Ana içeriğe atla

Erdoğan Vakıf Katılım Konuşması; 20 yıllık rüya gerçek oldu




Ziraat Katılım'ın ardından, kamunun ikinci faizsiz finans kurumu Vakıf Katılım da faaliyete geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 20 yıllık bir hayalin gerçekleştirildiğini belirterek, katılım bankacılığı sektörünün bankacılıktaki payı için yeni hedefi yüzde 25 olarak belirledi

Bankacılık sisteminde yüzde 5 olan payının 2025'te yüzde 15'e yükseltilmesi hedeflenen katılım bankacığı sektöründe, Ziraat Katılım'ın ardından kamuya ait ikinci banka da açıldı. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 805 milyon TL ödenmiş sermaye ile kurulan Vakıf Katılım Bankası, 2016 sonuna kadar 30 şube ve 500 çalışana ulaşmayı hedefliyor. 2018'de 100 şube ve bin 200 çalışana ulaşmayı planlayan banka, 2023'te ise 250 şube ve 3 bin çalışan ile sektörün lideri olma vizyonuyla yola çıktı. Vakıf Katılım Bankası'nın açılışı için düzenlenen törene katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Vakıf Katılım'ın 20 yıllık bir hayalin ürünü olduğunu belirterek, "Belki gecikmiş olabiliriz ama bu sektörde çok kısa sürede, çok büyük ilerleme kaydedeceğimize inanıyorum" dedi.

TATMİN EDİCİ ÇÖZÜM BULUNDU
Vakıf Katılım'ın, ecdadın bıraktığı en önemli miraslardan biri olan vakıf müessesesi üzerinde vücut bulmasını önemli gördüğüne dikkat çeken Erdoğan, "Vakıf Katılım'ın sermayesi 2. Beyazıt Vakfı, 1. Mahmut Vakfı, 2. Mahmut Vakfı, Murat Paşa Vakfı ve mazbut vakıflar adına Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün iştirakiyle sağlandı. Böylece eskiden beri amacına uygun olarak kullanılıp kullanılmadığı konusunda endişelerin bulunduğu vakıf gelirlerinin değerlendirilmesiyle ilgili gönülleri mutmain eden bir çözüm yolu bulundu" diye konuştu.

VAKIFBANK'A KRİTİK ÇAĞRI
"Başbakan olduğum günden bu yana 'Vakıfbank ne demek?' diye hep sorarlardı" hatırlatmasında bulunan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "'Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün bütün bu varlıkları niçin bir bankada faizli sistemin içinde kullanılıyor?' diye sorarlardı. Temennim odur ki en kısa zamanda, tüm Vakıfbank'taki imkânlarını, oradaki hissedarlığını almak suretiyle Vakıf Katılım artık kendi sermayesiyle yola devam eder. Yoksa bu 805 milyon TL, leblebi çekirdek... Vakıf Katılım'ın çok büyük gücü var. Vakıfbank'taki yüzde 58 hissenin Vakıf Katılım'a gelmesi lazım..." Vakıfbank'ın 2.5 milyar TL olan sermayesinde, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün yüzde 58.45 payı bulunuyor. Bir dönem, bu payın Hazine'ye devri konusunda çalışmalar yapılmıştı. Vakıfbank'ın piyasa değeri 3.5 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.

HALKBANK'I UYARDI
Katılım bankacılığı konusunda Halk Bankası'nın işi ağırdan aldığı vurgusu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Maalesef bir oyalamadır gitti. Halk Katılım sektöre giremedi. Halbuki Halk Katılım'ın da sektöre girmesiyle çok daha güçlü bir şekilde bu gelişecekti" dedi. Erdoğan katılım bankacılığının 2025 yılı için yüzde 15 olarak belirlenen pay hedefinin de yüzde 25 olması gerektiğini söyledi.

YÜZDE 100 VAKIF MALI
Açılışa katılan Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Vakıf Katılım'ın yüzde 100 vakıf malı olduğunu belirterek, "Burada amaç para kazanmak için parayı kullanmak değil hayır kazanmak için parayı kullanmaktır. Vakıf kültürü ile katılım finans sistemini bir araya getiren Vakıf Katılım ülkemiz ve milletimiz için son derece faydalı hizmetlere vesile olacak" dedi. Vakıfların öneminden bahseden Akdoğan, vakıf gelirlerinin kuruluş amacına uygun bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ise, "Yeni katılım bankaları Türkiye'nin kalkınmasında rol oynayacak. İnşallah Türkiye'nin büyüme gücüne güç katacak bir katılım bankası kuruluyor bugün" ifadelerini kullandı.

FAİZ LOBİSİ ACIMASIZDIR
Reel ekonomiyi esas alan katılım bankacılığının tüm dünyaya yepyeni bir pencere açtığının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan çarpıcı değerlendirmelerde bulundu: "Faiz sistemi adil değildir ve acımasızdır. Geri çağırmayı faiz sistemi yapar ve acımaz da. Biz de şu an kredi faiz oranları yüzde 16-17 seviyelerinde. Bu faizle kim yatırım yapıp, istihdam sağlar. Sömürgeciliğin en önemli ayağı faiz lobisidir. Faiz lobisi acımasızca emmeye devam ediyor. Şu anda burada finans sektöründen birçok arkadaşlar, dostlar var. Dost acı söyler, gerçeği söyler. Parayı finans sektörü kazanıyor, çileyi reel sektör çekiyor." Katılım bankalarını da uyaran Cumhurbaşkanı, mevcut bankacılık yöntemleriyle iş yapılmaması gerektiğinin altını çizdi. Erdoğan, "Zaten Ziraat Bankası sektörde bir numara. Derdimiz bir bankanın yanına isim hilesiyle banka koymak değil. Herkes işinin hakkını versin" dedi.

AÇILIŞA YOĞUN İLGİ
Vakıf Katılım'ın açılış törenine Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, BD K Başkanı Mehmet Ali Akben, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vahdettin Ertaş, Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Türkiye Finans Katılım Bankası Genel Müdürü Osman Çelik, Ziraat Katılım Bankası Genel Müdürü Osman Arslan, Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan ve çok sayıda davetli katıldı.

ERDOĞAN'A DOĞUM GÜNÜ SÜRPRİZİ
Vakıf Katılım'ın bu yıl içerisinde 30 şubeye ulaşması ve 500 kişiye iş imkânı sağlamasının planlandığını kaydeden Vakıf Katılım Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran, 2023'e kadar Türkiye genelinde 250 şubeye ve 3 bin çalışana ulaşarak sektör lideri olmayı hedeflediklerini de vurguladı. Vakıf Katılım fikrini 1997 yılında ortaya attıklarını ve fakat 1998'de rafa kaldırmak zorunda kaldıklarını hatırlatan Oran, "Çok üzüldük ama sabrettik. Sayın Cumhurbaşkanımız bize doğru bildiğimiz yoldan dönmemiz gerektiğini öğretti. 18 yıl önce rafa kalkan proje, bugün hayata geçiyor. Bugün (26 Şubat) ayrıca Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın da doğum günü. Kendisinin de doğum gününü kutlamış oluyoruz" dedi.

İLK HESAP ERDOĞAN'A
Ziraat Katılım Bankası'nın açılışında ilk hesabı açtıran Erdoğan, dün de Vakıf Katılım Bankası'nın ilk müşterisi oldu. Erdoğan'a kartını bankanın genel müdürü İkram Göktaş verdi.

Yorumlar

Popüler Yazılar

Segem sınavı örnek sorular

  Örnek Çalışma Soruları 1. Ülkemizde sigortanın başlamasına ilk hangi olay neden olmuştur? A) Beyoğlu Yangını B) Tanzimat Fermanı C) Meşrutiyetin İlanı D) Şark Meselesi 2 . I. Emniyet II. Güven III. Risk Yönetimi IV. Ürün kalitesini artırmak Yukarıdakilerden hangileri sigortanın işlevlerinden biridir? A) I ve II B) I ve III C) I, II ve III D) I, II, III ve IV 3. Aşağıdakilerden hangisi eksik sigorta tanımıdır? A) Sigorta bedelinin sigortaya konu malın değerinin altında olmasıdır. B) Sigorta bedelinin sigortaya konu malın değerinin üstünde olmasıdır. C) Gerçekleşen zarar tutarının sigorta bedelinin altında olması durumudur. D) Gerçekleşen zarar tutarının sigorta bedelinin üstünde olmasıdır. 4. Aşağıdakilerden hangisi üstlendiği riski devrederek garanti altına alan sigortacıdır? A) Reasürör B) Sedan C) Aktüer D) Kotpar 5. Aşağıdakilerden hangisi 5684 sayılı Kanun’un özelliklerinden değildir? A) Bir çerçeve kanun niteliğinded...

Segem sınavda çıkacak sorular

SİGORTA ACENTELERİ TEKNİK PERSONEL EĞİTİM PROGRAMI ÖRNEK SINAV SORULARI Bu dokümanda yer alan bütün soruların her hakkı saklıdır. Herhangi bir amaçla soruların tamamının veya bir kısmının Sigortacılık Eğitim Merkezinin yazılı izni olmadan kopya edilmesi, fotoğrafının çekilmesi, herhangi bir yolla çoğaltılması, yayımlanması ya da kullanılması yasaktır. 1. Sigortacılık uygulamasında tehlike ve tehlike olasılığının karşılığı olan kelime aşağıdakilerden hangisidir? a) Hasar b) Riziko c) Kasdi Edim d) Olasılık 2. Vefata bağlı bir hayat poliçesinde lehdar kimdir? a) Her zaman sigorta ettirendir. b) Lehine poliçe düzenlenen kişidir. c) Her zaman sigortacıdır. d) Her zaman sigortalıdır. 3. Sigorta poliçesi ile ilgili bilgilerden hangisi yanlıştır ? a) Sigorta poliçesi sözleşmenin yapıldığına dair yazılı bir delildir. b) Sigorta poliçesi sigortacı ile sigortalının hak ve yükümlülüklerini gösterir. c) Sigorta poliçesinde azami teminat tutarı yazılıdı...

SİGORTAYA İLİŞKİN BAZI TEKNİK TERİMLER

SİGORTAYA İLİŞKİN BAZI TEKNİK TERİMLER ABONMAN POLIÇE: Emtianın değer ve miktarının yıl içinde dönemsel değişiklikler gösterdiği durumlarda uygulanan poliçelerdir. Böylece sigortalıya tam korunma ve prim tasarrufu imkanı sağlar. ACENTE: Sigorta şirketine bağlı olarak mesleki faaliyette bulunan, yetki ve sorumlulukları, yasa, yönetmelikler ve sözleşme ile belirlenmiş sigorta aracısıdır. AKTÜER: Yatırımlar, sigorta primi, karşılıklar gibi sigortacılıkla ilgili teknik ve finansal konularda, olasılık hesapları ve istatistik alanında uzman olan yetkili kişidir. ALTERNATİF RİSK TRANSFER SİSTEMİ: Gerçekleşebilecek risklerin klasik sigorta sisteminden farklı bir yolla temin edilmesidir. Bu yöntem, bağlı bir sigorta şirketi kurmak olabildiği gibi, çeşitli mali araçlar kullanılarak da yapılabilmektedir. ARACI: Sigorta ve reasürans işlemlerinde, sigorta veya reasürans şirketi adına, ilgili mevzuata göre belirlenmiş işleri yapmaya yasal olarak yetkili üçüncü kişiyi ifa...