24 Ekim 2015 Cumartesi

Risk Yönetimi ve Sigorta Kavramları

 

Risk, sözlüklerde, zarara yol açan ya da zarar verme kapasitesi olan kişi ya da nesne olarak tanımlanmaktadır. Riskin bir diğer tanımı herhangi bir tehdidin bir kıymette zarar oluşturma olasılığıdır. Örneğin son model bir araba aldığınızı düşünelim. Arabanızı sigorta yaptırmadan kullandığınızda risk almış olursunuz. Çünkü aracınız sigortasızken kaza yapma ihtimaliniz her zaman vardır. Sigorta literatüründe risk kelimesi yerine ortaya çıkması muhtemel bir tehlike” veya “zarar verici olayların gerçekleşmesi ihtimalini anlatmak için “riziko” kelimesi kullanılmaktadır.

Risk türleri arasında kişiye yönelik, mala yönelik ve sorumluluğa yönelik riskler sayılabilir.

Risk değişik şekillerde yorumlanabildiğinden, risklerin yönetiminde de bu farklılıkların göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Bu bakımdan, risklerin iyi bir şekilde tanımlanması ve analiz edilmesi risk yönetiminin başlangıcını oluşturmaktadır.

Risk analizi, sigortalı ve/veya sigorta ettirenler nezdinde tehlike oluşturan risklerin ortaya konması ve yorumlanmasıdır. Uzun ve ayrıntılı olan bu süreçte sigortalı kıymetlerde tehlike oluşturacak ve bu kıymetleri etkileyebilecek tüm tehditler ortaya konulur.

Hiç yorum yok:
Write yorum

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.