) Sigorta poliçesi sigortacı ile sigortalının hak ve yükümlülüklerini gösterir. c) Sigorta poliçesinde azami teminat tutarı yazılıdı...

SİGORTAYA İLİŞKİN BAZI TEKNİK TERİMLER

SİGORTAYA İLİŞKİN BAZI TEKNİK TERİMLER ABONMAN POLIÇE: Emtianın değer ve miktarının yıl içinde dönemsel değişiklikler gösterdiği durumlarda uygulanan poliçelerdir. Böylece sigortalıya tam korunma ve prim tasarrufu imkanı sağlar. ACENTE: Sigorta şirketine bağlı olarak mesleki faaliyette bulunan, yetki ve sorumlulukları, yasa, yönetmelikler ve sözleşme ile belirlenmiş sigorta aracısıdır. AKTÜER: Yatırımlar, sigorta primi, karşılıklar gibi sigortacılıkla ilgili teknik ve finansal konularda, olasılık hesapları ve istatistik alanında uzman olan yetkili kişidir. ALTERNATİF RİSK TRANSFER SİSTEMİ: Gerçekleşebilecek risklerin klasik sigorta sisteminden farklı bir yolla temin edilmesidir. Bu yöntem, bağlı bir sigorta şirketi kurmak olabildiği gibi, çeşitli mali araçlar kullanılarak da yapılabilmektedir. ARACI: Sigorta ve reasürans işlemlerinde, sigorta veya reasürans şirketi adına, ilgili mevzuata göre belirlenmiş işleri yapmaya yasal olarak yetkili üçüncü kişiyi ifa...