Ana içeriğe atla

Banka Kredi Faiz Oranları

Bir banka kredisi almadan önce, faiz oranınızın nasıl hesaplandığını bilmeniz ve kendinizin nasıl faiz hesaplamanız gerektiğini anlamanız gerekir.

Faiz oranlarını hesaplamak için bankaların kullandığı bir çok yöntem vardır ve her yöntem ödediğiniz faiz miktarını değiştirecektir. Faiz oranlarının nasıl hesaplandığını biliyorsanız, bankanızla olan kredi sözleşmenizi daha iyi anlayacaksınız. Ayrıca, faiz oranınızı bankanızla müzakere etmek için daha iyi bir konumda olacaksınız.

Kredi Faiz Oranları


Bir banka size bir faiz oranı teklif ettiğinde, yıllık yüzde oranı olarak da bilinen etkin faiz oranı olarak adlandırılan fiyattan alıntı yapar. APR veya etkin faiz oranı, faiz oranlarının artmasının etkileri nedeniyle belirtilen faiz oranından farklıdır.

Bankalar ayrıca, faiz oranınızı, genellikle faizin faiz oranı olan bir kıyaslama sistemine bağlayabilir. Eğer krediniz böyle bir hüküm içeriyorsa, faiz oranınız bu kıyaslamadaki dalgalanmalara bağlı olarak değişecektir.

Bir Yıllık Kredi Faizi Nasıl Hesaplanır

Bir yıl boyunca bir bankadan 1.000 TL borç alırsanız ve o yıl için 60 TL ödemek zorunda kalırsanız, belirtilen faiz oranınız yüzde 6'dır. İşte hesaplama:

Basit Faizli Kredilerde Etkili Oran = Faiz / Asıl = 60  TL / 1000  TL =% 6

Yıllık yüzde oranınız veya APR, bu örnekte belirtilen oranla aynıdır, çünkü dikkate alınması gereken bileşik faiz yoktur. Bu basit bir faiz kredisidir.

Bu arada, parayı daha kısa bir süre için tutarsanız, bu özel kredi daha az elverişli hale gelir. Örneğin, 120 gün boyunca bir bankadan 1.000 TL borç alırsanız ve faiz oranı yüzde 6'da kalırsa, yıllık efektif faiz oranı daha yüksektir.

Etkin faiz oranı = Yıl İçindeki Faiz / Asıl X Gün (360) / Günün Kredisi Olağanüstü

Bir Yıldan Az Süreli Kredilerde Etkili Oran = = 60 TL / 1000 TL X 360/120 =% 18

Etkin faiz oranı, fonlardan yalnızca 360 gün yerine 120 gün boyunca faydalandığınızdan dolayı yüzde 18'dir.

İndirimli Kredilerde Etkili Faiz Oranı

Bazı bankalar indirimli krediler sunar. İndirgenmiş krediler, kredi borcu ödenmeden önce anaparadan çıkarılmış faiz ödemesine sahip olan kredilerdir.

İndirimli bir kredi üzerindeki etkin faiz oranı = Faiz / Anapara - Yıl içindeki Faiz X Günleri (360) / Gün Kredisi Ödenmemiş

İndirimli bir kredinin etkin oranı = 60 TL / 1.000 TL - 60 TL X 360/360 =% 6.38

Görebildiğiniz gibi, iskonto edilmiş faiz oranlarında etkin faiz oranı basit faiz oranlı kredilerden daha yüksektir.

Dengeleme Bakiyeleri ile Etkin Faiz Oranı

Bazı bankalar, bir işletme bankası kredisine başvuran küçük işletme şirketinin, bir krediyi onaylamadan önce, bankalarıyla birlikte, dengeleme dengesi adı verilen bir bakiyeye sahip olmalarını talep etmektedir. Bu gereklilik, etkin faiz oranını daha da yükseltir.

Dengeleme bakiyeli etkin oran (c) = Faiz / (1-c)

Etkin faiz oranı telafisi bakiyesi = yüzde 6 / (1 - 0,2) = yüzde 7,5 (c, yüzde 20 telafi bakiyesi ise)

Taksitli Kredilerde Etkin Faiz Oranı

Birçok tüketici, belirli sayıda ödemeyle geri ödenen kredi olan taksitli kredilere sahiptir. Örneğin, çoğu taşıt kredisi taksitli kredidir.

Ne yazık ki, bir banka kredisinde kote edeceğiniz en kafa karıştırıcı faiz oranlarından biri taksitli kredinizdir. Taksitli kredi faiz oranları, genellikle karşılaşacağınız en yüksek faiz oranlarıdır. Yukarıdaki örneği kullanarak:

Taksitli kredideki etkin oran = 2 X Yıllık ödeme sayısı X Faiz / (Toplam ödeme sayısı + 1) X Müdür

Etkin faiz oranı / taksitlendirme kredisi = 2 X 12 X TL 60/13 X TL 1,000 =% 11,08

Bu taksitli kredideki faiz oranı, bakiyesi ödenmiş olan kredinin yüzde 7,5'i ile karşılaştırıldığında yüzde 11,08'dir.

Finansçı

Yorumlar

Popüler Yazılar

Segem sınavı örnek sorular

  Örnek Çalışma Soruları 1. Ülkemizde sigortanın başlamasına ilk hangi olay neden olmuştur? A) Beyoğlu Yangını B) Tanzimat Fermanı C) Meşrutiyetin İlanı D) Şark Meselesi 2 . I. Emniyet II. Güven III. Risk Yönetimi IV. Ürün kalitesini artırmak Yukarıdakilerden hangileri sigortanın işlevlerinden biridir? A) I ve II B) I ve III C) I, II ve III D) I, II, III ve IV 3. Aşağıdakilerden hangisi eksik sigorta tanımıdır? A) Sigorta bedelinin sigortaya konu malın değerinin altında olmasıdır. B) Sigorta bedelinin sigortaya konu malın değerinin üstünde olmasıdır. C) Gerçekleşen zarar tutarının sigorta bedelinin altında olması durumudur. D) Gerçekleşen zarar tutarının sigorta bedelinin üstünde olmasıdır. 4. Aşağıdakilerden hangisi üstlendiği riski devrederek garanti altına alan sigortacıdır? A) Reasürör B) Sedan C) Aktüer D) Kotpar 5. Aşağıdakilerden hangisi 5684 sayılı Kanun’un özelliklerinden değildir? A) Bir çerçeve kanun niteliğinded...

Segem sınavda çıkacak sorular

SİGORTA ACENTELERİ TEKNİK PERSONEL EĞİTİM PROGRAMI ÖRNEK SINAV SORULARI Bu dokümanda yer alan bütün soruların her hakkı saklıdır. Herhangi bir amaçla soruların tamamının veya bir kısmının Sigortacılık Eğitim Merkezinin yazılı izni olmadan kopya edilmesi, fotoğrafının çekilmesi, herhangi bir yolla çoğaltılması, yayımlanması ya da kullanılması yasaktır. 1. Sigortacılık uygulamasında tehlike ve tehlike olasılığının karşılığı olan kelime aşağıdakilerden hangisidir? a) Hasar b) Riziko c) Kasdi Edim d) Olasılık 2. Vefata bağlı bir hayat poliçesinde lehdar kimdir? a) Her zaman sigorta ettirendir. b) Lehine poliçe düzenlenen kişidir. c) Her zaman sigortacıdır. d) Her zaman sigortalıdır. 3. Sigorta poliçesi ile ilgili bilgilerden hangisi yanlıştır ? a) Sigorta poliçesi sözleşmenin yapıldığına dair yazılı bir delildir. b) Sigorta poliçesi sigortacı ile sigortalının hak ve yükümlülüklerini gösterir. c) Sigorta poliçesinde azami teminat tutarı yazılıdı...

SİGORTAYA İLİŞKİN BAZI TEKNİK TERİMLER

SİGORTAYA İLİŞKİN BAZI TEKNİK TERİMLER ABONMAN POLIÇE: Emtianın değer ve miktarının yıl içinde dönemsel değişiklikler gösterdiği durumlarda uygulanan poliçelerdir. Böylece sigortalıya tam korunma ve prim tasarrufu imkanı sağlar. ACENTE: Sigorta şirketine bağlı olarak mesleki faaliyette bulunan, yetki ve sorumlulukları, yasa, yönetmelikler ve sözleşme ile belirlenmiş sigorta aracısıdır. AKTÜER: Yatırımlar, sigorta primi, karşılıklar gibi sigortacılıkla ilgili teknik ve finansal konularda, olasılık hesapları ve istatistik alanında uzman olan yetkili kişidir. ALTERNATİF RİSK TRANSFER SİSTEMİ: Gerçekleşebilecek risklerin klasik sigorta sisteminden farklı bir yolla temin edilmesidir. Bu yöntem, bağlı bir sigorta şirketi kurmak olabildiği gibi, çeşitli mali araçlar kullanılarak da yapılabilmektedir. ARACI: Sigorta ve reasürans işlemlerinde, sigorta veya reasürans şirketi adına, ilgili mevzuata göre belirlenmiş işleri yapmaya yasal olarak yetkili üçüncü kişiyi ifa...