27 Haziran 2012 Çarşamba

Haziran 2012 Yurtdışı Gelişmeleri

 


Almanya'da "Güven" 2 Yılın En Düşüğünde
Almanya'da iş dünyası güven endeksi Haziran ayında, kötüleşen ülke borç krizinin ekonomik görünümü olumsuz etkilemesi sonucu iki yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi. Münih merkezli IFO enstitüsünün iş dünyasından 7,000 üst düzey yetkiliye dayandırdığı iş dünyası beklenti endeksi, Mayıs ayındaki 106,9 seviyesinden Haziran ayında 105,3 seviyesine indi. Bu, Mart 2010'dan bu yana en düşük seviyeyi işaret ediyor.
Moody's Dev Bankaları Sarstı
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Credit Suisse Group AG'ninki 3 ve Morgan Stanley'ninki 2 kademe olmak üzere, 15 bankanın kredi notunu düşürdü. Moody's'in not indirimi, Wall Street'teki dengeleri şaşırtabilir.
İsviçre'nin en büyük ikinci bankası Credit Suisse en büyük not indirimiyle karşılaşırken, Morgan Stanley ve UBS AG de kredi notu sert darbe alan bankalar arasında yer aldı. Moody's'in not indirimleri Şubat'ta yapabileceğini söylediği küresel bankalar değerlendirmesinin bir sonucu oldu. Moody's'in Küresel
Bankacılık Yönetici Direktörü Greg Bauer, not indirimi yapılan tüm bankaların volatilite ve çok yüksek borçlardan kaynaklanabilecek zarar riskleri olduğunu belirtti. Credit Suisse, JP Morgan Chase&Co. ve BNP Paribas SA'nın kredi notları A2'ye düşürüldü. Düşük kredi notları, borçlanma ve teminat maliyetlerini artırabilir. Citigroup Inc. ve Bank of America Corp.'un kredi notları Baa2 ile çöp seviyesinin yalnızca 2 kademe üzerine geriledi. Moody's, notunu indirdiği 15 banka arasında en düşük nota sahip olan bu bankaların uzun vadeli kredi notunun görünümünü de negatif olarak belirledi.
Fed Operation Twist'i Uzattı
Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) iki gün süren toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Twist Operasyonu'nu 2012 yılının sonuna kadar uzattığını açıkladı.
Fed, borçlanma maliyetlerini düşürmek için ''Twist Operasyonu'' olarak adlandırılan tahvil programına devam edileceğini bildirdi. Öte yandan Amerikan Merkez Bankası büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etti. Buna göre Nisan'da yüzde 2,4-2,9 olarak belirlenen 2012 büyüme tahminleri yüzde 1,9-2,4 seviyesine çekildi. Fed'e göre işsizlik de yılsonuna kadar yüzde 8'in altına düşmeyecek.
Avrupa Merkez Bankası Teminat Kurallarını Gevşetti
Avrupa Merkez Bankası (AMB) geçen hafta, bankaların merkez bankası fonlarını kullanmak için verebilecekleri teminatlar konusunda bazı kuralları gevşetme kararı aldıklarını kaydetti. Frankfurt merkezli AMB'den yapılan açıklamada, banka İdare Konseyi'nin kredi notu çıtasını düşüreceğini ve bazı varlığa dayalı menkul kıymetler için uygunluk kurallarını değiştireceğini kaydetti. AMB, Standard & Poor’s (S&P) tarafından "BBB-" notu verilen konutlar için mortgage destekli menkul kıymetlerin, küçük ve orta boy işletmelere verilen kredilerin ve oto kredilerinin artık yüzde 26 değerleme indirimi ile kabul edileceğini duyurdu.
Avrupalı Liderler "Büyüme Planında" Anlaştı
Euro Bölgesi'nin 4 büyük ekonomisi Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya'nın liderlerinin bir araya geldiği zirveden ekonomik büyüme için anlaşma çıktı. Zirveden, piyasaların istikrara kavuşması, euronun vazgeçilemez bir proje olduğu ve Tobin Tax gibi konularda önemli mesajlar geldi. Basın toplantısında evsahibi olarak sözü ilk alan başbakan Mario Monti, ''İlk hedef, Avrupa'da, büyümeyi sağlamak, yatırımları teşvik etmek ve daha fazla istihdam yaratmak'' dedi. Monti, bu konuların bir sonraki AB Konseyi toplantısında (28-29 Haziran)
Brüksel'de değerlendirileceğini söyledi. İtalyan Başbakan, euronun Avrupa için önemini, ''Euro'dan geri dönülemez'' sözleriyle vurguladı. Mario Monti, büyüme tedbirleri için alınan somut kararın ise Avrupa GSYİH'sının yüzde 1'ine eşdeğer 130 milyar euroluk bir paket olacağını açıkladı. Başbakan Monti, kamu borcunu arttırmadan büyümeyi sağlamak gerekliliğinden söz etti.


Hiç yorum yok:
Write yorum

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.