25 Temmuz 2011 Pazartesi

Finansal Tabloların Trend (Eğilim) Yüzdelerine Göre Hazırlanması

 

Finansal Tabloların Trend (Eğilim) Yüzdelerine Göre Hazırlanması

  1. Trend analizi, birbirini izleyen birkaç yıllık (5 veya daha fazla) bilanço ve gelir tablosuna veya aralarındaki ilişki incelenmek istenen seçilmiş kalemlere uygulanır.
  2. Bu türde uzun süreli bir analiz, işletmenin gelecekteki mali durumu ve faaliyet sonuçlarını da gerçeğe en yakın biçimde tahmin etme imkanı verecektir.
  3. Trend analizinde bilanço ve gelir tablosu kalemlerinin ele alınan yıllar itibariyle trend (eğilim) yüzdeleri hesaplanır. Bu yüzdelerin hesaplanmasında iki yol vardır:
  4. Birincisinde, ele alınan yıllardan, işletmenin mali durumu ve faaliyet sonuçları açısından en “normal” olanı “baz yıl” olarak kabul edilir ve diğer yılların tutarları bu baz yıldaki tutara oranlanarak trend yüzdeleri hesaplanır.
  5. İkinci yol ise, her yılın finansal tablo kalemlerindeki eğilim yüzdesinin, bir önceki yıl tutarlarına göre hesaplanmasıdır.  Buna göre, her yıl için bir önceki yıl baz yıl olarak kabul edilmektedir. Yaygın olan uygulama birinci yol olup, konu buna göre anlatılacaktır.
  6. Baz yıl için tüm kalemlerin tutarı 100 kabul edilerek, o kalemlere ait başka yıllardaki tutar baz yıldaki tutara oranlanır.
  7. Kalemin Eğilim yüzdesi = Kalemin başka yıldaki tutarı x 100 / Kalemin baz yıldaki tutarı
  8. Eğilim yüzdesinin hesaplanması bilanço ve gelir tablosu kalemleri için yukarıdaki formüldeki gibidir.
  9. Baz yılda rakam olmayan bir kalemin diğer yıllar için eğilim yüzdeleri de hesaplanmaz.
  10. Hesaplanan trend yüzdeleri 100’den büyük/küçük veya 100’e eşit çıkacaktır. Eğilim yüzdeleri, endeks biçimindeki pozitif değerler olup, 100’ün üzerindekiler artışı, altındakiler azalışı ifade eder.

Hiç yorum yok:
Write yorum

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.