Ana içeriğe atla

Finansal Tabloların Trend (Eğilim) Yüzdelerine Göre Hazırlanması

Finansal Tabloların Trend (Eğilim) Yüzdelerine Göre Hazırlanması

  1. Trend analizi, birbirini izleyen birkaç yıllık (5 veya daha fazla) bilanço ve gelir tablosuna veya aralarındaki ilişki incelenmek istenen seçilmiş kalemlere uygulanır.
  2. Bu türde uzun süreli bir analiz, işletmenin gelecekteki mali durumu ve faaliyet sonuçlarını da gerçeğe en yakın biçimde tahmin etme imkanı verecektir.
  3. Trend analizinde bilanço ve gelir tablosu kalemlerinin ele alınan yıllar itibariyle trend (eğilim) yüzdeleri hesaplanır. Bu yüzdelerin hesaplanmasında iki yol vardır:
  4. Birincisinde, ele alınan yıllardan, işletmenin mali durumu ve faaliyet sonuçları açısından en “normal” olanı “baz yıl” olarak kabul edilir ve diğer yılların tutarları bu baz yıldaki tutara oranlanarak trend yüzdeleri hesaplanır.
  5. İkinci yol ise, her yılın finansal tablo kalemlerindeki eğilim yüzdesinin, bir önceki yıl tutarlarına göre hesaplanmasıdır.  Buna göre, her yıl için bir önceki yıl baz yıl olarak kabul edilmektedir. Yaygın olan uygulama birinci yol olup, konu buna göre anlatılacaktır.
  6. Baz yıl için tüm kalemlerin tutarı 100 kabul edilerek, o kalemlere ait başka yıllardaki tutar baz yıldaki tutara oranlanır.
  7. Kalemin Eğilim yüzdesi = Kalemin başka yıldaki tutarı x 100 / Kalemin baz yıldaki tutarı
  8. Eğilim yüzdesinin hesaplanması bilanço ve gelir tablosu kalemleri için yukarıdaki formüldeki gibidir.
  9. Baz yılda rakam olmayan bir kalemin diğer yıllar için eğilim yüzdeleri de hesaplanmaz.
  10. Hesaplanan trend yüzdeleri 100’den büyük/küçük veya 100’e eşit çıkacaktır. Eğilim yüzdeleri, endeks biçimindeki pozitif değerler olup, 100’ün üzerindekiler artışı, altındakiler azalışı ifade eder.

Yorumlar

Popüler Yazılar

Segem sınavı örnek sorular

  Örnek Çalışma Soruları 1. Ülkemizde sigortanın başlamasına ilk hangi olay neden olmuştur? A) Beyoğlu Yangını B) Tanzimat Fermanı C) Meşrutiyetin İlanı D) Şark Meselesi 2 . I. Emniyet II. Güven III. Risk Yönetimi IV. Ürün kalitesini artırmak Yukarıdakilerden hangileri sigortanın işlevlerinden biridir? A) I ve II B) I ve III C) I, II ve III D) I, II, III ve IV 3. Aşağıdakilerden hangisi eksik sigorta tanımıdır? A) Sigorta bedelinin sigortaya konu malın değerinin altında olmasıdır. B) Sigorta bedelinin sigortaya konu malın değerinin üstünde olmasıdır. C) Gerçekleşen zarar tutarının sigorta bedelinin altında olması durumudur. D) Gerçekleşen zarar tutarının sigorta bedelinin üstünde olmasıdır. 4. Aşağıdakilerden hangisi üstlendiği riski devrederek garanti altına alan sigortacıdır? A) Reasürör B) Sedan C) Aktüer D) Kotpar 5. Aşağıdakilerden hangisi 5684 sayılı Kanun’un özelliklerinden değildir? A) Bir çerçeve kanun niteliğinded...

Segem sınavda çıkacak sorular

SİGORTA ACENTELERİ TEKNİK PERSONEL EĞİTİM PROGRAMI ÖRNEK SINAV SORULARI Bu dokümanda yer alan bütün soruların her hakkı saklıdır. Herhangi bir amaçla soruların tamamının veya bir kısmının Sigortacılık Eğitim Merkezinin yazılı izni olmadan kopya edilmesi, fotoğrafının çekilmesi, herhangi bir yolla çoğaltılması, yayımlanması ya da kullanılması yasaktır. 1. Sigortacılık uygulamasında tehlike ve tehlike olasılığının karşılığı olan kelime aşağıdakilerden hangisidir? a) Hasar b) Riziko c) Kasdi Edim d) Olasılık 2. Vefata bağlı bir hayat poliçesinde lehdar kimdir? a) Her zaman sigorta ettirendir. b) Lehine poliçe düzenlenen kişidir. c) Her zaman sigortacıdır. d) Her zaman sigortalıdır. 3. Sigorta poliçesi ile ilgili bilgilerden hangisi yanlıştır ? a) Sigorta poliçesi sözleşmenin yapıldığına dair yazılı bir delildir. b) Sigorta poliçesi sigortacı ile sigortalının hak ve yükümlülüklerini gösterir. c) Sigorta poliçesinde azami teminat tutarı yazılıdı...

SİGORTAYA İLİŞKİN BAZI TEKNİK TERİMLER

SİGORTAYA İLİŞKİN BAZI TEKNİK TERİMLER ABONMAN POLIÇE: Emtianın değer ve miktarının yıl içinde dönemsel değişiklikler gösterdiği durumlarda uygulanan poliçelerdir. Böylece sigortalıya tam korunma ve prim tasarrufu imkanı sağlar. ACENTE: Sigorta şirketine bağlı olarak mesleki faaliyette bulunan, yetki ve sorumlulukları, yasa, yönetmelikler ve sözleşme ile belirlenmiş sigorta aracısıdır. AKTÜER: Yatırımlar, sigorta primi, karşılıklar gibi sigortacılıkla ilgili teknik ve finansal konularda, olasılık hesapları ve istatistik alanında uzman olan yetkili kişidir. ALTERNATİF RİSK TRANSFER SİSTEMİ: Gerçekleşebilecek risklerin klasik sigorta sisteminden farklı bir yolla temin edilmesidir. Bu yöntem, bağlı bir sigorta şirketi kurmak olabildiği gibi, çeşitli mali araçlar kullanılarak da yapılabilmektedir. ARACI: Sigorta ve reasürans işlemlerinde, sigorta veya reasürans şirketi adına, ilgili mevzuata göre belirlenmiş işleri yapmaya yasal olarak yetkili üçüncü kişiyi ifa...