Ana içeriğe atla

Eğilim Yüzdelerine Göre Hazırlanmış Finansal Tabloların Yorumu

Eğilim Yüzdelerine Göre Hazırlanmış Finansal Tabloların Yorumu
  1. Eğilim yüzdelerinin yorumlanmasında, birbiriyle ilişkili olan kalemlerin belli bir zaman aralığında göstermiş oldukları değişimin birlikte değerlendirilmesi esastır.
  2. İlişkili kalemlerin eğilimlerinin yorumlanmasında izlenecek sıra şöyle olmalıdır:
  3. Kalemlerin eğilimlerinin karşılaştırılması,
  4. Kalemlerin eğilimlerinin etkileşiminin araştırılması,
  5. Etkileşim sonuçlarının belirlenmesi.
  6. Kalemlerin eğilimlerinin karşılaştırılması, ele alınan her bir kalemin gösterdiği eğilimin belirlenerek farklılığın ortaya konulması biçiminde yapılır.
  7. Kalemlerin eğilimlerinin etkileşiminin araştırılması ele alınan kalemlerin birbiriyle olan ilişkisine dayandırılır. Örneğin, stoklar-satışlar  ve ticari borçlar; ticari alacaklar-kasa,banka ve satışlar vb.
  8. Bu ilişkiden hareketle, bir kalemdeki eğilimin diğer kalemin eğilimine niçin ve ne yönde etki ettiği araştırılır. Örneğin, stokların azalma eğilimi göstermesi, eldeki mal mevcudunun azlığı sebebiyle satışların da azalma eğilimi göstermesine yol açabilir.
  9. Etkileşim sonuçlarının belirlenmesi, bir kalemin eğiliminin diğer kalem eğilimine olan etki sebebine ve yönüne bakılarak bunun işletmenin bugünkü mali durumu ve faaliyet sonuçları açısından ne anlama geldiğinin belirlenmesi ve aynı şartların devam edebileceği varsayılarak bu konuda gelecek için tahminde bulunulmasıdır.

Yorumlar

Popüler Yazılar

Segem sınavı örnek sorular

  Örnek Çalışma Soruları 1. Ülkemizde sigortanın başlamasına ilk hangi olay neden olmuştur? A) Beyoğlu Yangını B) Tanzimat Fermanı C) Meşrutiyetin İlanı D) Şark Meselesi 2 . I. Emniyet II. Güven III. Risk Yönetimi IV. Ürün kalitesini artırmak Yukarıdakilerden hangileri sigortanın işlevlerinden biridir? A) I ve II B) I ve III C) I, II ve III D) I, II, III ve IV 3. Aşağıdakilerden hangisi eksik sigorta tanımıdır? A) Sigorta bedelinin sigortaya konu malın değerinin altında olmasıdır. B) Sigorta bedelinin sigortaya konu malın değerinin üstünde olmasıdır. C) Gerçekleşen zarar tutarının sigorta bedelinin altında olması durumudur. D) Gerçekleşen zarar tutarının sigorta bedelinin üstünde olmasıdır. 4. Aşağıdakilerden hangisi üstlendiği riski devrederek garanti altına alan sigortacıdır? A) Reasürör B) Sedan C) Aktüer D) Kotpar 5. Aşağıdakilerden hangisi 5684 sayılı Kanun’un özelliklerinden değildir? A) Bir çerçeve kanun niteliğinded...

Segem sınavda çıkacak sorular

SİGORTA ACENTELERİ TEKNİK PERSONEL EĞİTİM PROGRAMI ÖRNEK SINAV SORULARI Bu dokümanda yer alan bütün soruların her hakkı saklıdır. Herhangi bir amaçla soruların tamamının veya bir kısmının Sigortacılık Eğitim Merkezinin yazılı izni olmadan kopya edilmesi, fotoğrafının çekilmesi, herhangi bir yolla çoğaltılması, yayımlanması ya da kullanılması yasaktır. 1. Sigortacılık uygulamasında tehlike ve tehlike olasılığının karşılığı olan kelime aşağıdakilerden hangisidir? a) Hasar b) Riziko c) Kasdi Edim d) Olasılık 2. Vefata bağlı bir hayat poliçesinde lehdar kimdir? a) Her zaman sigorta ettirendir. b) Lehine poliçe düzenlenen kişidir. c) Her zaman sigortacıdır. d) Her zaman sigortalıdır. 3. Sigorta poliçesi ile ilgili bilgilerden hangisi yanlıştır ? a) Sigorta poliçesi sözleşmenin yapıldığına dair yazılı bir delildir. b) Sigorta poliçesi sigortacı ile sigortalının hak ve yükümlülüklerini gösterir. c) Sigorta poliçesinde azami teminat tutarı yazılıdı...

SİGORTAYA İLİŞKİN BAZI TEKNİK TERİMLER

SİGORTAYA İLİŞKİN BAZI TEKNİK TERİMLER ABONMAN POLIÇE: Emtianın değer ve miktarının yıl içinde dönemsel değişiklikler gösterdiği durumlarda uygulanan poliçelerdir. Böylece sigortalıya tam korunma ve prim tasarrufu imkanı sağlar. ACENTE: Sigorta şirketine bağlı olarak mesleki faaliyette bulunan, yetki ve sorumlulukları, yasa, yönetmelikler ve sözleşme ile belirlenmiş sigorta aracısıdır. AKTÜER: Yatırımlar, sigorta primi, karşılıklar gibi sigortacılıkla ilgili teknik ve finansal konularda, olasılık hesapları ve istatistik alanında uzman olan yetkili kişidir. ALTERNATİF RİSK TRANSFER SİSTEMİ: Gerçekleşebilecek risklerin klasik sigorta sisteminden farklı bir yolla temin edilmesidir. Bu yöntem, bağlı bir sigorta şirketi kurmak olabildiği gibi, çeşitli mali araçlar kullanılarak da yapılabilmektedir. ARACI: Sigorta ve reasürans işlemlerinde, sigorta veya reasürans şirketi adına, ilgili mevzuata göre belirlenmiş işleri yapmaya yasal olarak yetkili üçüncü kişiyi ifa...