29 Temmuz 2011 Cuma

Eğilim Yüzdelerine Göre Hazırlanmış Finansal Tabloların Yorumu

 

Eğilim Yüzdelerine Göre Hazırlanmış Finansal Tabloların Yorumu

  1. Eğilim yüzdelerinin yorumlanmasında, birbiriyle ilişkili olan kalemlerin belli bir zaman aralığında göstermiş oldukları değişimin birlikte değerlendirilmesi esastır.
  2. İlişkili kalemlerin eğilimlerinin yorumlanmasında izlenecek sıra şöyle olmalıdır:
  3. Kalemlerin eğilimlerinin karşılaştırılması,
  4. Kalemlerin eğilimlerinin etkileşiminin araştırılması,
  5. Etkileşim sonuçlarının belirlenmesi.
  6. Kalemlerin eğilimlerinin karşılaştırılması, ele alınan her bir kalemin gösterdiği eğilimin belirlenerek farklılığın ortaya konulması biçiminde yapılır.
  7. Kalemlerin eğilimlerinin etkileşiminin araştırılması ele alınan kalemlerin birbiriyle olan ilişkisine dayandırılır. Örneğin, stoklar-satışlar  ve ticari borçlar; ticari alacaklar-kasa,banka ve satışlar vb.
  8. Bu ilişkiden hareketle, bir kalemdeki eğilimin diğer kalemin eğilimine niçin ve ne yönde etki ettiği araştırılır. Örneğin, stokların azalma eğilimi göstermesi, eldeki mal mevcudunun azlığı sebebiyle satışların da azalma eğilimi göstermesine yol açabilir.
  9. Etkileşim sonuçlarının belirlenmesi, bir kalemin eğiliminin diğer kalem eğilimine olan etki sebebine ve yönüne bakılarak bunun işletmenin bugünkü mali durumu ve faaliyet sonuçları açısından ne anlama geldiğinin belirlenmesi ve aynı şartların devam edebileceği varsayılarak bu konuda gelecek için tahminde bulunulmasıdır.

Hiç yorum yok:
Write yorum

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.